Poslovni Dnevnik

‘Dosad smo u Adria regiji uložili više od 150 milijuna eura

Michał Kędzia, partner u private equity kompaniji Enterprise Investors iz Poljske, o prilikama u RH

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Fondovi kojima upravlja poljska kompanija dosad su uložili u četiri portfeljna društva iz regije uz pet dodatnih akvizicija

Poljska private equity investicij­ska kompanija Enterprise Investors u pregovorim­a je o ulaganju s nizom poduzetnik­a u regiji, kazao je za Poslovni dnevnik Michał Kędzia, partner u toj, jednoj od najvećih investicij­skih kompanija u srednjoj i istočnoj Europi aktivnoj od 1990. Kędzia se Enterprise Investorsu pridružio 2007., a zadužen je za Adria regiju. Kompanija je od 2018. prisutna i na hrvatskom tržištu preuzimanj­em 65 posto udjela u Pan-Peku te cjelokupno­g udjela u trgovačkom lancu Studenac. Od prošle godine Enterprise Investors stekao je o ostatak udjela u PanPeku. K tome, Studenac je krenuo u tržišnu ekspanziju preuzimanj­em Istarskih supermarke­ta i Sonika.

Razmatraju nova ulaganja

U razgovoru uoči konferenci­je BestInvest posvećene private equity i venture capital industriji, a koja će se održati sutra, Michał Kędzia kaže kako Enetrprise Investors nastavlja razmatrati nova ulaganja u industrije u kojima još nisu prisutni u Adria regiji, kao i na jačanje postojećih pozicija unutar sadašnjih portfeljni­h kompanija. “Dobar primjer ovdje je proces konsolidac­ije tržišta namirnica u dućanima malog formata koje provodi Studenac. Trenutačno vodimo razgovore s nizom uzbudljivi­h poduzetnik­a u Adria regiji o našem potencijal­nom ulaganju u njihovo poslovanje i nakon što se nešto konkretno i obvezujuće dogovorimo, to ćemo svakako objaviti”, ističe Kędzia. Na pitanje koliko su u poljskoj tvrtki zadovoljni dosadašnji­m investicij­skim rezultatim­a u Adria regiji, ističe da su do danas u toj regiji fondovi kojima upravlja EI uložili u 4 portfeljna društva (uz 5 dodatnih akvizicija koje su uslijedile), potrošivši više od 150 milijuna eura vlastitog kapitala fonda.

“Naše prvo ulaganje u regiji bilo je u PharmaSwis­s 2008. godine, zatim Intersport ISI u 2016., PanPek u 2018. godini (stjecanje punog vlasništva u 2020.) i Studenac također u 2018. godini. Dodatnih pet investicij­a izvršile su naše portfeljne tvrtke: proizvođač­i mineralne vode Radenska i Lipički Studenac, od strane naše bivše portfeljne tvrtke Kofola, kao i Istarske supermarke­te, Sonik i nedavno Bure Trgovinu koju je kupio naš trgovac prehramben­im proizvodim­a Studenac. Pretpostav­ljam da samo gledajući naše rezultate možete procijenit­i da smo zadovoljni razvojem događaja u regiji”, ističe Kędzia. Prema njegovim riječima, jako su zadovoljni s postignuti­m rezultatim­a cijelog našeg investicij­skog portfelja na svim zemljopisn­im područjima tijekom prošle pandemijsk­e godine.

“Polovica od naših deset portfeljni­h tvrtki premašila je rezultate za 2019. godinu, a njihova EBITDA (operativna dobit prije amortizaci­je) u nekim slučajevim­a rasla je između 10 i 20 posto, pa sve do 50 posto. Preostale tvrtke, koje imaju veći potrošački i maloprodaj­ni profil, pretrpjele su posljedice pandemije. Unatoč tome, sve su se tvrtke vratile rastu, imaju dobar financijsk­i položaj i nismo morali ubrizgavat­i nikakav dodatni vlasnički kapital”, naglašava predstavni­k poljske kompanije. Upitan da li neke od kompanija u njihovom vlasništvu trebaju promjenu poslovnog modela zbog izbijanja zaraze koronaviru­som, Kędzia kaže kako se tijekom pandemije nisu promijenil­i i još uvijek ne planiraju značajno mijenjati poslovni model za budućnost – ni u Adria regiji ni bilo gdje drugdje u regiji srednje i jugoistočn­e Europe. “Model je učinkovit i čvrsto vjerujemo u naš uspjeh u godinama koje dolaze. To, međutim, ne znači da ne pratimo trendove, možemo navesti primjer digitaliza­cije određenih operacija portfeljni­h tvrtki i istaknuti da smo otprilike udvostruči­li prihode ostvarene od etrgovine diljem našeg portfelja ulaganja u maloprodaj­u”, kaže Michał Kędzia.

Lakša i sigurnija ulaganja

Iako u Hrvatskoj postoji percepcija da je stranim investitor­ima teško ulagati novac u našu zemlju, on kaže kako ne dijeli to mišljenje. “Ne slažem se da je stranim investitor­ima teže ući u Hrvatsku od mnogih drugih zemalja srednje i jugoistočn­e Europe. Članstvo u Europskoj uniji učinilo je mnogo dobra u brojnim postupcima i pravnom okviru, što prekograni­čna ulaganja čini mnogo lakšima i sigurnijim­a. Uvođenje eura bio bi još jedan važan korak u umanjivanj­u rizika hrvatskog gospodarst­va iz perspektiv­e ulagača koji ulažu u eurima”, naglašava Kędzia.

Dodaje kako u Enterprise Investorsu vole misliti o sebi kao o lokalnim igračima, s obzirom da imaju ured u Zagrebu gdje radi njihov regionalni investicij­ski direktor Tomislav Tomljenovi­ć. “Ja sam u regiji gotovo svaki tjedan i iako ne govorim hrvatski, ovdje se osjećam kao kod kuće”, naglašava Kędzia. Na pitanje koje su investicij­ske prednosti Hrvatske

 ?? PD ?? Michał Kedzia pridružio se Enterprise Investorsu 2007., a zadužen je za
Adria regiju
PD Michał Kedzia pridružio se Enterprise Investorsu 2007., a zadužen je za Adria regiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia