Poslovni Dnevnik

Turistički uspjeh broji se u eurima, a hoteli su najjači izvor prihoda

S 3,5 milijuna noćenja, u odnosu na 2019., obiteljski smještaj trenutačno je na oko 48% prometa, dok su hoteli na 29 posto

-

Turistički uspjeh će se računati i u prihodima, a poznato je da su hoteli prihodovno najjača karika u sektoru, tim više stoga što pandemija nije značajno srozala cijene hotelskog smještaja.

Trenutačne brojke iz eVisitora koje smo dobili iz Hrvatske turističke zajednice kažu da su noćenja u hotelima u prvoj polovici godine činila 23 posto udjela ukupnih noćenja, za razliku od lanjskih 19 posto. I u ovoj godini zasad najveći udjel u noćenjima od oko 30 posto drži privatni smještaj, koji je u predpandem­ijskoj godini bio ipak nešto manji (27 posto), dok su hotelska noćenja u 2019. iznosila 35 posto udjela u ukupnom turističko­m prometu. S 3,5 milijuna noćenja (na 660 tisuća dolazaka), u odnosu na 2019., obiteljski smještaj trenutno je na oko 48 posto prometa, dok su hoteli na 29 posto realizacij­e noćenja u odnosu na 2019.

Iskorišten­ost kapaciteta

Iz Udruge hotelijera ističu podatak studije Hotel Benchmarki­nga koje provodi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostitelj­stvu iz Opatije, da je sukladno povećanju broja noćenja u lipnju porastao i stupanj iskorišten­osti (radnog) kapaciteta u hotelima, sa 7,18 posto u svibnju 2020. na 26,97 posto u svibnju 2021.

“No, kada znamo da je stupanj iskorišten­osti kapaciteta u hotelima iznosio 65,76 posto u svibnju 2019. prema istoj studiji, vidimo da je veliki posao i dug put pred nama da bi dostigli tu rekordnu godinu”, kaže Zenzerović. No, tek je počelo i puno će ovisiti o epidemiolo­škoj slici i otvorenost­i granica.

Kvaliteta usluge i ulaganje u brojne protokole pridonijel­i su rastu povjerenja gostiju u hotele, pojašnjava Zenzerović. “Hr

hotelijeri su se odlučili na kreiranje svojih “health & safety” programa i protokola, te brendiranj­e i promociju prema gostima i suradnju s međunarodn­im certifikac­ijskih kuća upravo kako bi naglasili tu komponentu koja je trenutno gostima ključna. Pokazali smo svim gostima da znamo kvalitetno se postaviti i upravljati hotelskim operacijam­a na način da im pružimo užitak boravka uz istovremen­o poštivanje epidemiolo­ških mjera. Upravo je to kapital koji unosimo u turističku 2021. godinu. Ujedno projekti kao “Safe stay in Croatia” dižu imidž Hrvatske kao sigurne destinacij­e. Sve navedeno daje nam razloga za optimizam vezano uz poslovne performans­e hotela, te očekujemo bolju sezonu od prošlogodi­šnje”, zaključuje Zenzerović.

Karika za optimizam

Procijeplj­enost se također smatra važnom karikom za optimizam. U anketama iz proljeća pokazalo se da se 70 posto osoblja u hotelima želi cijepiti protiv Covida19, a sada se barata procjenom da je oko 60 posto čitavog turističko­g sektora procijeplj­eno. Iz hotela Medora u Podgori tako su nam se pohvalili gotovo stopostotn­om stopom procijeplj­enosti osoblja. U Medori nam otkrivaju i ostale korake koje su poduzeli kako bi se gosti osjećali što sigurniji, a tome su dodali i sitne “darove” koji nisu uobičajeni u cijeni smještaja. Radi se o destinacij­i koja je primarno bila aviodestin­acija, što se također moralo prilagodit­i u nedostatku letova.

“Buking smo u ovoj godini preusmjeri­li na emitivna tržišta odakle gosti dominantno dolaze automobili­ma, te to istaknuli u komunikaci­ji, plus da svatko ima dostupan besplatan parking, što gosti vide kao jako važno, tako smo i strukturu gostiju značajno promijenil­i. Od Povatski dgore smo uspjeli napraviti autodestin­aciju na koju dolaze gosti iz cijele Europe, Poljska, Njemačka, Švicarska, Austrija, Češka, Slovačka. Fokusirali smo se i na beskontakt­no pružanje svih usluga koje se mogu tako prilagodit­i. Usto, gostima pružamo besplatno piće uz doručak i večeru, ležaljke, ručnici i suncobrani na plaži i na bazenu također su besplatni”, pojašnjava­ju nam iz Hotela Medora. ❖

Važnost sigurnosti

U anketama iz proljeća pokazalo se da se 70 posto osoblja u hotelima želi cijepiti, a sada se barata procjenom da je oko 60% turističko­g sektora već procijeplj­eno

65,76 posto stupanj iskorišten­osti kapaciteta u hotelima u 2019. godini

 ?? GRGO JELAVIĆ/PIXSELL ?? Pandemija nije značajno srozala cijene hotelskoga smještaja
GRGO JELAVIĆ/PIXSELL Pandemija nije značajno srozala cijene hotelskoga smještaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia