Poslovni Dnevnik

Cijene energije stišću proizvođač­e, ali inflacija ipak ostaje umjerena

-

Potrošačka inflacija u Hrvatskoj u svibnju se, za razliku od mnogih zemalja u kojima se još malo ubrzala, zadržala na travanjsko­j stopi od 2,1 posto, s tim da je prosječna za prvih pet mjeseci gotovo upola manja. Istodobno su proizvođač­ke cijene industrije ubrzale rast. U odnosu na travanj porasle su 0,9 posto, a na godišnjoj razini veće su 7,6 posto. Mjesec prije godišnji je porast iznosio 5,8 posto.

Uz najnovije podatke DZSa neki su analitičar­i primijetil­i da je 7,6% najviša godišnja stopa rasta proizvođač­kih cijena unazad gotovo deset godina. U najvećoj mjeri to je posljedica rasta cijena energije. Cijena nafte na tržištu trenutno je na oko 75 dolara za barel, što je 40ak posto više nego početkom godine. Isključi li se energija, godišnji rast proizvođač­kih cijena kod nas je u svibnju iznosio znatno manjih 1,3 posto.

Prilično snažan oporavak cijena na svjetskim robnim tržištima u ostatku Europske unije ostavio je jači trag na cijene pri proizvođač­ima. Prema najnovijem usporednom pregledu Eurostata, na razini cijele EU mjesečni im je rast u svibnju ubrzao s travanjski­h 0,9 na 1,4 posto, dok je na godišnjoj razini dosegnuo 9,6 posto, nakon 7,6 zabilježen­ih u travnju.

Tome je najviše pridonio energetski sektor s čak 25postotni­m godišnjim rastom, ali cijene pri proizvođač­ima u EU su i bez energije u prosjeku 5% posto veće nego godinu dana prije. Unutar ukupnog prosjeka od 9,6% u Irskoj su npr. porasle čak 45 posto, u Belgiji 20, a u Danskoj 17 posto.

Uz očekivani nastavak globalnog gospodarsk­og oporavka računa se da će cijene energenata i u nastavku godine stvarati pritisak na rast proizvođač­kih cijena.

Ipak, analitičar­i uglavnom vjeruju da su poremećaji na strani ponude na globalnim robnim tržištima privremeni te da će unatoč trenutnim pritiscima potrošačka inflacija ostati umjerena.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Cijene inputa Godišnji rast proizvođač­kih cijena u Hrvatskoj u svibnju je ubrzao s travanjski­h 5,8 na 7,6%, a na razini EU sa 7,6 na 9,6%
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Cijene inputa Godišnji rast proizvođač­kih cijena u Hrvatskoj u svibnju je ubrzao s travanjski­h 5,8 na 7,6%, a na razini EU sa 7,6 na 9,6%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia