Poslovni Dnevnik

Srbija se zadužuje i za autoceste koje nisu ekonomski opravdane

Povezivanj­e Dio stručnjaka planirane prometnice prema Sarajevu i Crnoj Gori smatra prije svega političkim projektima

-

Nije problemati­čna cijena kredita koje Srbija uzima, već to da nisu dostupne studije izvodljivo­sti ili costbenefi­t analize za velike infrastruk­turne projekte

Srbija se dosad kod europskih banaka, uključujuć­i EBRD, EIB, CEB i Njemačku razvojnu banku, kao i Međunarodn­u banku za obnovu i razvoj (IBRD), zadužila za ukupno 8,37 milijardi eura, dok kineskoj Exim banci duguje 1,15 milijardi eura, a stranim vladama ukupno 2,66 milijarde eura, navodi magazin Biznis i financije, a prenosi TV N1.

Kada je riječ o trenutačni­m dugovima prema stranim vladama, na prvom mjestu je vlada i Fond Abu Dhabija sa 1,72 milijarde eura, navodi magazin.

Stranim vladama Srbija duguje ukupno 2,66 milijarde eura, dok prema Međunarodn­oj banci za obnovu i razvoj ima obveze vrijedne 2,19 milijardi eura.

Ukupni javni dug je, inače, na kraju prvog tromjesečj­a ove godine iznosio 28,1 milijardu eura ili 55,7 posto BDPa, dok je Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, izjavio kako neće dopustiti da udio javnog duga bude veći od 60,5 posto BDPa. S druge strane, rebalans proračuna predviđa deficit od 381,7 milijardi dinara i još 478,6 milijardi dinara za otplatu glavnica i nabavku financijsk­e imovine. To znači da bi država trebala osigurati nešto više od sedam milijardi eura kako bi pokrila oba minusa, što navodi na pitanje o cijeni budućeg zaduživanj­a.

Gospodarsk­i rast šest posto?

Odnos javnog duga i BDPa na kraju godine ovisit će o tome hoće li se ispuniti projekcija vlade da će gospodarsk­i rast dosegnuti šest posto, što je pretpostav­ka na temelju koje su pripremlje­ni proračun i rebalans. S druge strane, najviše prostora u medijima dobivaju pozajmice za infrastruk­turne projekte – ceste, pruge, elektrane ili beogradski metro. U Zakonu o metrou i gradskoj željeznici navedeno je da je vrijednost tih projekata procijenje­na na oko šest milijardi eura, kao i da su pregovori s bankama za osiguranje što povoljniji­h uvjeta kreditiran­ja u tijeku.

Kada je riječ o kreditima kineske Exim banke, kamatne stope na dolarske pozajmice kreću se od dva posto za dvije dionice brze pruge, više od 2,5 posto za dionice autoceste SurčinObre­novac

ili ObrenovacL­jig, do tri posto za izgradnju mosta ZemunBorča ili prve faze modernizac­ije TE Kostolac B. Kredit za obilaznicu oko Beograda uzet je u juanima, sa 2,5 posto kamate. Za kredite vlade Abu Dhabija (Ujedinjeni Arapski Emirati) u lokalnoj valuti dirhamu plaća se od 2,25 do 2,5 posto kamate, odnosno dva posto u dolarima. Turskom DenizBanku za kredit u eurima za izgradnju cesta Novi PazarTutin, Sremska RačaKuzmin i za most preko

Save plaća se 2,5 posto kamate. Prema mišljenju Mihaila Gajića, direktora ekonomske istraživač­ke jedinice LIBEKa, nije toliko problemati­čna cijena kredita, već to da nisu dostupne studije izvodljivo­sti ili costbenefi­t analize za velike infrastruk­turne projekte koji su u tijeku.

Povezivanj­e europskih regija

“Struka se uglavnom slaže da je obilaznica oko Beograda nužna, ali su mišljenja podijeljen­a kada je riječ o brzoj prugi do Budimpešte, autocesti do Sarajeva ili do Crne Gore. Ne znamo jesu li ti projekti neto pozitivni, a njih ne samo da treba platiti, već kasnije i održavati, a ako zarađujete manje nego što su troškovi, takva ceste mogu postati kamen oko vrata gospodarst­vu“, upozorava Gajić. On vjeruje da su upravo infrastruk­turni projekti pokazatelj prisustva dvije vrste motiva za zaduživanj­e.

“U Srbiji su prisutne međunarodn­e financijsk­e institucij­e poput EIBa, IBRDa ili Svjetske banke, koje investiraj­u u projekte koji će povezati europske regije preko Srbije, ali imamo i situaciju da se grade ceste koje su prije politički nego ekonomski opravdane”, kaže Gajić i podsjeća da ulaganja u infrastruk­turu utječu i na ubrzanje gospodarsk­og rasta, što je “dobitna kombinacij­a za vlast”.

 ??  ?? Ukupni javni dug na kraju prvog tromjesečj­a iznosio je 28,1 milijardu eura ili 55,7
posto BDP-a
Ukupni javni dug na kraju prvog tromjesečj­a iznosio je 28,1 milijardu eura ili 55,7 posto BDP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia