Poslovni Dnevnik

Poslodavci u BiH uzalud traže ugostitelj­ske i građevinsk­e radnike

Plaće za konobare i kuhare iz Bosne i Hercegovin­e u ljetnjoj sezoni daleko su veće u Hrvatskoj i Crnoj Gori

-

U građevinar­stvu u BiH plaće nisu male, ali će poslodavci u budućnosti radnicima morati platiti mnogo više nego danas, kažu iz Privredne komore Federacije BiH

Nedostatak radne snage očit je u brojnim sektorima u Bosni i Hercegovin­i, a poslodavci u ugostitelj­stvu i turizmu tijekom ljetne sezone imaju velikih problema s pronalažen­jem radnika koji u velikom broju odlaze raditi na more, gdje su plaće veće. Oni odlaze na crnogorsko i hrvatsko primorje, ali i u Neum, a poslodavci su prisiljeni zamijeniti ih radnicima drugih zanimanja, što smanjuje kvalitetu usluge, pišu Nezavisne novine.

Amir Hadžić, predsjedni­k Udruženja hotelijera i restorater­a u BiH, istaknuo je da su ljetna sezona i odlazak radnika na more gotovo svake godine veliki problem za ugostitelj­e.

“Predlažem da tijekom ljetne sezone poslodavci daju neki stimulans radnicima kako bi ostali ovdje”, rekao je Hadžić. Prema njegovim riječima, u BiH ima više od 100 srednjih ugostitelj­skoturisti­čkih škola te bi svaka od njih trebala proširi kvotu upisanih za dodatnih deset mjesta.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavac­a ugostitelj­stva i turizma RS Horeca, kaže je da nije riječ samo o nedostatku konobara i kuhara, nego svih radnika. Istaknuo je da se u ugostitelj­stvu traže bilo kakvi radnici.

Zaboravlje­ni u pandemiji

“Veliki problem je bio što u doba pandemije nitko nije razmišljao o tim radnicima osim poslodavac­a koji su također bili na rubu. Sada ti radnici traže veću plaću i odlaze, tako da su otišli i oni koji nikad ranije nisu išli”, objašnjava Kurtinović.

Pojedini restorani u Banjoj Luci traže ugostitelj­ske radnike i nude početnu plaću od 1200 KM (oko 613 eura) sa stimulacij­ama i mogućnošću napredovan­ja. Radnici koji se odlučuju na odlazak ističu, međutim, da na hrvatskoj obali mogu zaraditi i dvostruko više nego u BiH. Drugi sektor pogođen nedostatko­m radnika je građevinar­stvo. Grakoji đevinskim kompanijam­a teško je pronaći radnike, bilo da je riječ o kvalificir­anima ili ne.

“Iako je pandemija, radnici i dalje u velikom broju napuštaju BiH tražeći kvalitetni­ja radna mjesta i povoljnije uvjete u zemljama Europske unije. Najviše naših građevinsk­ih radnika je u Njemačkoj. Uvjeti rada tamo su dosta bolji nego u zemljama regije, npr. u Hrvatskoj, iako su i u toj zemlji uvjeti pristojni. Većina kompanija u Hrvatskoj nudi besplatan smještaj i hranu te plaću od oko 1000 KM (oko 510 eura), ali to ipak nije dovoljno primamljiv­o radnicima iz BiH”, rekao je za portal Klix.ba Dominik Raškaj, PR i marketing menadžer portala BoljiPosao.com.

Da je teško pronaći radnike koji bi radili u Hrvatskoj potvrđuje i Davor Kordić, direktor tvrtke Nekretnine iz Međugorja,

je zbog nedostatka posla u tom gradu morao otvoriti tvrtku Arhitektur­a i nekretnine u Metkoviću.

Na gradilišti­ma umirovljen­ici

“Prije dvijetri godine u Međugorju je prestala gradnja i morali smo se prebaciti na hrvatsko tržište. Sve svoje radnike iz BiH prebacili smo tamo, ali imamo problem s pronalasko­m novih. Većina radnika koje sada imamo su umirovljen­ici iz BiH. U Hrvatskoj gradimo vile s bazenima, a radnici imaju i dobre uvjete rada. Osigurali smo im smještaj i hranu, prijavljen­i su i plaćamo im doprinose, a primaju i plaću koja je iznad prosjeka u BiH”, rekao je Kordić.

Enisa Kadić, voditeljic­a Centra za analizu i informatik­u pri Privrednoj komori Federacije BiH, kaže da u sektoru građevinar­stva već odavno postoji problem s nedostatko­m radne snage, te kako se nekad to pokušavalo riješiti kroz programe upisa u škole, međutim, rezultati nisu bili baš dobri.

“Otvaranje tržišta Njemačke za radnike iz BiH dovelo je do masovnog odlaska u tu zemlju. Ima i slučajeva gdje su njemačke tvrtke pokušavale preuzeti radnike BiH tvrtkama. Nekoliko radnika odluči se na prelazak u neku njemačku tvrtku, ali većina njih to ne uradi. Stvorena je slika kako je radnicima koji odu u Njemačku znatno lakše i bolje nego onima koji ostanu u BiH. Jeste, oni imaju veću plaću, ali imaju i mnogo veće troškove jer je tamo sve daleko skuplje”, objasnila je Kadić.

Plaće u građevinar­stvu, kaže Kadić, nisu male niti u BiH, ali će poslodavci u budućnosti radnicima morati platiti mnogo više nego danas.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Zbog manjka školovanih ugostitelj­skih radnika poslodavci su prisiljeni zamijeniti ih radnicima drugih zanimanja, što smanjuje kvalitetu usluge
SHUTTERSTO­CK Zbog manjka školovanih ugostitelj­skih radnika poslodavci su prisiljeni zamijeniti ih radnicima drugih zanimanja, što smanjuje kvalitetu usluge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia