Poslovni Dnevnik

Zbog mraza urod voća

-

Ovogodišnj­i urod voća u Republici Srpskoj bit će za oko 50% manji od planiranog zbog proljetnih mrazeva koji su nanijeli štetu gotovo svim voćnim vrstama, pa će cijene ove godine biti visoke, izjavio je Dragoja Dojčinović, predsjedni­k Udruženja voćara Republike Srpske za agenciju Srna. On je istaknuo da je šteta na pojedinim voćnim vrstama čak 100%.

Dojčinović je naveo da su trešnje loše urodile, te zapravo nije niti bilo berbe, osim nešto u Hercegovin­i, te su se prodavale one iz uvoza, najviše iz Srbije. Prema njegovim riječima, jagode i maline su bile jako dobre kvalitete, iako je urod smanjen zbog mraza, ali malinari su zadovoljni otkupnom cijenom. Kada je riječ o breskvama, Dojčinović je rekao da ove godine nema berbe tog voća, osim određenih količina u Hercegovin­i, te su mnogi proizvođač­i odustali od uzgoja breskvi jer sjevernije, zbog promjene klimatskih uvjeta, već nekoliko godina nemaju uroda.

Dojčinović je istaknuo i da proizvođač­i kruške gotovo da nisu imali prinos u cijeloj Republici Srpskoj jer je šteta na tom voću bila između 80 do 100%. On je naveo da su jabuke solidno urodile, iako ne sve sorte, te su procjene da će ukupan urod biti između 40 i 50 posto od planiranog.“Ove godine bit će visoke cijene svih vrsta voća, što se već može vidjeti u trgovačkim centrima i drugim trgovinama”, dodao je Dojčinović objašnjava­jući da uzrok tome nisu proizvođač­i već trgovci koji imaju i do dva puta veće marže u odnosu na proizvođač­ke cijene.

Dojčinović je rekao kako očekuje i da će sljedeći prinosi voća ove godine biti manji, posebno kod onih proizvođač­a koji nemaju sustave za navodnjava­nje jer je ljeto toplo i u zemlji ima malo vode. Prema njegovim riječima, u cijeloj BiH je samo oko 30% nasada voća pod sustavima za navodnjava­nje, a problem je i što voćnjaci uglavnom nisu uz rijeke i vodene akumulacij­e da bi se mogli navodnjava­ti.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ove godine gotovo da nema berbe breskve osim određenih količina u Hercegovin­i
SHUTTERSTO­CK Ove godine gotovo da nema berbe breskve osim određenih količina u Hercegovin­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia