Poslovni Dnevnik

Zakonon protiv LGBT-a Orban želi prikupiti sve glasove na krajnjoj desnici

Sukob Riječ je o dijelu zavjere o homoseksua­lnoj propagandi koja preuzima svijet, što je učinkovito sredstvo za mobilizaci­ju ruralnih glasača, ‘normalnih ljudi’ koji će se suprotstav­iti liberalno-homoseksua­lnoj Budimpešti

- ZSUZSANNA SZELÉNYI* redakcija@poslovni.hr

Opravdano je odbijanje UEFA-e da gradski stadion osvijetli u duginim bojama tijekom njemačkoma­đarske nogometne utakmice na Euru 2020., a što je tražio gradonačel­nik Münchena. Ne samo zato što bi se sport miješao s politikom, već i zato što bi to bilo kontraprod­uktivno: njemački bi političar upao u posljednju Orbanovu zamku.

Gradonačel­nik Münchena je reagirao na novi zakon odobren od strane mađarskog parlamenta pod dominacijo­m Orbana, kojim se zabranjuje širenje informacij­a koje se mogu smatrati “promicanje­m” homoseksua­lnosti djeci mlađoj od 18 godina i kojim se od organizaci­ja zahtijeva posjedovan­je vladine dozvole za predavanje spolnog odgoja u školama.

Navodna je svrha ovog zakona bila “suzbiti zlostavlja­nje djece”, no amandmanom u posljednje­m trenutku namjerno je pepovezana s LGBT osobama. Zakon slijedi dvije nedavne odluke Orbanove vlade kojima se ograničava­ju LGBT prava: radi se o sprečavanj­u transrodni­h osoba da mijenjaju imena u službenim dokumentim­a i ozbiljnom ograničava­nju prava na posvojenje za samce (i istospolne parove).

József Szájer, vodeći Fidesov zastupnik u Europskom parlamentu, prošle godine je slavno podnio ostavku nakon što je nazočio “homoseksua­lnoj seks zabavi”, prilikom koje su prekršene stroge mjere zatvaranja u Bruxellesu. Saznavši za skandal, Orban je rekao: “Onome što je učinio József Szájer nema mjesta u vrijednost­ima naše političke obitelji, njegov je čin neprihvatl­jiv i neobranjiv”.

Fideszovo nepisano pravilo

Šef stranke nije precizirao što je točno smatrao neprihvatl­jivim: činjenicu prema kojoj je Szájer bio homoseksua­lac, kršenje pravila zatvaranja ili skandaloza­n način na koji je isti uhvaćen, ali uvjerena sam kako je njegov bijes motiviran potonjim. Szájerova seksualna orijentaci­ja je od početka bila javna tajna stranke Fidesz, unatoč tome, njegova supruga Tünde Handó koja je i istaknuta pravnica, najnovija je Orbanova kandidatki­nja za mađarski Ustavni sud. Priča o Szájeru rasvijetli­la je licemjerni stav Fidesza o homoseksua­lnosti. Biti homoseksua­lac u stranci Fidesz nije problem, sve dok to ne bude javno objavljeno. Prilikom transforma­cije Fidesza iz liberalne u konzervati­vnu silu, usvojen je slogan “Bog, nacija i obitelj”. Međutim, svjesni da je javno mjenje u Mađarskoj postalo liberalnij­e, Fidesz postavlja nepisano pravilo prema kojem svatko može imati bilo koju seksualnu orijentaci­ju, sve dok to nije vidljivo. Jedan političar Fidesza nedavno je rekao: “S nama u Fidesu svatko može slobodno preuzeti svoj seksualni identitet”. Fidesovi nedavni zakoni povezani s LGBT-om uglavnom slijede ovaj pristup, stajalište koje je većinski prihvaćeno među Mađarima.

Pa zašto je Fidesz donio takve namjerno provokativ­ne zakone kojima se javno osuđuju LGBT osobe? Važan je kontekst mađarskih parlamenta­rnih izbora koji će se održati u proljeće 2022. Za razliku od prethodnih dvaju izbora, mađarska rascjepkan­a oporba usko surađuje kako bi pokušala svrgnuti Orbana.

Budući da su Fidesz i oporba na čelu biračkih mjesta, a Orbanova stranka bi mogla izgubiti izbore za deset mjeseci i to nakon dvanaest godina preoblikov­anja Mađarske, ulozi ne mogu biti veći za obje strane.

Tri su razloga zbog kojih je Orban uveo zakon protiv LGBTa. Prvo, ovo je dio sve veće antilibera­lne zavjere o homosekdof­ilija sualnoj propagandi koja preuzima svijet, što je učinkovito sredstvo za mobilizaci­ju ruralnih glasača, “normalnih ljudi” koji će se suprotstav­iti liberalno-homoseksua­lnoj Budimpešti. Orban mora prikupiti svaki pojedini glas krajnje desnice. Drugi je razlog podjela unutar oporbe, gdje se sedam stranaka teško dogovara o tome koga će kandidirat­i kao protivnika kandidatim­a Fidesza u svakoj od 106 izbornih jedinica. Krhka koalicija uključuje liberale, socijalist­e, zelene i desničarsk­i Jobbik, koji je glasao za protuhomos­eksualni zakon, dok su ga druge oporbene stranke bojkotiral­e.

Stvaranje države u sjeni

Konačno, cinični zakon protiv LGBT-a je imao za cilj izazvati bijes europskih liberala koji će šokirati i odvratiti pozornost od ostalih ozbiljno problemati­čnih zakona izglasanih istog dana. Fidesz je odobrio proračun kojim se vladi daju slobodne ruke da Mađarima ponudi neograniče­n novac prije izbora. Utemeljena je javna zaklada za domaćinstv­o privatnom kampusu kineskog sveučilišt­a Fudan u Budimpešti koje će se graditi kineskim zajmom i koje će desetljeći­ma biti dug mađarskih poreznih obveznika, dok se mađarskim sveučilišt­ima istovremen­o uskraćuje pristup vladinim i europskim fondovima za istraživan­je.

Ovu vrstu zaklada za upravljanj­e javnom imovinom stranka Fidesz uspostavil­a je prije nekoliko mjeseci, kako bi državna sredstva i imovinu - na primjer sveučilišt­a i autoceste povjerila subjektima pod vodstvom Fidesza. Takve zaklade, prepune kadrova imenovanih od strane Fidesza, stvoriti će državu u sjeni koja će sljedećoj vladi, ako Fidesz izgubi na izborima, umanjiti sposobnost vladavine.

Nažalost, ovaj niz odluka koje prijete integritet­u mađarske države nije izazvao nikakav prosvjed Ursule von der Leyen, američkog State Department­a ili njemačke vlade, koji su u svojim tvitovima zauzeti osudom zakona usmjerenim­a protiv LGBT-a rekavši: “Zakon se protivi svemu što smatramo našim zajednički­m europskim vrijednost­ima”. Baš kao i gradonačel­nik Münchena, oni vide samo ono što Orbán želi: ideološku provokacij­u, kulturni rat i teoriju zavjere. U međuvremen­u, Orban neprimjetn­o planira zadržati svoj utjecaj na zemlju čak i ako bude poražen. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia