Poslovni Dnevnik

Oprezno trgovanje

Vrijednost indeksa na burzama u Šangaju i Hong Kongu oslabila je krajem tjedna gotovo dva posto

-

Analitičar­i tumače kako je oštar pad kineskih indeksa odraz retorike Xi Jinpinga na proslavi 100. obljetnice Partije

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer su zbog strahovanj­a od zaoštravan­ja monetarne politike oštro pale cijene dionica na kineskim tržištima. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,7 posto.

U petak je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,3 posto. U Šangaju i Hong Kongu su, pak, pale oko 1,6 posto. Oštar pad kineskih tržišta posljedica je špekulacij­a da bi kineska središnja banka uskoro mogla započeti zaoštravat­i monetarnu politiku. “Teško je za očekivati da će monetarna politika ostati labava kao što je bila. Uz to, strani su ulagači oprezni nakon oštre retorike kineskog predsjedni­ka Xi Jinpinga”, kaže Masahiko Loo, portfelj menadžer u tvrtki AllianceBe­rnstein. U četvrtak je predsjedni­k Xi, povodom proslave stogodišnj­ice kineske Komunistič­ke partije, kazao da kineski narod nikad neće dopustiti stranim snagama da ih tlači ili zlostavlja. “Svatko tko se usudi pokušati to, krvavo će udariti glavom o čelični zid koji je iskovalo više od 1,4 milijarde Kineza”, rekao je.

Zbog toga azijske ulagače nije osobito impresioni­rao šesti uzastopni rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu postignut u četvrtak. Uz to, ulagači su suzdržani uoči objave izvješća o zapošljava­nju u SADu što bi moglo utjecati na pravac monetarne politike središnje banke Fed. Dužnosnici

Feda u posljednje vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravan­je monetarne politike, unatoč jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo od koronakriz­e.

No, nastavi li se snažan oporavak tržišta rada, moguće je da će Fed smanjiti monetarne poticaje i povećati ključne kamatne stope prije nego što se očekuje, kažu analitičar­i. “Previše snažni podaci s tržišta rada mogli bi, paradoksal­no, biti loši za tržište jer bi mogli navesti Fed na povećanje kamata brže nego što se očekuje. Za tržište bi bili bolji slabiji podaci”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors. Dolarov indeks, kretao se u petak oko 92,57 bodova, blizu najviše razine od travnja. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1845 dolara, blizu najniže razine u tri mjeseca.

 ?? REUTERS ?? Xi Jinping
poručio je kako kineski narod nikad neće dopustiti stranim snagama da ih tlači ili zlostavlja
REUTERS Xi Jinping poručio je kako kineski narod nikad neće dopustiti stranim snagama da ih tlači ili zlostavlja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia