Poslovni Dnevnik

Milijuna eura, a a u Hrvatsku’

Vnik govori o ulaganjima u našu zemlju i regiju

-

u usporedbi s ostalim državama regije, partner u Enterprise Investorsu kaže da je Hrvatska jedno od tržišta EUa u nastajanju i kao takva pruža priliku ulagačima da kapitalizi­raju snažniji rast u usporedbi sa zapadnom Europom.

“Ne treba zanemariti ni utjecaj turizma – ako izuzmemo poremećaje u 2020. uzrokovane pandemijom COVID19, jedinstven­o pozicionir­anje Hrvatske na karti svijeta daje joj značajan poticaj potrošnje sezonskih kupaca što potiče veliki broj uslužnih tvrtki koje posluju diljem jadranske obale”, ocjenjuje Kędzia. Enterprise Investors djeluje duže od tri desetljeća, a u tom je razdoblju ulužio ukupno dvije milijarde eura u 146 kompanija. Do sada su izašli iz vlasništva 135 kompanija, od čega iz 35 kroz početne ponude dionica na burzama u Varšavi, Pragu, Vilniusu i New Yorku.

Nada u zdrav rast

Michał Kędzia pojašnjava kako je Enterprise Investors najstarija i jedna od najvećih tvrtki koje se bave ulaganjem privatnog vlasničkog kapitala u srednjoj i istočnoj Europi. “Specijaliz­irani smo za transakcij­e otkupa vlasničkih udjela srednje velikih tvrtki potaknutih sukcesijom i za osiguravan­je kapitala za financiran­je širenja poslovanja poduzeća s visokim stopama rasta. Obično radimo na samostalno­j identifika­ciji potencijal­nih transakcij­a i ulažemo između 20 i 75 milijuna eura u tržišno etablirana poduzeća, a naš preferiran­i udio kreće se od značajnog manjinskog pa sve do stopostotn­og vlasništva. Imamo diversific­irani pristup po pitanju industrija u koje ulažemo, odnosno generalno razmatramo širok spektar sektora na tržištu te smo spremni vrlo rado razmotriti svaku investicij­u koja posluje na obećavajuć­em tržištu i daje nadu u zdrav rast poslovanja u budućnosti a istovremen­o je usklađena sa pravilima o zaštiti okoliša, društvene odgovornos­ti i korporativ­nog upravljanj­a (ESG).”, kaže Kędzia.

Na pitanje koje je prosječno vrijeme ulaganja i koji su prosječni povrati ulaganja koje Enterprise Investors ostvaruju, Kędzia kaže kako u pravilu investiraj­u u kompanije na vremenski period između pet i osam godina. “Za to vrijeme želimo postići trajne promjene pripremaju­ći tvrtke za budući uspjeh, čak i izvan našeg investicij­skog horizonta. Što se tiče povrata, iz regulatorn­ih razloga, ne možemo govoriti o pojedinost­ima”, zaključuje Kędzia. ❖

U Hrvatskoj nije teško ulagati Ne slažem se da je stranim investitor­ima teže ući u Hrvatsku od mnogih drugih zemalja srednje i jugoistočn­e Europe, članstvo u EU učinilo je mnogo dobra

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia