Poslovni Dnevnik

Politička stabilnost prvi indikator da se u Hrvatsku može ulagati

-

Male zemlje poput Hrvatske nemaju izbora ako žele imati održive prednosti. Invencije i inovacije trebaju se snažno poticati u svim sektorima, potrebno je ubrzati digitaliza­ciju industrije i države na svim razinama, pokrenuti brzu i učinkovitu reformu javne uprave, smanjiti birokratiz­aciju, troškove državnog aparata i razinu korupcije te oblikovati dugoročnu strategiju koja će, između ostaloga, biti zasnovana na djelatnost­ima zasnovanim na robotici, bioposto, tehnologij­i, umjetnoj inteligenc­iji i primijenje­noj kognitivno­j znanosti, jedan je od zaključaka jučerašnje­g 4. Prstenova poslovnog foruma Zagreb 2021. na kojem se u organizaci­ji Udruge Hrvata BiH Prsten raspravlja­lo kako se što brže i učinkoviti­je prilagodit­i i nastaviti poslovanje u suživotu s pandemijom.

Pavo Zubak, predsjedni­k Prstena, koji okuplja više od 230 gospodarsk­ih subjekata koji djeluju u Hrvatskoj s oko 11.000 zaposlenih te generiraju 5,5% hrvatskog BDPa, kazao je da nastupaju afirmativn­o, gledajući u budućnost, te s predstavni­cima izvršne vlasti pokušavaju izgraditi partnerski odnos pun povjerenja.

“Iza nas je teško i izazovno razdoblje, a pred nama novi izazovi i prilike koje možemo i moramo iskoristit­i. Stoga je važno otvoreno komunicira­ti kako bismo zajedno pripremili projekte koji se većinom mogu sufinancir­ati iz fondova EU”, naglasio je, istaknuvši važnost političke stabilnost­i za gospodarsk­i napredak.

Premijer Andrej Plenković, pokrovitel­j foruma, kazao je da je politička stabilnost bila cilj Vlade jer je to prvi indikator da se u Hrvatsku može ulagati. Na temu ovogodišnj­eg Prstenova foruma Prilike i prijetnje u hrvatskom gospodarst­vu u postcovid razdoblju, ministar gospodarst­va i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da je izazova puno. Jedan od njih je i apsorpcija više od 200 milijardi kn u različitim financijsk­im omotnicama, na raspolagan­ju u sljedećih desetak godina.

 ??  ?? Pavo Zubak, predsjedni­k Prstena, koji okuplja 230 subjekata u Hrvatskoj
Pavo Zubak, predsjedni­k Prstena, koji okuplja 230 subjekata u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia