Poslovni Dnevnik

ANKETA NA 127 DRVNIH TVRTKI POKAZALA BROJNE PREPREKE

‘Za rast od 7% godišnje u sedam godina treba sedam puta po 100 milijuna eura’

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Sektorske slabosti otvaraju prostor za pristup EU izvorima financiran­ja, na što struka itekako računa

Drvnoprera­đivačka industrija namjerava se uključiti u europski razvojni koncept kroz digitalnu i zelenu tranziciju, koji će biti podupiran idućih sedam godina, a kao podlogu za lobiranje prema Vladi Odbor za EU fondove i politike Udruženja drvnoprera­đivačke industrije HGK u suradnji s PwCom proveo je analizu stanja u sektoru. Anketa na 127 gospodarst­venika pokazala je izuzetno nisku stopu ulaganja u razvoj novih proizvoda, dizajn i brendiranj­e – tek 2,4% ispitanih ulagalo je ili tek planira ulagati u R&D i razvoj inovacija. Primjetna je i niska kapitalizi­ranost, podinvesti­ranost i nelikvidno­st, što potvrđuje podatak da je 41% poduzetnik­a u posljednje tri godine tražilo financiran­je za obrtni kapital. Najveću zainteresi­ranost, što se vrste financiran­ja tiče, poduzetnic­i pokazuju spram bespovratn­ih sredstva EU fondova (21%), ali se došlo i do podatka da više od polovice (51%) smatra da im taj izvor nije dovoljno dostupan.

Razočarava­jući prioriteti

Pomalo razočarava­juće je da prevladava­jućim prioriteto­m ulaganja drvoprerađ­ivači ističu ona u opremu i strojeve, te obrtni kapital, dok su ulaganja u digitaliza­ciju, inovacije, te R&D mala na razini statističk­e pogreške. Digitaliza­cija je već obuhvatila ili je u postupku u slučaju tvrtki s većom preradom i prihodima, od 10 do 20 milijuna eura (36%), dok je među malima izraženo učešće onih kojima je digitaliza­cija stran pojam (30%).

I te sektorske slabosti otvaraju prostor za pristup EU izvorima, a ministrica regionalno­ga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak kaže da će na dispozicij­i biti oko milijardu eura namijenjen­ih razvoju regija kroz poticapet gospodarsk­ih djelatnost­i, među kojima je i ova. Prilika će to biti, veli Tramišak, za sve na području panonske regije, za koje je već pripremlje­n program, te Like, Gorskog Kotara, ali i sjeverne Hrvatske.

Ivić Pašalić, voditelj Odbora za EU fondove i politike pri Udruženju DPI HGK, uvjeren je da ta gospodarsk­a niša neće ostati na repu vladinih politika, jer ono što je dosad davalo konkurentn­ost toj proizvodnj­i cijena sirovine i radne snage, nepovratno je nestalo, te priliku za dizanje konkurentn­osti vidi samo u modernizac­iji, robotizaci­ji, digitaliza­ciji i transforma­ciji filozofije posla.

“Napraviti proizvode veće dodane vrijednost­i zahtijeva ozbiljna znanja, upotrebu dizajna, izlazak na velike sajmove, za koje treba oko 100.000 eura, a sve je to skupo i iz samostalne akumulacij­e većini nedostupno. Tu nam treba potpora, za nova ulaganja u znanja, u međunarodn­o tržište jer ući u kanale prodaje proizvoda visoke dodane vrijednost­i vrlo je teško. Naša projekcija pokazuje da je moguć rast i 7% godišnje u sedam godina, ali za to treba sedam puta po 100 milijuna eura”, poručio je Pašalić, dodajući da će dio toga doći od drvne industrije, ali ozbiljan dio očekuje iz EU fondova. Analiza preponje ručuje poticajne mjere kroz kreditne i jamstvene programe prilagođen­e sektoru, a uz ulaganja za automatiza­ciju i digitaliza­ciju proizvodnj­e, pomoć im treba i u pristupu tržištu i brendiranj­u, kao i obrazovanj­u.

Institut kroz JPP

Jedan od prijedloga je i osnivanje Tehničkog instituta za razvoj, dizajn i brendiranj­e proizvoda od drva, koji bi bio organizira­n kroz javnopriva­tno partnerstv­o. Inovativne proizvode valjalo bi poticati posebno u segmentu bukve i jele, u kojima je uočena i minimalno učešće veće finalizaci­je proizvoda, za razliku od hrasta, za kojim je među proizvođač­ima i najveća “jagma” kod Hrvatskih šuma koje su nadležne za raspodjelu raspoloživ­e drvne sirovine, na godišnjoj razini oko 2,5 milijuna kubika. Proizvođač­i pri HGK tvrde da ne izvoze trupce, no složni su da treba poticati viši stupanj obrade. Sektor čini 2060 tvrtki s 25.000 zaposlenih, no 45% ih se bavi samo primarnom preradom. Ukupan godišnji prihod drvne industrije je 1,86 milijardi eura, od čega 1,05 milijardi dolazi iz izvoza, uz suficit sektora u robnoj razmjeni od 376 milijuna eura. Struktura izvoza je nezadovolj­avajuća, jer izvoz namještaja čini 265 milijuna eura, a pritom, kako se saznaje iz analize, statistika kao namještaj bilježi i madrace, te automobils­ka sjedala.

Anketa je pokazala i da ove tvrtke nisu sklone dokapitali­zaciji i akvizicija­ma, čemu pridonosi i činjenica da je 95% njih u kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća, velikim dijelom obiteljski­m biznisima. Preporuke analize HGK, kako je najavila ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković, bit će razmatrane u okviru Nacionalno­g plana razvoja prerade drva i proizvodnj­e namještaja 2022.2030., koji bi trebao biti gotov do kraja godine.v

Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnj­e namještaja treba biti gotov do kraja 2021.

MARIJA VUČKOVIĆ ministrica poljoprivr­ede

 ??  ??
 ??  ?? Ivić Pašalić,
voditelj Odbora za EU fondove i politike pri Udruženju DPI HGK kaže kako su stari plusevi sektora nepovratno nestali
Ivić Pašalić, voditelj Odbora za EU fondove i politike pri Udruženju DPI HGK kaže kako su stari plusevi sektora nepovratno nestali
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia