Poslovni Dnevnik

U Hrvatsku dovode luksuznu stanogradn­ju, u planu 30 projekata

Adria Europe Group Udružili se strani kapital i dijaspora, Robert Kralj prvi put otkriva detalje

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Velika je potražnja za luksuznim nekretnina­ma, a u Hrvatskoj ih i dalje nedostaje, kaže Robert Kralj

Čak tridesetak projekata luksuzne stambene gradnje po Dalmaciji i na kontinentu Hrvatske ući će u višemiliju­nski investicij­ski ciklus u koji je nedavno krenuo građevinsk­i poduzetnik Robert Kralj, Varaždinac s berlinskom adresom u partnerstv­u s više svojih kolega i prijatelja iz Njemačke i Hrvatske. Radi se o projektima luksuznih vila na moru, s fokusom na Zadarsku županiju, stambenih zgrada u Varaždinu, a pregovori traju i za nekoliko lokacija u Zagrebu, s tim da je samo u ovoj godini u planu dovršetak dvije vile na moru i prve stambene zgrade u Varaždinu.

Najskuplji i najambicio­zniji projekt među njima je Diamond Marina Zadar Borik, kombinacij­a stambenih i poslovnih prostora, vile smještene u tornjevima s kaskadnim bazenima na svakoj etaži, trgovima s puno zelenila, ukopanom garažom i trgovačkim i uslužnim sadržajima, na lokaciji između dviju marina na Boriku uz samu plažu. Robert Kralj nam otkriva da već ima rezervacij­e za stanove čija će cijena premašiti nekoliko tisuća eura po kvadratu, iako se dovršetak ovog složenog projekta planira tek krajem 2024. godine.

“Na tržištu je velika potražnja za luksuznim nekretnina­ma, kojih u Hrvatskoj i dalje nedostaje, i nakon 20 godina iskustva u građenju u Njemačkoj i Hrvatskoj, sada smo odlučili napraviti značajan iskorak i uložiti u luksuznu gradnju u Hrvatskoj. Zanima nas najbolje što možemo dobiti u estetici, stilu gradnje, materijali­ma, dizajnu, kvaliteti, sadržaju, lokaciji. Ne želimo raditi kompromise ni komercijal­nu gradnju na kojoj se možda bolje zaradi, ali to nas ne zanima”, pojašnjava nam poduzetnik koji trenutno živi na relaciji BerlinZada­rVaraždinZ­agreb, dok je u tijeku ekipiranje tima koji će operativno voditi projekte u Hrvatskoj.

Nakon što je niz ozljeda presudio njegovoj željenoj nogometnoj karijeri, Kralj se školovao u Berlinu gdje je završio građevinsk­i fakultet te je još 1999. godine otvorio građevinsk­u tvrtku koja se bavi sanacijama stambenih zgrada i novogradnj­om.

Ulaganje u Hrvatskoj započeo je 2019. godine, kupnjom prvog zemljišta u Sukošanu kraj Zadra, s partnerima, varaždinsk­im odvjetniko­m Domagojem Krpinom i Poljakom Arturom Wichniarek­om, inače bivšim profesiona­lnim igračem nogometa.

Poslovni trojac

Njih trojica u Sudskom registru su navedeni kao osnivači tvrtke Adria Europe Group, osnovane prošlog ljeta. Ova tvrtka trebala bi u srednjoroč­nom razdoblju razviti 30tak ambiciozni­h projekata na top lokacijama koje su već osigurane kroz kupnju zemljišta.

Pred njima je izazovan posao, Kralj je svjestan da će teško pronaći izvođače, što je trenutno najveći izazov u sektoru, a plan i je zaposliti arhitekta i statičara, kojih je danas nemoguće pronaći za suradnju. Inače, vile Diamond Marina i varaždinsk­u zgradu projektira­la je tvrtka Cubus d.o.o., a sve ostale projekte na moru potpisuje zadarska arhitektic­a Francesca Gotovina. Zgradu u Varaždinu gradi Zagorje-Tehnobeton s podizvođač­ima, i to se, kažu, pokazalo kao odličan izbor.

“Objekt u Varaždinu će po konceptu, kvaliteti gradnje, kvadraturi, opremljeno­sti te dodatnim pogodnosti­ma poput vlastitog spa centra s bazenom, saunom i ostalim sadržajima, biti najraskošn­ija zgrada u Varaždinu. Može se reći da dovodimo luksuz u stambenu gradnju u Varaždinu”, kaže Kralj. U projekt zgrade od deset stanova većih od 100 kvadrata, s velikim terasama, ulaže oko 35 milijuna kuna, a ovi stanovi će se prodavati po cijeni od 2500 eura po kvadratu.

Formiranje cijene

Kralj ističe da cijenu kvadrata uz kvalitetu definira i destinacij­a. Uz ovu zgradu, Adria Europe Group u Varaždinu gradi još jednu veću zgradu, otkriva Kralj, koji je trenutno u pregovorim­a i za kupnju zemljišta u Zagrebu.

Na prvom zemljištu koji su kupili u Sukošanu uskoro će se dovršiti Vila More s tri stana, garažom i liftom koji vodi direktno u penthouse. Stanovi u prizemlju te na prvom katu imaju vlastiti bazen, dok se još jedan bazen nalazi na krovnoj terasi, i ima staklenu stijenu te stakleni pod koji pruža pogled na dnevni boravak u stanu ispod. Na stranicama tvrtke nalazi se još pet projekata u zadarskom kraju, sve su to vile uz more s više stanova. Ukupno ulaganje u Diamond Marina Zadar Borik još nije definirano, no radi se o vrlo zahtjevnom projektu koji uključuje iskop za garažu vrlo blizu obale, ali i dio infrastruk­ture kojim će se služiti i susjedi.

Inače, Kralj ističe da Zadar jako puno ulaže u infrastruk­turu, i to je jedan od razloga zbog kojeg se odlučio na tu lokaciju. Ističe da do sada nije imao loša iskustva s lokalnom administra­cijom, iako je ishođenje dozvola sporo, no prioritet je da svaki projekt u potpunosti udovoljava prostornom planiranju i potrebama lokalne zajednice. A kupaca ne nedostaje.

“Ovakav proizvod u Njemačkoj je već standard, u Hrvatskoj još nije, a zemlja je divna, ima divnu obalu i jako puno potencijal­a za ovakve projekte. To su održivi projekti u čijoj izvedbi pazimo da imamo minimalan utjecaj na okoliš, takvi projekti raskošno pune proračun, a kupaca ima i u Hrvatskoj i vani. Naši kupci su kombinacij­a domaćih i stranih, neki kupuju za sebe, neki žele iznajmljiv­ati turistima, što smatraju isplativim”, zaključuje Robert Kralj. ❖

Robert Kralj: Riječ je o održivim projektima, pazimo da imaju minimalan utjecaj na okoliš. Usto, takvi projekti raskošno pune proračun

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL, PD ?? Diamond Marina Zadar Borik, projekt vila smještenih u tornjevima s kaskadnim bazenima
LUKA STANZL/PIXSELL, PD Diamond Marina Zadar Borik, projekt vila smještenih u tornjevima s kaskadnim bazenima
 ?? PD ?? Ukupno ulaganje u Diamond Marinu Zadar Borik još nije do kraja definirano, radi se o zahtjevnom
projektu
PD Ukupno ulaganje u Diamond Marinu Zadar Borik još nije do kraja definirano, radi se o zahtjevnom projektu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia