Poslovni Dnevnik

Nakon više ciljane inflacije, ECB sprema i nove smjernice

Preispitiv­anje smjernica tumači se kao signal da neće biti preranog zaoštravan­ja monetarne politike

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Lagarde najavila da će srpanjska sjednica ECB-a “donijeti zanimljive varijacije i promjene”

Nakon što je prošlog tjedna podigla ciljanu stopu inflacije Europska središnja banka preispitat će smjernice monetarne politike na idućoj sjednici s ciljem očuvanja povoljnih uvjeta financiran­ja u gospodarst­vu eurozone, najavila je čelnica ECBa Christine Lagarde.

Nakon 18mjesečne revizije monetarna vlast u Frankfurtu objavila je da će odsad u srednjoroč­nom razdoblju ciljati godišnju stopu inflacije o dva posto umjesto kao kao “blizu, ali ispod dva posto”. Poruka je to tržištima da bi ECB u razdobljim­a slabog rasta BDPa mogao ‘zažmiriti’ na neko vrijeme viših stopa inflacije prema je službeno priopćeno da je odudaranje ispod ili iznad granice od dva posto nepoželjno.

Nastavak labave politike

Najnovija najava preispitiv­anja smjernica monetarne politike na idućoj sjednici tumači se kao signal da središnja banka neće prerano zaoštriti monetarnu politiku , iako bi cijene u narednom razdoblju moragle rasti nešto snažnije, ali tek nakratko, procjenjuj­u u ECBu, a prenosi Reuters.

Prošlog vikenda u Veneciji je održan sastanak skupine G20 nakon kojeg je Lagarde izjavila da će srpanjska sjednica ECBa “donijeti zanimljive varijacije i promjene”. “Bit će važna, moramo kroz dulji rok dobivati željene rezultate kako bismo pokazali da ćemo ispuniti preuzete obaveze, pa će smjernice sigurno biti preiskredi­tiranja. pitane”, rekla je Lagarde. Prema aktualnim smjernicam­a Europska središnja banka obvezala se kupovati obveznice sve dok to bude potrebno te držati ključne kamatne stope na važećim, rekordno niskim razinama sve dok se izgledi za inflaciju “snažno ne približe” ciljanoj razini, piše Reuters.

Iako nije preciziral­a u kojem smjeru će se i smjernice revidirati, čelnica banke ustvrdila je da je ECBov cilj osigurati gospodarst­vu eurozone povoljne uvjete “Procjenjuj­em da ćemo i dalje odlučno održavati povoljne uvjete fnanciranj­a u našem gospodarst­vu”, rekla je za Bloomberg TV dodavši da zasad nije vrijeme za raspravu o smanjivanj­u monetarne potpore.

ECBov krizni program kupnje obveznica u pandemiji, poznat po skraćenici PEPP, vrijedan 1.850 milijardi eura, trajat će barem će do ožujka 2022., a nakon čega bi mogao dobiti “novi format”, zaključila je Christine Lagarde.

Cjenovna stabilnost

“Idućeg tjedna razgovarat ćemo o novim smjernicam­a koje uključuju novu definiciju cjenovne stabilnost­i”, rekao je potpredsje­dnik ECBa Luis de Guindos na događanju u organizaci­ji londonskog thinktanka OMFIF. “Formulacij­a smjernica mora se modificira­ti da uljuči novu definiciju stabilnih cijena”, rekao je.

Premda se, prema njegovim riječima gospodarst­vo 19 članica eurozone, oporavlja, situacija je i dalje “krhka” zbog pandemije i neke zemlje poput Španjolske ne stoje tako dobro kao Njemačka.

“Moramo održavati povoljne uvjete financiran­ja. Povlačenje fiskalnih i monetarnih stimulusa mora biti vrlo razborito, vrlo postupno i ne smije biti preuranjen­o”, poručio je taj bivši španjolski ministar gospodarst­va. ❖

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Christrine Lagarde, ECB
REUTERS Christrine Lagarde, ECB

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia