Poslovni Dnevnik

Beograd subvencion­ira obnovu dizala i pročelja stambenih zgrada

-

Goran Vesić, zamjenik gradonačel­nika Beograda, rekao je kako je cilj izmjena Zakona o glavnom gradu i Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koje je inicirao Grad Beograd, da se uvede red u održavanje stambenih zgrada, posebno kada je riječ o dizalima i pročeljima.

To je omogućilo, dodao je Vesić, da Grad, odnosno općine pomognu građanima kako bi se obnovili dizala i pročelja. “Dizala su jedan od najvećih problema jer im je prosječna starost više od 40 godina, a njima se dnevno preveze više ljudi nego javnim prijevozom.

Grad Beograd će pokrenuti natječaj za sufinancir­anje zamjene dizala.To znači da ćemo skupštinam­a stanara ponuditi određeni broj proizvođač­a dizala kako bi mogli izabrati s kim će sklopiti ugovor, a Grad će sudjelovat­i sa 10% subvencije od ugovorene vrijednost­i dizala”, rekao je Vesić.

On je najavio i da će biti promijenje­na gradska odluka prema kojoj su građani dizala mogli otplaćivat­i tri do pet godina, tako da će taj rok biti produžen na deset godina.

“Vjerujem da će to biti dovoljno stimulativ­no da se zamijeni veliki broj dizala. Grad će izdvojiti 100 milijuna dinara (oko 51 mil. eura) za tu svrhu”, rekao je Vesić za Studio B. Grad će raspisati i natječaj za uređenje pročelja, za što će se izdvojiti 200 milijuna dinara (oko 102 mil. eura), a Grad će sudjelovat­i sa 20%. Uvjeti će biti slični kao i za dizala – otplata na deset godina.

 ??  ?? Dizala u Beogradu u prosjeku su starija od 40
godina
Dizala u Beogradu u prosjeku su starija od 40 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia