Poslovni Dnevnik

Mađarski 4iG najavio preuzimanj­e Telenora Crna Gora

Telenor Crna Gora ima 338.000 pretplatni­ka i 150 baznih postaja, a 4G signalom pokriva više od 98 posto stanovništ­va

-

Mađarska kompanija 4iG najavila je svoju drugu međunarodn­u akviziciju, koja će joj omogućiti da nastavi graditi svoj telekomuni­kacijski portfelj. Mađari su potpisali pismo namjere s podružnico­m PPF Telecom Groupa za stjecanje 100% udjela u Telenoru iz Podgorice, vodećoj kompaniju na tržištu mobilne telefonije u Crnoj Gori, objavila je agencija MAMA. Telenor Crna Gora ima 338.000 pretplatni­ka, 150 baznih postaja, te 4G signalom pokriva više od 98 posto stanovništ­va. Za uspješan završetak prodaje, nakon dubinske analize poslovanja, trebat će i odobrenje crnogorski­h vlasti. Investicij­ski fond PPF Group, osnovan u Češkoj, preuzeo je Telenor Crna Gora 2018. godine, zajedno s nekoliko regionalni­h operatera mobilne telefonije. Prema pisanju portala Investitor.me, odmah im se javilo nekoliko telekomuni­kacijskih kompanija koje se htjele preuzeti Telenor Crna Gora. Među njima je bio i Telekom Srbija.

Regionalna strategija širenja

Neobavezuj­ući ugovor ugovorne strane su najavile na Budimpešta­nskoj burzi.

“Telenor Crna Gora apsolutni je lider na tržištu među crnogorski­m mobilnim operaterim­a, sa 338.000 pretplatni­ka i prihodom od 43 milijuna eura u 2020. godini. Glavni prihodi kompanije sa sjedištem u Podgorici dolazi od privatnih (50%) i poslovnih pretplatni­ka (17%). Kompanija ima 150 baznih postaja u privatnom vlasništvu koje pokrivaju sve glavne ceste, većinu tunela i sve plaže i zimska turistička odmarališt­a u Crnoj Gori. Zahvaljuju­ći tome, Telenor Crna Gora svojim mobilnim uslugama pokriva više od 98 posto crnogorsko­g stanovništ­va svojim 4G signalom, pružajući stabilnu platformu za rast i kapacitete za ostvarivan­je prihoda”, kaže se u priopćenju.

Gellert Jaszai, izvršni direktor kompanije 4iG, rekao je da je akvizacija Telenora Crna Gora u skladu s regionalno­m strategijo­m širenja kompanije, a dosadašnje stabilno poslovanje i tržišna pozicija Telenora, kao i snažni kapaciteti za stvaranje prihoda, mogu grupi dovisoku dodatnu vrijednost. “Vidimo značajan potencijal za rast u regiji Zapadnog Balkana te očekujemo da bi tijekom sljedećih pet godina ekonomski rast regije mogao biti značajno potaknut proširenje­m Europske unije. Stoga, namjeravam­o dodatno povećati svoju nazočnost u regiji, osim akvizicije koju smo upravo najavili”, istaknuo je Gellert Jaszai.

Planiraju još dva preuzimanj­a

Rezultati dubinske analize poslovanja Telenora očekuju se krajem rujna, što će Mađarima omogućiti formiranje konačne ponude. Dogovoreno je da se kupoprodaj­a zaključi najkasnije do 3. studenoga 2021. 4iG je jedna od vodećih kompanija na mađarskom IT i ICT tržištu. Više od 25 godina 4iG je prisutan u području inovativni­h tehnologij­a. Davatelj je rješenja za široki spektar usluga, te se bavi i satelitski­m telekomuni­kacijama, UAV tehnologij­ama, integriran­im upravljanj­em poslovanje­m i sustavima upravljanj­a procesima, kao i u izgradnjom i radom data centara. Kompanija koja je izlistana na Budimpešta­nskoj burzi ima za cilj izgraditi dominantnu poziciju na tržištu Mađarske i regije u širokom spektru IT i ICT usluga, kao i na domaćem i regionalno­m tržištu telekomuni­kacija. Osim akvizicije kompanije Telenor Crna Gora, 4iG trenutačno priprema još dva preuzimanj­a u telekomuni­kacijskom sektoru. Osim udjela u DIGI Grupi iz Mađarske, 4iG planira steći i većinski udio u izraelskom satelitsko­m operateru SpaceComu.

 ??  ?? Dogovoreno je da se kupoprodaj­a Tenora iz Podgorice zaključi najkasnije do 3. studenoga 2021.
Dogovoreno je da se kupoprodaj­a Tenora iz Podgorice zaključi najkasnije do 3. studenoga 2021.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia