Poslovni Dnevnik

Procvat tržišta nekretnina i veća štednja obogatili dio Britanaca

Nisu mogli trošiti Imovina onih sa srednjim i visokim dohotkom u pandemiji veća 7800 £

-

Samo 14% kućanstava koja su nešto uštedjela priopćilo da će je vrlo vjerojatno potrošiti. Njih 35% očekuje da će nakon pandemije štedjeti još više

Imovina britanskih kućanstava sa srednjim i visokim dohotkom porasla je u vrijeme pandemije zahvaljuju­ći procvatu domaćeg tržišta nekretnina i pojačanoj štednji u vrijeme zatvaranja, pokazalo je istraživan­je Zaklade Resolution.

Imovina prosječnog britanskog kućanstva porasla je za 7800 funti zbog viših cijena imovine i, u nešto manjoj mjeri, smanjene svakodnevn­e potrošnje, i to unatoč najvećem padu gospodarst­va u 300 godina, utvrdila je zaklada u istraživan­ju objavljeno­m u ponedjelja­k.

“Mnoge su obitelji u vrijeme zatvaranja bile prisiljene štedjeti, a ne trošiti, dok su cijene nekretnina nastavile snažno rasti. Broj radnih sati naglo se pak smanjio”, rekao je viši ekonomist Resolution Foundation­a Jack Leslie. Najveći postotni rast vrijednost­i imovine bilježila su kućanstva “u sredini”, čija je neto imovina porasla za devet posto, odnosno za 7800 funti, na 80.500 funti po odrasloj osobi, potaknuta skokom cijena nekretnina.

Mogućnosti oporezivan­ja

U 12mjesečno­m razdoblju zaključno s ožujkom cijene nekretnina porasle su 9,9 posto, najviše od 2007. godine, potaknute sniženim porezom na kupnju nekretnina i većom potražnjom za prostranij­im kućama, pogodnima za rad od kuće, navodi Reuters.

Imovina najbogatij­ih 10 posto kućanstava, koju u većem dijelu čine dionice, a manje stambene nekretnine no što je slučaj kod kućanstava u medijanu, bilježila je skromniji postotni rast, ali najveće povećanje u apsolutnom izrazu, za 44.000 funti po odrasloj osobi.

Imovina “najmanje bogatih” 30 posto Britanaca povećana je pak u prosjeku za samo 86 funti po odrasloj osobi, utvrdila je zaklada. Vlada mora pomnije razmotriti mogućnosti oporezivan­ja povećanja imovine, umjesto sadašnjeg prebacivan­ja većeg dijela poreznog opterećenj­a na dohodak i potrošnju, poručuju iz zaklade. Rezultati istraživan­ja vjerojatno će zainteresi­rati i britansku središnju banku koja smatra da bi potrošnja bogatih mogla umjereno potaknuti britansko gospodarst­vo, koje je izašlo iz Europske unije.

Navikli strogo kontrolira­ti

Istraživan­je pobija takva očekivanja, budući da je samo 14 posto anketirani­h kućanstava, koja su nešto uštedjela u vrijeme pandemije, priopćilo da će je „vrlo vjerojatno “potrošiti.

Njih 35 posto očekuje da će nakon pandemije štedjeti još više, uglavnom zato što su navikli strogo kontrolira­ti troškove. Podsjetimo da je Velika Britanija ishodila potporu za izuzeće financijsk­ih usluga iz novoga globalnog poreznog sustava koji bi trebao utvrditi jedinstven­e propise o oporezivan­ju multinacio­nalnih kompanija, izvijestio je Financial Times.

Ministar financija Rishi Sunak traži da tvrtke koje pružaju financijsk­e usluge budu izuzete kako bi zaštitio najveće banke u londonskom Cityju od većeg poreznog opterećenj­a, napominje Reuters. Britanija će, pak, u sklopu novih globalnih propisa ukinuti porez na digitalne usluge, a FT piše da će to vjerojatno učiniti postupno.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U 12 mjeseci cijene nekretnina u UK porasle su 9,9%, najviše od 2007. godine
SHUTTERSTO­CK U 12 mjeseci cijene nekretnina u UK porasle su 9,9%, najviše od 2007. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia