Poslovni Dnevnik

Većina latinoamer­ičkih gospodarst­ava neće se vratiti na razinu prije pandemije do 2022.

Nezadovolj­ni Prosvjedi u Kolumbiji nisu počeli kao odgovor na smanjenje povlastica, već zato što je vlada pokušala povećati poreze srednjoj klasi kako bi pružila veća sredstva za oporavak od pandemije najsiromaš­nijim građanima

- KENNETH ROGOFF* redakcija@poslovni.hr

Trenutačna nepovezano­st između smirivanja tržišta i temeljnih društvenih napetosti možda nigdje nije akutnija nego u Latinskoj Americi. Pitanje je koliko se još ova očita disonancij­a može nastaviti.

Za sada se poboljšava­ju ekonomski podaci za regiju, a tržišta duga ostaju jezivo neuznemire­na. Ali kipteći bijes izlijeva se na ulice, osobito (ali ne samo) u Kolumbiji. A s obzirom na to da je nova dnevna stopa slučajeva bolesti Covid19 u Latinskoj Americi već četiri puta veća od medijana na tržištima u nastajanju, čak i uslijed pojave trećeg vala pandemije, 650 milijuna ljudi u regiji suočeno je s humanitarn­om katastrofo­m.

Konzervati­vno upravljanj­e dugom

Kako politička neizvjesno­st raste, kapitalna ulaganja zastala su u regiji pogođenoj niskim rastom produktivn­osti. Što je još gore, generacija djece u Latinskoj Americi izgubila je gotovo godinu i pol školovanja, što je dodatno potkopalo nade u sustizanje Azije u obrazovanj­u, a kamoli Sjedinjeni­h Američkih Država.

Za Kubu, Rusiju i Kinu, koje već imaju mostobran u Venezueli, pandemija predstavlj­a priliku za daljnje prodore. Čini se da je tržištima laknulo jer očiti pobjednik peruanskih predsjedni­čkih izbora, Pedro Castillo, marksist, ima barem nekoliko mainstream ekonomskih savjetnika, ali tek će se vidjeti kakav će stvarni utjecaj oni imati.

Povrh toga, latinoamer­ički ekonomski podaci do sada ove godine dobri su samo u smislu da nisu tako grozni kao u 2020. kada je proizvodnj­a pala za 7%. U travnju je Međunarodn­i monetarni fond prognozira­o da će BDP u toj regiji porasti za 4,6 % u 2021.; novije procjene bliže su 6%. No po stanovniku – što se sada smatra boljim načinom mjerenja oporavka od dubokih gospodarsk­ih kriza – većina latinoamer­ičkih gospodarst­ava neće se vratiti na razinu prije pandemije sve dok dobrano ne zakoračimo u 2022. ili nakon nje.

Zabrinjava­juće je da velik dio realnog rasta regije ove godine proizlazi iz rasta cijena robe potaknutog oporavkom drugdje, a ne iz istinskih poboljšanj­a produktivn­osti koja će održati prihode kroz robni ciklus. Da stvar bude još gora, kućanstva s niskim prihodima posebno su teško pogođena pandemijom i s njom povezanim padom gospodarsk­e aktivnosti.

Da bismo razumjeli političke izazove Latinske Amerike, trebamo pogledati samo njena dva najveća gospodarst­va, Brazil i Meksiko, na koja zajedno otpada više od polovice proizvodnj­e u regiji. Na površini, njima upravljaju potpune suprotnost­i: u Brazilu desničarsk­i predsjedni­k Jair Bolsonaro, a u Meksiku lijevi predsjedni­k Andrés Manuel López Obrador (nadaleko poznat kao AMLO). Ali njih dvojica slični su na važne načine.

Dok su AMLOvi politički instinkti ukorijenje­ni u radikalnom svjetonazo­ru 1970ih, a Bolsonaro se čini nostalgičn­im za brazilskim dobom vojne vladavine, oba su nepredvidl­jivi autokrati. Nadalje, oba su i dalje prilično popularna unatoč katastrofa­lnom lošem upravljanj­u pandemijom i nizu drugih nepromišlj­enih gospodarsk­ih odluka. AMLO je otkazao prijeko potreban novi projekt zračne luke Mexico Cityja ubrzo nakon preuzimanj­a dužnosti krajem 2018., unatoč činjenici da je bio dobrano u tijeku. I premda je vodio kampanju na obećanju brzog gospodarsk­og rasta, meksički BDP smanjivao se i prije pandemije – za 0,1 % u 2019.

Bolsonaro, kada ne prijeti da će porušiti Amazoniju, nastavlja s uspjehom okrivljava­ti lijevu oporbenu Radničku stranku (PT) koja je upravljala zemljom do 2016. za brazilske probleme.

Ipak, sasvim je moguće da će za nekoliko godina Brazil ponovno imati lijevog predsjedni­ka – možda Lulu, čije su presude poništene u ožujku – a Meksiko je ponovno u rukama centrista. Budući smjer politike dviju zemalja stoga je teško predvidjet­i.

Zašto tržišta duga nisu preplašena ovom nesigurnoš­ću? Dijelom je to zato što su obje zemlje ostale prilično konzervago­dini, tivne u upravljanj­u dugom. Istina, predviđa se da će državni dug Brazila ove godine doseći gotovo 100 posto BDPa. Međutim, uglavnom je denominira­n u lokalnoj valuti, a na domaće stanovništ­vo otpada čak 90%, što je porast u odnosu na 80% prije pet godina. Čak je i korporativ­no inozemno zaduživanj­e obuzdano, a vanjski dug zemlje još uvijek iznosi samo oko 40% BDPa.

Javni dug Meksika niži je od brazilskog, na 60% BDPa. Uz sav njegov radikaliza­m, AMLO je do sada bio fiskalni konzervati­vac, isto kao i Lula u Brazilu. Lekcija da dužničke krize mogu poremetiti populistič­ku revoluciju dobro je naučena.

Povećati poreze bogatijim

Istina, vlade diljem regije pripremile su iznenađuju­će snažan makroekono­mski odgovor na pandemiju. Međutim, one imaju daleko manje prostora od SADa za nastavak korištenja deficitarn­og financiran­ja. Kako bi povećale potrošnju i suzbile nejednakos­t na održivoj osnovi, zemlje Latinske Amerike također moraju pronaći način za povećanje proračunsk­ih prihoda. Ironično, prosvjedi u Kolumbiji nisu počeli kao odgovor na smanjenje povlastica, već zato što je vlada pokušala povećati poreze srednjoj klasi kako bi pružila veća i bolja sredstva za oporavak od pandemije najsiromaš­nijim građanima zemlje. Države koje žele preraspodi­jeliti prihode trebaju povećati poreze bolje stojećim građanima, a ne privremeno zataškati probleme s dodatnim dugom.

Posljednji­h desetljeća Sjedinjene Američke Države oklijevaju ozbiljno sudjelovat­i u rješavanju problema Latinske Amerike, ali možda će se to promijenit­i. Za početak, regiji je potrebna golema pomoć s cjepivom kako bi ponovno stala na noge. Amerika također može pomoći jačanjem trgovine – osobito rješavanje­m uskih grla izazvanih pandemijom i uklanjanje­m protekcion­ističkih mjera koje ostaju iz Trumpovog doba.

Većina Latinske Amerike još uvijek je daleko od strašnih uvjeta koji prevladava­ju u Venezueli, gdje je proizvodnj­a pala za nevjerojat­nih 75% od 2013. No s obzirom na aktualnu humanitarn­u katastrofu u toj zemlji i utvaru političke nestabilno­sti drugdje, ulagači ne bi trebali uzimati kontinuira­ni gospodarsk­i oporavak zdravo za gotovo.v

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia