Poslovni Dnevnik

Bank of Japan razmišlja o kupnji zelenih obveznica

-

Osim Europske unije koja je nade za rast i oporavak značajnim dijelom utemeljila na Zelenom planu, svoje inačice ‘zelenih planova’ imaju, među ostalima, i u Aziji. Bank of Japan razmišlja o kupnji zelenih obveznica kao dijelu zajedničko­m naporu azijskih središnjih banaka u promociji regionalno­g tržišta obveznica, a već ovog mjeseca mogao bi objaviti mjere za borbu protiv klimatskih promjena. BOJ će kupnje provoditi kroz “azijski obveznički fond” uspostavlj­en 2005., rekao je upućeni izvor Reutersu. Taj će potez biti odvojen od jednog drugog plana japanske središnje banke koji je BoJ objavio prošlog mjeseca, a to je stvaranje sheme za ponudu jeftinog novca financijsk­im institucij­ama koje posuđuju ili investiraj­u u aktivnosti usmjerene borbi protiv klimatskih promjena.

Kupnja zelenih obveznica će vrlo vjerojatno biti dio šire inicijativ­e azijskih zemalja da potpomogu razvoj regionalno­g tržišta obveznica denominira­nog u lokalnim valutama. Na upit o detaljima, Bank of Japan nije želio komentirat­i.

Executives’ Meeting of East AsiaPacifi­c Central Banks (EMEAP), pod čijim je kišobranom uspostavlj­en azijski obveznički fond u priopćenju je poručio da su se njegovi članovi dogovorili da će promovirat­i investicij­e u zelene obveznice kroz fond.

Ujedno je i zatražio od IHS markita da revidira pravilo od iBoxx ABF indeksu koji odražava performans tržišta duga denominira­nog u lokalnoj valuti kako bi uključio zelene obveznice. “To je pomoć katalizira­nju daljnjeg produbljav­anja lokalnog obvezničko­g tržišta u regiji”, stoji u priopćenju.

 ?? REUTERS ?? Svoje inačice
’zelenih’ planova imaju i u Aziji
REUTERS Svoje inačice ’zelenih’ planova imaju i u Aziji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia