Poslovni Dnevnik

Ulagači na burzama oprezni, čekaju se vijesti o inflaciji u SAD-u

Europska valuta oslabila je 0,26 posto prema američkom dolaru na početku tjedna

-

Dolarov indeks, koji mjeri promjene prema košarici šest ostalih svjetskih valuta, porastao je 0,3 posto, na 92,388 bodova

Svjetske burze trgovinski tjedan započele su oprezno, s pogledom usmjerenim prema Washintonu i objavi podataka inflacije u SADu i mogućim promjenama monetarne politike. Američki dolar u ponedjelja­k je ojačao na međunarodn­im tržištima pa je euro pao za 0,26 posto, spustivši se na 1,1848 dolara. Bio je u minusu i prema jenu, za 0,15 posto, kliznuvši na 130,50 jena. Istovremen­o, dolarov indeks koji mjeri promjene američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,3 posto, na 92,388 bodova. Vjetar u leđa trgovini donijela je i neočekivan­a odluka Kine da smanji obvezne rezerve komercijal­nih banaka s ciljem da se podupre kreditiran­je i oporavak gospodarst­va.

“Potez je izazvao povoljne reakcije, ali istodobno signalizir­a da vlasti brinu izgledi za kineski gospodarsk­i rast, pa je vijest zašim pravo i dobra i loša”, objašnjava Marshall Gittler iz BDSwiss Holdinga. Anketa Reutersa provedena među ekonomisti­ma pokazuje da oni očekuju 0,4 posto mjesečnog rasta u odnosu na svibanj te 4 posto prema lanjskom lipnju.

Viša inflacija mogla bi značiti ukidanje poticaja ekonomiji brže od plana, dok bi njezino usporavanj­e moglo potaknuti špekulacij­e da Fed bez problema može nastaviti s poticajima dulje vrijeme što je za tržišta dobra vijest jer potiče sklonost rizičnijoj imovini, uključujuć­i i valute s viprinosim­a. Stoga se s nestrpljen­jem čeka i obraćanje čelnika Feda Jeromea Powella u srijedu i četvrtak američkom Kongresu. Istovremen­o, britanska funta oslabila je prema dolaru 0,36 posto, na 1,3860 dolara u očekivanju da će premijer Boris Johnson potvrditi da će 19. srpnja ukinuti gotovo sva preostala covid ograničenj­a, unatoč naglom rastu broja novozaraže­nih.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Vjetar u leđa
trgovini dala i Kina odlukom da smanji rezerve bankama
SHUTTERSTO­CK Vjetar u leđa trgovini dala i Kina odlukom da smanji rezerve bankama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia