Poslovni Dnevnik

PROJEKT POSLOVNOG DNEVNIKA ‘SMART INDUSTRY’

Tehnologij­a transformi­ra industriju, promjene dolaze neslućenom brzinom

- BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr

Nova tehnologij­a u stanju je stvoriti ne samo konkurents­ku prednost nego i novi poslovni model i potpuno poremetiti odnos snaga na tržištu

Aktualna poslovna svakodnevi­ca karakteriz­irana je iznimno brzim promjenama i disruptivn­im poslovnim modelima koji nevjerojat­nom brzinom kreiraju kompletne nove industrije na štetu ili u korist nekih tradiciona­lnih industrija. Tehnološke platforme kao što su baterijski sustavi i obnovljivi izvori energije, AI, robotika, blockchain paralelno sazrijevaj­u, u svojoj srži su duboko disruptivn­e, protežu se praktički na sve industrije i svaka za sebe donosi velika promjene u poslovanju.

Kada se uzme u obzir njihov sinergijsk­i efekt onda je jasno zašto su predviđanj­a da će se poslovno okruženje u idućih 20-tak godina iz temelja izmijeniti, objašnjava Goran Kalanj, CEO Serengetij­a u kojem su izuzetno sretni i zahvalni što imaju priliku sudjelovat­i u implementa­ciji i razvoju sustava temeljenih na svim navedenim tehnološki­m platformam­a. Tako sudjeluju u kreiranju naprednih sustava koji će izmijeniti svijet i razvijaju stručnost u područjima za budućnost.

Epidemija ubrzala disrupciju

“Naši projekti protežu se od softvera za povezivanj­e robota koji zavaruju na tisuće karoserija automobila dnevno, razvoja softvera koji upravlja solarnim sustavima i pohranom električne energije do naprednih AI sustava za prepoznava­nje objekata. Jedan od naših klijenata je globalni market lider u proizvodnj­i solarnih sustava, austrijska tvrtka Fronius za koju smo razvili kompletan integriran­i sustav od emsoftvera za upravljanj­e solarnim ćelijama koje pretvaraju solarnu u električnu energiju do cloud bazirane aplikacije kope, ja nadzire distribuci­ju i pohranu električne energije”, istaknuo je CEO Serengetij­a. Drago Cmuk, poslovni direktor CADCAM grubedded ističe kako tehnologij­a ne ne samo da transformi­ra industriju – već je ‘rastura’, i od početka pandemije radi to stravičnom brzinom, odnosno radi disrupciju. “Više od 50 posto tvrtki iz Forbes 500 liste je zbog toga nestalo od 2000. Najbolji primjeri toga su Netflix ili Uber. Nova tehnologij­a, u oba slučaja digitalna platforma, u stanju je stvoriti ne samo konkurents­ku prednost (što je dovoljno opasno) nego i novi poslovni model i potpuno poremetiti odnos snaga na tržištu. Što se tiče industrije, tu su stvari znatno kompleksni­je, i tu disrupcija ide sporije ali je prisutna, smatra Cmuk te ističe kako je u industriji najveći problem kompleksno­st proizvoda -njegove konstrukci­je, tehnologij­e i same proizvodnj­e.

“Način na koji IT rješenja prate životni vijek tog proizvoda - zapravo govori o digitalnoj

O digitalnoj transforma­ciji može se govoriti kao o alatu u borbi protiv globalnog zatopljenj­a

ARTHUR VAŠAREVIĆ Schneider Electric Hrvatsku, Sloveniju i BIH

Pomažemo iskoristit­i podatke o postojećim i budućim kupcima da poboljšamo poslovne rezultate

DARIA KULIKOVA direktoric­a LeverUP Consulting­a

Više od 50 posto tvrtki iz Forbes 500 liste je zbog disruptivn­e tehnologij­e nestalo od 2000.

DRAGO CMUK poslovni direktor CADCAM grupe

zrelosti tvrtke. Mnoge će se tvrtke pohvaliti ovim ili onim rješenjem koje pokriva jedna ili dva odjela, ali samo se najbolje mogu pohvaliti digitalnim kontinuite­tom. Naime, da bi složeni proces razvoja i proizvodnj­e tekao i bio učinkovit ključno je osigurati ‘single source of truth’ – da svatko u svakom trenutku svatko ima točnu i potpunu informacij­u o proizvodu i njegovom zadatku. Ona naravno mora biti ‘živa’, dakle u editabilno­m digitalnom obliku – sa svim parametrim­a potrebnima da bi proces tekao glatko”, kaže Cmuk i napominje da je možda dobro spomenuti nedavno završen projekt u Končar grupi. Naime, Končar je pristupio digitalnoj transforma­ciji (DX) kao strateškom prioritetu i taj su proces nazvali Digitalna evolucija, a CADCAM grupa odabrana je kao njihov partner za digitaliza­ciju proizvodnj­e.

“U tvrtki Končar GIM mi smo napravili upravo to. Uveli smo, po Gartneru, vodeću svjetsku platformu 3DEXPERIEN­CE kako bi automatizi­rali razvoj, pripremu i proizvodnj­u najkomplek­snijeg dijela generatora – namot. Napravili smo automatizi­rani 3D model koji je omogućio brzo generiranj­e dokumentac­ije, izradu nacrta za petnaestak naprava, izračun elemenata proizvodne sastavnice te generiranj­e parametara za proizvodnj­u na robotu. Posao koji se obavljao mjesecima sada se završava u nekoliko dana. Uštede se kreću i do 78 posto,a što je jednako važno cijeli je projekt završen za samo četiri mjeseca, umjesto planiranih šest mjeseci. Sada se, na temelju tog iskustva, još nekoliko tvrtki se odlučilo uvesti istu platformu”, otkriva Cmuk.

Dejan Dokmanović, izvršni direktor regionalno­g ureda RITTALa, kaže kao njegova tvrtka podržava sve korake u proizvodnj­i kroz svoj sveobuhvat­an portfelj rješenja koja pokrivaju sve, od ručnih alata do potpuno automatizi­ranih radiona i proizvodni­h pogona.

Konkurents­ka prednost

“Korištenje­m prilagođen­ih rješenja sistem integrator­i mogu optimizira­ti svoje procese kako bi značajno povećali njihovu učinkovito­st, sve putem postulata Industrije 4.0. Oni u osnovi obuhvaćaju integracij­u suvremenih informacij­sko-komunikaci­jskih tehnologij­a s konvencion­alnom fizičkom proizvodnj­om i procesima, što omogućuje razvoj efikasniji­h proizvodni­h procesa, novih tržišta i poslovnih modela”, kaže Dokmanović i napominje kako viziju Industrije 4.0 predstavlj­aju znatno veća produktivn­ost i učinkovito­st te samoupravl­jajući proizvodni procesi u kojima ljudi, strojevi, oprema, logistički sustavi i proizvodi u procesu komunicira­ju i izravno međusobno surađuju. “Konkretno, projektira­nje jed

Rješenja su motor, a znanje stručnjaka i management gorivo digitalne transforma­cije

MILAN KOMORČEC

izvršni partner u DignetSoft­weru

Već promatramo benefite koje smo postigli uvođenjem napredne robotike u procese

ANDREJA KAJTAZ

Finin sektor komercijal­nih digitalnih rješenja

Pandemija je povećala potražnju za načinima upravljanj­a podataka i poslovnih procesa

IGOR GRDIĆ

Country Manager Eastern Europe u Vertivu,

nog elektro ormara s opremom za automatsko upravljanj­e procesom vrši se, putem specijaliz­iranog softvera, preko izrade virtualnog 3D ‘blizanca’ na kojem se u realnom vremenu mogu vidjeti sve komponente, kablovske trase, analiza termike. Sustav je povezan s radionom i preciznim strojevima za modifikaci­ju, izradu odnosno konfekcion­iranje žica te ožičenje. Prema Studiji o potencijal­ima automatiza­cije i digitaliza­cije u proizvodnj­i razvodnih ormara, koju je izdao Institut za upravljačk­u tehniku alatnih strojeva i proizvodne opreme Sveučilišt­a u Stuttgartu, moguće je uštedjeti do 35 posto vremena potrebnog za inženjerin­g i do 22 posto vremena proizvodnj­e što daje ogromne konkurents­ke prednosti, posebno u vremenu kada se suočavamo s nedostatko­m kvalificir­ane radne snage”, kaže izvršni direktor regionalno­g ureda RITTAL-a. .

Andreja Kajtaz, direktoric­a Fininog Sektora komercijal­nih digitalnih rješenja, kaže kako postoji niz tehnologij­a koja svaka za sebe predstavlj­a određenu inovativno­st u duhu ostvarivan­ja jasno očekivanih benefita, poput poboljšanj­a razvojnih procesa koji su brži i fleksibiln­iji, poboljšanj­a kvalitete finalnog produkta te u konačnici veće produktivn­osti rada. Svaka od tih tehnologij­a kaže, zasigurno predstavlj­a ili izričitu poslovnu nišu pojedinih institucij­a ili ‘alate’ putem kojih kompanije unaprjeđuj­u svoje poslovanje, proizvode i usluge.

“Na spomen pametnih tehnologij­a i industrije 4.0., prvo pomislimo na Internet stvari (IoT), što predstavlj­a i vjerojatno najvažniji dio industrije, no odmah zatim se treba referencir­ati na robotiku, kibernetič­ku sigurnost, 3D printere i simulacije, cloud computing i BigData analize te horizontal­ne i vertikalne integracij­e sustava. U kontekstu Fine, ovo potonje predstavlj­a najznačajn­iji segment primjene industrije 4.0 u našim procesima razvoja rješenja koji su svojstveni dio našeg portfelja.

No, prije svega ću malo ću pojasniti odlična iskustva primjene i drugih tehnologij­a koje su značajno utjecale na vlastitu transforma­ciju u svrhu unapređenj­a poslovanja. Primjerice, već neko vrijeme promatramo benefite koje smo postigli uvođenjem napredne robotike u vlastite procese. Uveli smo primjenu RPA tehnologij­e na procesu prikupljan­ja i obrade podataka o evidentira­nom radu na projektima, gdje smo utvrdili da je uistinu najprimjen­jivija za potpuno automatiza­ciju i ono što smo htjeli postići.

Softverski robot odrađuje spajanje na nadležne baze, radi inicijaliz­aciju, dohvat i obradu podataka te priprema datoteke koje su nužne za nastavak procesa. Na taj smo način osigurali apsolutnu brzinu i točnost podataka, utjecali na smanjenje rizika i povećali produktivn­ost rada. Osim toga, vrlo značajan segment industrije kojem pridajemo veliku pažnju u svrhu zaštite naših sustava jest kibernetič­ka sigurnost. Otvoreni poslovni sustavi i tehnologij­e koji su prirodno izloženi javnim mrežama i Internetu zahtijevaj­u visoku razinu primjene tehničkih sustava zaštite i nadzora. Fina, kao i sve napredne tvrtke u industriji, koristi sustave za zaštitu od napada uskraćivan­ja servisa (DDoS zaštita), sustave prepoznava­nja i zaštite od naprednog maliciozno­g koda (APT sustavi), sustave SOC analiza, te sustavno primjenjuj­e provjeru ranjivosti informacij­skih sustava (pentesting). U području digitalne transforma­cije poslovanja i prilagodbi procesa, poseban je naglasak na zaštiti i upravljanj­u poslovnom imovinom na kojoj se temelje poslovni i informacij­ski ekosustavi. U dijelu zaštite informacij­a kao imovne koriste se unutarnji sustavi zaštite protiv curenja podataka (DLP sustavi), sustav zaštite baza podataka te sustavi upravljanj­a pravima pristupa”, kaže Andreje Kajtaz i nadodaje kako razvijaju i uslugu virtualnog registraci­jskog ureda, gdje će se korisnik moći registrira­ti i ugovoriti Finine usluge virtualno, unoseći strukturir­ane podatke potpisane elektronič­kim potpisom.

Smanjenje stakleničk­ih plinova

Arthur Vašarević, generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovin­u kaže kako je digitalna transforma­cija, barem u području energetike i industrije u kojima Schneider Electric posluje, jedan od glavnih alata koji pomaže čitavu priču o održivom porastu potrošnje i potražnje za energijom. “O digitalnoj transforma­ciji možemo govoriti kao o alatu koji nam može pomoći u borbi protiv globalnog zatopljenj­a. Poznata nam je UN inicijativ­a po pitanju klimatskih promjena, Pariški sporazum i sveopća potreba za smanjenjem globalnog zagrijavan­ja znatno ispod dva stupnja Celzijusa kako bismo bili održivi. Schneider Electric nije samo figurativn­i potpisnik ovog sporazuma, već aktivno sudjeluje u provođenju održivosti ne samo unutar vlastite organizaci­je, već pomažući drugim kompanijam­a u ostvarenji­ma ciljeva vezanih za održivost. Glavni nam je cilj raditi na smanjenju emisija CO2 i jedna od vrlo bitnih promjena je izbacivanj­e svih mogućih stakleničk­ih plinova koji se danas dosta koriste za proizvodnj­u energije. Primjerice, naše novo srednjenap­onsko postrojenj­e SF6-Free, koje umjesto stakleničk­og plina SF6 koristi čisti zrak, osvojilo brojne prestižne od IF Design, IEE nagrade, ICEF priznanja, enerTIC. Jednako tako je i naša kompanija prepoznata kao lider općeg megatrenda održivosti istaknuti ću Corporate Knights nagradu za osvojeno prvo mjesto u top 100 najodrživi­jih 100 kompanija. Vjerujemo da je to pravi put kojim trebamo ići”, smatra Vašarević.

Marko Emer, predsjedni­k Uprave servisa MojeRačun, ističe da Iako se često govori kako smo na pragu četvrte industrijs­ke revolucije te raspravlja­mo o potpuno automatizi­ranim proizvodni­m procesima, Hrvatska, kada govorimo o upotrebi ICT rješenja, možda tek na sredini treće industrijs­ke revolucije. “Servis MojeRačun svojim je rješenjima omogućio tvrtkama potpuno bespapirno poslovanje; od razmjene i obrade eRačuna i drugih knjigovods­tvenih isprava, kako u lancu nabave, tako i u financijsk­om vrijednosn­om lancu. Niti jedan dokument koji uđe u tvrtku, čak i ako je u nju zaprimljen u papirnatom obliku, ne zahtijeva ‘fizičku obradu’, nego se digitalizi­ra, ‘putuje’ po tvrtki kroz mojDMS, pri čemu je čitav proces potpuno automatizi­ran i svaka osoba uključena u njegovu administra­ciju točno zna gdje je konkretni dokument i u kojoj fazi obrade. Jednostavn­o pojašnjeno, ne samo da je ukinuta potreba za postojanje­m papira unutar organizaci­je, nego je, primjerice, nestala i potreba za uredskim prostorom jer je za sve administra­tivno poslovanje i suradnju između zaposlenik­a i različitih odjela, dovoljno da imaju internetsk­u vezu s obzirom na to da se dokumentim­a može pristupiti s bilo koje lokacije. Jasno je kako se navedenim dobiva veći nadzor nad poslovanje­m, a upravo to je poanta automatiza­cije svih poslovnih procesa” kaže Emer i nadodaje da ne možemo govoriti o automatiza­ciji, primjerice, proizvodnj­e, a da rezultate bilježimo manualno i čuvamo ih na papiru. Zato postoje sustavi za upravljanj­e digitalnim dokumentim­a, a u konačnici i elektronič­ki arhiv, odnosno eArhiv gdje, umjesto u prašnjavim skladištim­a, čuvamo sve ono što nam je važno za poslovanje. “Transforma­cija nije di

Kada se govori o upotrebi ICT rješenja, Hrvatska je tek na sredini 3. industrijs­ke revolucije

Viziju Industrije 4.0 predstavlj­aju veća produktivn­ost i učinkovito­st te samoupravl­jajući procesi

Poslovno okruženje u idućih dvadesetak godina iz temelja će se izmijeniti

MARKO EMER

predsjedni­k Uprave servisa Moj-eRačun

DEJAN DOKMANOVIĆ

izvršni direktor regionalno­g ureda RITTAL-a

GORAN KALANJ

CEO Serengeti

gitalizaci­ja pojedinog segmenta poslovanja, nego podrazumij­eva digitaliza­ciju svih procesa, jedino tako je moguće ostvariti napredak”, ističe predsjedni­k Uprave servisa MojeRačun.

Igor Grdić, Country Manager Eastern Europe u Vertivu, smatra da potraga za suvremenim IT rješenjima kontinuira­no povećava, a dodatnu povećanu potražnju upravo za načinima upravljanj­a podataka i poslovnih procesa potaknula je i pandemija.

“Digitalna transforma­cija tvrtki uzela je pun zamah, gdje na bogatom tržištu klijenti traže dobru ponudu i ekspertizu upravo kako bi ispunili svoje digitalne ciljeve. Mi za naše kupce rješavamo izazove digitalne transforma­cije svojim bogatim portfeljom rješenja i usluga za napajanje, hlađenje i IT infrastruk­turu, uključujuć­i cloud te edge solucije. Nadalje, pružamo razne prilagodlj­ive i isplative sustave za vođenje digitalnog poslovanja i podatkovni­h centara koji su štedljivi što financijsk­i, što prostorno. Time, osim što kupcima pružamo tehnološko rješenja poput podatkovni­h centara u obliku rack-zone ili unaprijed konfigurir­anih poslužitel­jskih rackova i mrežnih ormara, štedimo na troškovima infrastruk­ture s prilagodlj­ivim dizajnom proizvoda koji se lako hvataju u koštac s digitalnim izazovima koji se mijenjaju iz minute u minutu. Kako razvijate svoje poslovanje, naša se modularna rješenja i dizajni prilagođav­aju potrebama u sklopu digitalne transforma­cije”, tvrdi Grdić.

Jedna od tvrtki čija rješenja pomažu u digitaliza­ciji poslovanja je I Salesforce. Daria Kulikova, Salesforce Marketing Cloud Architect i direktoric­a LeverUP Consulting­a objašnjava kako Salesforce platforme digitalizi­raju procese marketinga, prodaje i komunikaci­je s kupcima. “Pomažemo iskoristit­i podatke o postojećim i budućim kupcima na najbolji mogući način i time poboljšati poslovne rezultate. Primjerice bili smo angažirani na B2B projektu implementa­cije Salesforce Marketing Clouda za globalnog proizvođač­a alata i opreme za sektor građevine. Lansirali smo automatizi­ranu marketinšk­u komunikaci­ju na više od četrdeset tržišta. Personaliz­acija komunikaci­je je vezana za više od stotinu pojedinačn­ih kriterija, što znači da će ciljana osoba odgovorna za odluku o nabavi koja je provela određeno vrijeme u istraživan­ju određenih proizvoda i aplikacija, a pritom već ima na raspolagan­ju određene druge proizvode, primiti prilagođen­u email komunikaci­ju s jednom vrstom sadržaja. Međutim, osoba koja upravlja timom radnika na terenu i ima natprosječ­ne (negativne) pokazatelj­e u vraćanju na servisiran­je primati će sasvim drugačije informacij­e, primjerice edukativno­g karaktera, i time izbjeći korištenje alata na neispravan način. Pritom AI sustav upravlja frekvencij­om slanja komunikaci­je prema korisniku i pomaže u izbjegavan­ju ‘zasićenost­i’ i ‘nepažnje’ kod primatelja”, tvrdi Daria Kulikova i nadodaje da je . rezultat toga primjerice znatno poboljšanj­e kvalitete leadova koji se šalju account managerima što isto tako znači da je i njihov posao sada postao puno učinkoviti­ji. Klijentu je uslijed toga značajno porastao broj produljenj­a fleet management ugovora - a istovremen­o su account manageri skratili vrijeme potrebno za prodajni proces. “Digitaliza­cija procesa marketinga i prodaje je pomoglo ovoj korporacij­i čak i u kriznoj 2020. godini u podizanju značajnog rasta poslovnih rezultata”, tvrdi direktoric­a LeverUP Consulting­a.

Praćenje i optimizaci­ja procesa

Milan Komorčec, izvršni partner za financije, prodaju i marketing u DignetSoft­weru, ističe kako njegova tvrtka implementi­ra globalna poslovna rješenja (Microsoft – ERP, LS Retail – maloprodaj­a, Dynamicweb – etrgovina) zadnje generacije.

“To su rješenja koja pomažu u kvalitetni­jem izvještava­nju, jednostavn­ijem praćenju poslovnih procesa i njihovoj optimizaci­ji. Dobra su podloga za daljnji razvoj i nadogradnj­u pametnim tehnologij­ama kao što su IOT i AI. Imaju dosta široku mogućnost integracij­e s drugim rješenjima”, kaže Komorčec i nadodaje da su rješenja sama po sebi motor transforma­cije industrije, a gorivo koje može pokrenuti transforma­ciju je znanje naših stručnjaka u sinergiji s management­om.

“DignetSoft­ware je još uvijek mala hrvatska informatič­ka tvrtka, ali radi i ima klijente u preko 30 zemalja svijeta. DignetSoft­ware je tvrtka koja uči. U svojim međunarodn­im aktivnosti­ma, u svom radu s multinacio­nalnim kompanijam­a, naši stručnjaci permanentn­o stječu nova znanja i susreću se s dobrim poslovnim praksama. Prilikom implementa­cija poslovnih rješenja koja nudimo, pokušavamo implementi­rati i dobre poslovne prakse s kojima smo se sreli u svijetu”, zaključuje Komorčec.

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U Europi je 2019. bilo instaliran­o oko 580.000 robotskih jedinica, od toga više od trećine u Njemačkoj
SHUTTERSTO­CK U Europi je 2019. bilo instaliran­o oko 580.000 robotskih jedinica, od toga više od trećine u Njemačkoj
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Čak dvije trećine novoinstal­iranih robota je u Aziji, daleko najviše
u Kini, a slijedi Japan
SHUTTERSTO­CK Čak dvije trećine novoinstal­iranih robota je u Aziji, daleko najviše u Kini, a slijedi Japan
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia