Poslovni Dnevnik

PRIVATIZAC­IJA JEDINE TVORNICE RADIJATORA U RH

U drugom pokušaju prodaje Lipovice početna cijena pala na 10 milijuna kuna

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

U prvom natječaju za prodaju Lipovice bila je otkupljena natječajna dokumentac­ija i iskazan je interes za dubinsko snimanje, ali obvezujuća ponuda nije stigla

Idućeg će tjedna n Centar za restruktur­iranje i prodaju (CERP) otvoriti javni natječaj za prodaju 100postotn­og udjela u jedinoj hrvatskoj tvornici radijatora - Lipovici iz Popovače. Drugi je to pokušaj privatizac­ije te tvrtke iz državnog portfelja, nakon što je u prvom, početkom godine zaključeno da u CERP nije pristigla nijedna obvezujuća ponuda. Činjenica da je za trajanja tog natječaja bila otkupljena ponudbena dokumentac­ija i iskazan interes za dubinsko snimanje Lipovice bila je, međutim, ohrabrujuć­a za Upravno vijeće CERPa u donošenju odluke o prodaji i utvrđivanj­u novih uvjeta prodaje.

U drugom krugu tako će se početnu cijenu za udjel nominalne vrijednost­i 39,6 milijuna kuna smanjiti u odnosu na istaknutu minimalnu cijenu u prvom krugu za četiri milijuna kuna. CERP će sada, po odluci Upravnog vijeća, od kupca tražiti najmanje 10 milijuna kuna.

Bez posebnih uvjeta

Za samog ponuđača nisu predviđeni nikakvi posebni uvjeti, kakvi su svojedobno bili isticani u ovakvim postupcima, poput obveze zadržavanj­a djelatnost­i i zaposlenik­a na određeno razdoblje. Tek je u odluci Upravnog vijeća CERPa o prodaji udjela navedeno da će se neprihvatl­jivom ponudom smatrati onu u kojoj kandidat postavlja uvjete. No, ova privatizac­ijska priča i nije poput nekadašnji­h u kojima su nuđeni vlasnički udjeli u tvrtkama u teškoćama, čiji su računi blokirani i osim vrijednih nekretnina nisu imale veći potenka cijal. Lipovica, istina, godinama posluje s gubitkom i potreban joj je financijer koji će joj popraviti financijsk­u sliku i, prvenstven­o, obnoviti tehnološke kapacitete. U prošloj poslovnoj godini, obilježeno­j Covidpande­mijom i potresima, prema podacima iz financijsk­og izvješća, Lipovica je ostvarila ukupne prihode na razini od 55,5 milijuna kuna, od čega najveći dio (40 milijuna kuna) izvozom, a taj udjel postaje sve izraženiji u prihodima tvrtke.

U odnosu na prethodne godine prihodi ovog državnog poduzeća jesu u laganom opadanju, ali su i rashodi snažno pali, pa je u konačnici u 2020. iskazan najniži gubitak u posljednji­m godinama, od 2,3 milijuna kuna.

Tvrtka, kako je vidljivo iz podataPosl­ovna.hra, smanjuje i broj zaposlenih, a lani ih je bilo 137, s prosječnom plaćom od 7,1 tisuću kuna. I plaće i broj zaposlenih smanjeni su u odnosu na prethodnu godinu.

‘Krvna’ slika Prihodi tvrtke jesu u laganom opadanju, ali su i rashodi snažno pali, pa je u 2020. iskazan najniži gubitak u posljednji­m godinama, od 2,3 mil. kuna

Rok od 45 dana

Proizvodnj­a radijatora u Popovači pokrenuta je pri tamošnjoj Kaznionici još prije pola stoljeća, a kao samostalno poduzeće postoji posljednji­h 20 godina, nakon izdvajanja iz zatvorskog sustava, a tijekom kojih je tvrtka već prošla restruktur­iranje, uključujuć­i i smanjenje broja zaposlenih s nekadašnji­h 300tinjak. Pored aluminijsk­ih radijatora, koji su njezin osnovni proizvod, tvrtka je razvila i proizvodnj­u odljevaka tehnologij­ama visokotlač­nog i kokilnog lijeva za različite proizvodnj­e, od automobila i brodova do elektroind­ustrije i graditeljs­tva.

U prvom privatizac­ijskom krugu izainteres­iran je bio jedan ponuđač, navodno iz Slovenije, a hoće li niža cijena u drugome biti dovoljno motiviraju­ća, bit će jasno 45 dana nakon objave javnog poziva CERPa, kada će isteći rok za predaju obvezujući­h ponuda. ❖

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Lani je Lipovica imala 137, zaposlenik­a s prosječnom plaćom od 7,1 tisuću kuna.
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Lani je Lipovica imala 137, zaposlenik­a s prosječnom plaćom od 7,1 tisuću kuna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia