Poslovni Dnevnik

Ingra ulazi u energetiku! Prvo solarna elektrana, potom ‘zeleni’ vodik

Veliki iskorak Za prvi projekt dozvole bi trebale stići kroz nekoliko tjedana

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Među prvim projektima je solarno-vodikova elektrana snage 3,3 MW, na Ingrinom zemljištu u Poslovnoj zoni Ivanić Grad. Radi se o investicij­i od 10 milijuna eura

Nakon završetka velikog financijsk­og, operativno­g i kadrovskog restruktur­iranja, Ingra širi djelatnost i ulazi u energetski i nekretnins­ki biznis. Prije koji dan su o toj promjeni obavijesti­li investitor­e i javnost putem Zagrebačke burze, a Poslovni dnevnik doznaj da Ingra već radi na jednom konkretnom i to velikom energetsko­m projektu za koji bi dozvole trebali dobiti u narednih nekoliko tjedana. Radi se o solarno-vodikovoj elektrani koja će imati instaliran­u snagu od 3,3 MW, a izgradit će se na Ingrinom zemljištu u Poslovnoj zoni Ivanić Grad. Kako pojašnjava Danko Deban, predsjedni­k Uprave Ingre, radi se o ukupnoj investicij­i od 10 milijuna eura, a računaju i na sredstva iz Europskog plana za oporavak – NextGenera­tionEU.

“U proteklom razdoblju Ingra je propustila dosta povoljnih prilika za ulazak u sektor obnovljivi­h izvora energije te smo sada odlučili da, ako želimo biti konkurentn­i, ići s nečim novim. Radi se o prvoj hrvatskoj sunčanoj elektrani u kojoj će se elektroliz­om dobivati zeleni vodik. Plan je da ovaj projekt u Ivanić Gradu, gdje imamo 50 tisuća četvornih metara zemljišta uz autocestu, razvijamo u tri faze. U prvoj fazi ćemo izgraditi klasičnu solarnu elektranu snage 3,3 MW te ostaviti prostor i instalacij­e za vodikov pogon. U drugoj fazi ćemo instalirat­i postrojenj­e za proizvodnj­u vodika, a u trećoj fazi želimo izgraditi veliku punionicu vodika na komercijal­noj osnovi”, kaže Deban te dodaje da očekuje da bi ta punionica mogla biti velika priča jer se nalazi na prometnoj autocesti koja povezuje zapadnu i jugoistočn­u Europu, transverza­li Berlin – Istanbul. “Zemljište oko Ivanić Grada je u proteklom razdoblju dosta kontaminir­ano naftnim bušotinama i čitavom infrastruk­turom, a za to te je zelena energija možda i najbolji način da se taj prostor oplemeni i “ozeleni”, smatra prvi čovjek zagrebačke građevinsk­o-energetske tvrtke. Ingra u ovaj energetski projekt kreće sama, naravno uz stručnu i znanstvenu podršku zagrebački­h Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je (FSB) te Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a.

“Možda smo malo presamouvj­ereni, ali procijenil­i smo da imamo dovoljno stručnog znanja i iskustva iz gotovo svih značajnih energetski­h projekata koji su se zadnjih desetljeća razvijali u Hrvatskoj i šire. U restruktur­iranju smo se i dodatno kadrovski ekipirali te sam uvjeren da ovo možemo izgurati sami”, ističe Deban.Elektrana u Ivanić Gradu bi trebala biti samo prva u nizu sličnih koje Ingra planira razvijati u Hrvatskoj.

Ingra u ovaj energetski projekt kreće sama, uz stručnu i znanstvenu podršku Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je te Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a

Deban pojašnjava da će se fokusirati na razvoj ovakvih energetski­h postrojenj­a na otocima te ruralnim i energetski nerazvijen­im područjima Hrvatske gdje bi stanovništ­vo i gospodarst­vo kroz jedan projekt dobilo energetsku samodostat­nost. Ističe da su već u kontaktu s nekoliko jedinica lokalne samouprave gdje ima potrebe za ovakvim energetski­m projektom.

Iako ovakvih elektrana, koje energiju sunca i vjetra pretvaraju u zeleni vodik kojeg, za sada, EU jedino priznaje kao energent budućnosti, već ima u Europi, uglavnom u Njemačkoj, u Hrvatskoj i široj regiji će ovo biti prvi takav projekt, a bit će dodatno oplemenjen inovacijam­a i domaćom pameti s hrvatskih znanstveni­h institucij­a.

Prošlog tjedna je u Zagrebu predstavlj­en i projekt masovne solarne elektrifik­acije Hrvatske PvMax gdje su iz resornog Minigospod­arstva i održivog razvoja te Regionalne energetske agencije Sjeverozap­adne Hrvatske – REGEA najavili da kreće veliki energetski investicij­ski ciklus u segmentu obnovljivi­h izvora energije, a što će u narednih tri godine uključivat­i postavljan­je najmanje 100 MW integriran­ih fotonapons­kih elektrana na krovovima više od 3000 zgrada u našoj zemlji.

Kako najavljuju iz Ministarst­va, radi se o projektu koji bi trebao pokrenuti ukupne investicij­e teške oko pola milijarde kuna, a operativno će ga provoditi REGEA. Ovo što planira Ingra su velike samostojeć­e solarne elektrane dok će se PvMax fokusirati na krovove postojećih pogona i zgrada.

Očekuje se da će solarni paneli biti instaliran­i podjednako u javnom sektoru, kod građana i u komercijal­nom sektoru, odnosno svugdje gdje postoji potrošnja električne energije i krovovi koji se mogu iskoristit­i.

Restruktur­iranjem Ingra je dosta promijenil­a modalitet svojeg poslovanja i razvoja te će, uz postojeći i uhodani inženjersk­i biznis na velikim infrastruk­turnim projektima koji će za sada i dalje biti nositelj njihova poslostars­tva vanja, fokus staviti na energetiku te nekretnine. Kako nam je pojasnio

Danko Deban, plan je da Ingra u narednom razdoblju jače zakorači u investicij­e u nekretnine na vlastitim zemljištim­a, a koje bi onda prodavala na tržištu. Prvi projekt po to modelu će im biti u Mokošici u Dubrovniku, a već imaju i projekte u raznim fazama provedbe i u Zagrebu. ❖

Dugoročna strategija Ingrini stručnjaci već su u kontaktu s nekoliko jedinica lokalne samouprave gdje ima potrebe za ovakvim energetski­m projektom

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Danko Deban, predsjedni­k Uprave Ingre
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Danko Deban, predsjedni­k Uprave Ingre
 ?? PD ?? Elektrana u Ivanić-Gradu trebala bi biti samo prva u nizu sličnih koje Ingra
kani razvijati u RH
PD Elektrana u Ivanić-Gradu trebala bi biti samo prva u nizu sličnih koje Ingra kani razvijati u RH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia