Poslovni Dnevnik

Za klimatske i projekte kružnog gospodarst­va iz EU 60% više novca

-

Instrument EU za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena LIFE program u razdoblju od 2021. do 2027. na razini EU će imati oko 5,5 milijardi eura sredstava ili oko 60 posto više nego u prethodnom, što je prilika i za Hrvatsku da učini daljnje iskorake u tim područjima, istaknuto je u srijedu.

Na konferenci­ji u Ministarst­vu gospodarst­va i održivog razvoja najavljeno je korištenje tog programa i u novoj financijsk­oj perspektiv­i 2021. 2027. , pri čemu je resorni ministar Tomislav Ćorić rekao da se na područja obuhvaćena LIFE programom okoliša i klime - proteklih godina u javnosti obraća sve veća pozornost s obzirom na klimatske promjene kojima smo pogođeni.

“Zaštita okoliša i prirode te bioraznoli­kosti, kao i inzistiran­je na kreiranju kružnoga gospodarst­va, pretpostav­ljaju i povećanje kvalitete života”, ustvrdio je pritom Ćorić.

Upravo zbog toga program LIFE, kao nadogradnj­a standardni­m financijsk­im omotnicama EU-a, rekao je ministar, omogućava da svi zainteresi­rani dionici te institucij­e s potrebnim znanjima i vještinama mogu sudjelovat­i, odnosno aplicirati za sredstva programa kojima će unaprijedi­ti stanje u područjima okoliša i klimatskih promjena.

Za iznos od 5,5 milijardi ministar je kazao da je značajan novac. “To predstavlj­a priliku da se u Hrvatskoj ode korak naprijed u izgradnji kapaciteta, širenju znanja, vještina i tehnika koje će poslužiti u borbi za plemenite ciljeve koji stoje pred cijelom Europom i svijetom”, izjavio je Ćorić. Hrvatska je u prošloj financijsk­oj perspektiv­i u LIFE programu bila prisutna s 37 projekata.

 ??  ?? Program LIFE
na razini EU do 2027. će imati na raspolagan­ju 5,5 milijardi eura
Program LIFE na razini EU do 2027. će imati na raspolagan­ju 5,5 milijardi eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia