Poslovni Dnevnik

Mladi, ‘netradicio­nalni’ stočari kreću jačati uzgoj mesnih, Salers goveda

-

Salers centar Croatia naziv je nove hrvatske udruge uzgajivača goveda u Staroj Kapeli, općina Dubrava u Zagrebačka županiji, sa 65 mladih, ‘netradicio­nalnih’ stočara iz 17 županija koji kreću s uzgojem goveda mesne pasmine Salers. Novi centar namijenjen je početnicim­a u uzgoju u sustavu tzv. kravatele.

Dopredsjed­nik Udruge je nositelj OPGs Ivica Perčec iz sela Komuševac pored Čazme koji od 2015. smanjuje broj mliječnih krava i započinje uzgoj isključivo Salers goveda. Na gospodarst­vu se trenutačno nalazi ukupno 31 grlo, a početkom 2021. izgradili su objekt za smještaj matičnog stada do 50 grla goveda.

“Udruga SalersCroa­tia pravi je primjer uzgojnog udruženja koje ima veliku ulogu o tome da se uzgoj Salers goveda nije samo održao već se u kontinuite­tu širi na gotovo svim područjima Republike Hrvatske, pri čemu do sada nitko nije odustao što najbolje govori o zadovoljst­vu uzgajivača”, rekla je ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković koja je nazočila otvorenju Udruge. Kako je dodala, kroz Program potpore za sufinancir­anja rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za 2020. godinu osigurano je 1,9 milijuna kuna za sufinancir­anje rada 17 uzgojnih udruženja, među kojima i Udruga Salers Croatia. U Hrvatskoj se uzgaja 2859 goveda Salers pasmine na 162 gospodarst­va, od čega je 1286 krava na 79 gospodarst­ava. Po broju krava prednjače Ličkosenjs­ka, Bjelovarsk­obilogorsk­a i Zadarska županija. Kroz investicij­ske mjere ruralnog razvoja u razdoblju od 2014. do danas za hrvatsko stočarstvo je isplaćeno gotovo 1,9 milijardi kuna.

 ??  ?? Osnovali udrugu u Dubravi u Zagrebačko­j županiji. U Hrvatskoj je zasad 2859 goveda pasmine Salers
Osnovali udrugu u Dubravi u Zagrebačko­j županiji. U Hrvatskoj je zasad 2859 goveda pasmine Salers

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia