Poslovni Dnevnik

Nakon godinu i pol u subotu u Kotor uplovljava prvi mega kruzer

-

Ukotorsku luku će u subotu, nakon godinu i pol pauze, uploviti prvi mega kruzer. Liljana Popović Moškov, predsjedni­ca Odbora direktora Luke Kotor, rekla je da riječ o 228 metara dugom brodu Viking Venus kompanije Viking Ocean Cruises.

“Kruzer će uploviti u osam sati, a isploviti u 18 sati”, najavila je Popović Moškov za portal Bokanews. Proslava 33 godine rada Luke Kotor održana je u ponedjelja­k. Teška prošla godina, zbog pandemije koronaviru­sa, posebno je pogodila tu kompaniju, čiji su se prihodi oslanjali na dolaske svjetskih kruzera, kojih više od godinu dana nije bilo.

Popović Moškov je rekla da menadžment i zaposleni čine sve što je u njihovoj moći da bi izašli na kraj s teškom situacijom. Ona je objasnila da je s pravne strane sve riješeno i da se sada čekaju odogovori stranih država, posebno Italije, odakle dolazi najveći broj kruzera.

“Menadžment i sve nadležne institucij­e uradili su sve ono što je bilo do njih. Luka je potpuno spremna primiti kruzere, protokoli su doneseni u skladu sa zakonskom regulativo­m. Uputili smo note svim državama kojima smo bili na crvenoj listi za skidanje s te liste, kako bi omogućili kruzerima da uplovljava­ju i kod nas. Taj dopis je upućen, međutim, i države imaju svoje protokole”, objasnila je Popović Moškov. Ona je dodala kako očekuju da će strane zdravstven­e institucij­a i službeno skinuti Crnu Goru s crvene liste.

Kako bi se izborili s trenutačno­m situacijom nužno je i razumijeva­nje resornih ministarst­ava, jer Luka Kotor, kako je objasnila Popović Moškov, ima dva velika fiksna troška.

“Riječ je o koncesiji za korištenje obale i za pilotažu, koje iznose po 250.000 eura. Pola milijuna eura je doista veliko fiksno opterećenj­e i tu smo pregovaral­i kako da se pomogne Luci”, poručila je Popović Moškov.

Da bi se ova poslovna godina završila bez gubitaka za Luku Kotor nužno je barem 60 uplovljava­nja kruzera.

“Ako bi do kraja godine imali 60 do 70 uplovljava­nja, Luka Kotor bi mogla završiti ovu poslovnu godinu bez gubitaka”, tvrdi Popović Moškov.

Iz kompanije su najavili i da će se posvetiti razvoju marine, kako ne bi sav prihod ovisio o kruzing industriji.

 ??  ?? Da bi se ova poslovna godina završila bez gubitaka za Luku Kotor nužno je barem 60 uplovljava­nja kruzera
Da bi se ova poslovna godina završila bez gubitaka za Luku Kotor nužno je barem 60 uplovljava­nja kruzera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia