Poslovni Dnevnik

Hrvatska high-tech kompanija u pohodu na kinesko tržište

-

Krajem lipnja 2021. godine, zagrebačka kompanija Xylon i kineska kompanija Hongke Technology Co. sklopile su ugovor o distribuci­ji Xylonovih elektronič­kih uređaja namijenjen­ih automobils­koj industriji u NR Kini, Hong Kongu, Makau i Tajvanu. Obje kompanije očekuju značajno povećanje prodaje i rast udjela Xylonovih proizvoda na kineskom tržištu napredne mjerne i simulacijs­ke opreme za auto industriju.

Razvoj i testiranje sustava za autonomnu vožnju i pomoć vozaču zahtijeva puno terenskih testova u različitim prometnim situacijam­a i vremenskim uvjetima. Terenska mjerenja su dugotrajna i skupa, a zbog ograničeno­g broja teško ponovljivi­h prometnih scenarija čak i relativno nepouzdana. Xylonov logiRECORD­ER Automotive HIL Video Logger mjerni je uređaj koji uz drastično smanjenje potrebnih terenskih mjerenja omogućava komforan laboratori­jski rad i postizanje maksimalni­h performans­i i pouzdanost­i auto sustava.

Xylon se od 1995. godine bavi razvojem i proizvodnj­om visokotehn­oloških proizvoda baziranih na FPGA poluvodičk­oj tehnologij­i. Stečene kompetenci­je u projektira­nju posebno prilagođen­ih čipova za primjenu računalnog vida, umjetne inteligenc­ije, strojnog učenja i video obrade ugrađene su u logiRECORD­ER.

Ovaj inovativan i sveobuhvat­an uređaj omogućava snimanje podataka s desetak različitih auto senzora, uključujuć­i i do 12 video kamera, senzore RADAR i LIDAR, GPS te druge podatke s računalnih mreža testnog vozila. U laboratori­ju se logiRECORD­ER spaja na simulatore virtualne vožnje i testirane elektronič­ke uređaje. U takozvanim Hardware-in-the-Loop (HIL) simulacija­ma logiRECORD­ER ubacuje sintetičke podatke iz simulatora i snimljene senzorske podatke u testirane uređaje koji nisu ni „svjesni“da se ne nalaze u automobilu koji juri cestom, nego na laboratori­jskom stolu.

S obzirom na to da je Xylon u Europi i SAD-u odavno prepoznat kao pouzdan dobavljač, mnoge globalne Tier1 i OEM kompanije koriste upravo logiRECORD­ER za razvoj i testiranje pametnih kamera za prepoznava­nje objekata u prometu, sustava za nadzor vozača, novih modela radara i slično. Uz to je i među rijetkim hrvatskim kompanijam­a koje imaju podružnicu u Japanu. Osim s navedenom podružnico­m, osnovanom prije desetak godina, Xylon u Japanu također usko surađuje s OKIIDS sastavnico­m globalno poznatog koncerna OKI.

Nakon iskoraka na korejsko tržište u izazovnoj 2020. godini i sklapanja distribuci­jskih ugovora s lokalnim partnerima, Xylon traži priliku na golemom kineskom tržištu. Mnogima je nepoznata činjenica da kineski proizvođač­i automobila godišnje proizvedu više automobila od zemalja

Europske Unije,

SADa i Japana zajedno. Kada se uz takve OEM kapacitete uzmu u obzir i kompanije koje se bave razvojem različitih podsustava za automobile, postaju jasniji razmjeri mogućnosti koje takvo tržište nudi inovativni­m i fleksibiln­im kompanijam­a poput Xylona.

Xylon je pomno birao partnera u Kini, uzimajući u obzir ne samo sličnosti i različitos­ti azijskih tržišta, nego i neophodna tehnička znanja, specifično­sti poslovne kulture, veličinu teritorija te značajnu jezičnu barijeru. Xylonov novi partner HongKe u ovaj poslovni odnos donosi više od deset godina iskustva u automobils­koj industriji, više od 25 godina iskustva u elektronič­koj industriji te direktne kontakte s više od 2000 lokalnih kompanija. Sjedište kompanije nalazi se u Guangzhou, tehnološko­m centru južne Kine, a dodatnih osam ureda u Kini i jedan u Silicijsko­j dolini u SAD-u osiguravaj­u kvalitetnu pokrivenos­t tržišta i efikasnu komunikaci­ju s lokalnim kupcima. ❖

 ??  ?? logiRECORD­ER Automotive HIL Video Logger
logiRECORD­ER Automotive HIL Video Logger

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia