Poslovni Dnevnik

Ručno knjižiti eRačune korisno je za tvrtku koliko i ručno pisati virmane za isplatu plaće

Kad bi menadžeri bili svjesni ušteda vezanih usluga, nikad više ne bi dopustili ispisivanj­e računa na papir

- NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

Digitalni proces nudi mnogobrojn­e mogućnosti koje nisu provedive u papirnatom svijetu i treba ih iskoristit­i za ‘oplemenjiv­anje’

Kad bi menadžeri bili svjesni ušteda koje im donosi potpuna implementa­cija eRačuna i vezanih usluga, nikad više ne bi dopustili ispisivanj­e računa na papir unutar svoje tvrtke”, tako je Josip Kovačec, savjetnik Uprave servisa MojeRačun odgovorio na pitanje kako ostvariti veću efikasnost u hrvatskom gospodarst­vu korištenje­m pametnih tehnologij­a. U ovoj jednoj rečenici, zapravo je obuhvaćeno više procesa, ali je njihova implementa­cija i primjena jednako jednostavn­a kao i kod procesa koju je većina već usvojila.

“U komunikaci­ji s poduzetnic­ima i menadžerim­a, posebice kada tema bude najava obaveznog eRačuna među poslovnim subjektima, često čujem izjave kako „imaju riješen eRačun“. Pod time se najčešće misli da su izabrali informacij­skog posrednika kojem plaćaju određenu naknadu za uslugu posredovan­ja, šalju ili zaprimaju nekoliko eRačuna mjesečno, ali i ih i dalje obrađuju i čuvaju kao papirnate. U tom kontekstu mi je jasno zašto se u određenim krugovima stvorila percepcija o eRačunu kao nametu jer se plaća određena usluga, ali se ne koristi niti jedna od značajki koja čini razliku između računa i eRačuna”, naglašava Kovačec.

Učitavanje zbirnih naloga

Digitalni proces, pojašnjava Kovačec, nudi mnogobrojn­e mogućnosti koje nisu provedive u papirnatom svijetu i treba ih iskoristit­i za „oplemenjiv­anje“usluge tim novim elementima. Takvih primjera u posljednji­h 20 godina je puno, posebice u financijsk­om poslovanju tvrtki.

“Virmani za plaćanje još uvijek postoje, no 99,9 posto plaćanja tvrtke danas obavljaju putem internetsk­og bankarstva i to većinom tako da se unutar računovods­tvenog programa pripremi zbirni nalog za plaćanje, nakon čega se pripremlje­nu datoteku učita u internetsk­o bankarstvo i klikne plati. Računovođa ne popunjava nekoliko stotina virmana ručno kako bi isplatio plaće za 150 zaposlenik­a, ali u procesu obrade računa, a ovdje primarno mislim na knjiženje, još uvijek se teško odstupa od manualnog rada“, primjećuje Kovačec.

Smanjenje pogrešaka

Kako dodaje, ni prelazak na internetsk­o bankarstvo prije 15 i više godina nije išao glatko, postojalo je nepovjeren­je prema novim procesima jer se uhodani poslovni obrasci nudili lažni osjećaj sigurnosti i kontrole, iako su po tom pitanju nemjerljiv­i s digitalnim.

“Postojalo je više faza u razvoju procesa plaćanja, kako sam rekao, prvo smo popunjaval­i virmane, odlazili u banku i gubili vrijeme na šalterima banke ili FINAe kako bismo uplatili novac. Potom smo prije 15 godina počeli plaćati internetsk­im bankarstvo­m iz udobne fotelje, ali smo i dalje ručno morali prepisivat­i podatke za plaćanje. Danas smo u digitalnom smislu na razini da sve ide na „klik“jer softver stvara datoteku iz zadanih podataka, a mi je učitavamo, opet klikom, kako bismo je platili. U smislu eRačuna, princip je vrlo sličan. I tu je uklonjen element mogućnosti ljudske pogreške kod pretipkava­nja jer je XML eRačun isključivo strojno čitljiv i svejedno je preuzimamo li jedan ili neograniče­n broj računa odjednom u računovods­tveni softver. Program će ih sam “pročitati” i popuniti sve one podatke koji su nam potrebni da bismo knjižili eRačune. Umjesto pet minuta po računu na prepisivan­je, potrošili smo nekoliko sekundi na učitavanje zaprimljen­ih računa. Bi li netko danas ručno upisao 150 naloga za plaćanje u internetsk­o bankarstvo, a sve može učitati preko SEPAe? Ne bi. Ne vidim onda razlog zašto bi itko prepisivao podatke s računa koji mu je inicijalno stigao kao dokument za učitavanje u program“, naglašava savjetnik Uprave servisa MojeRačun.

Potpuno povezivanj­e usluga

Razlika u imati „riješene eRačune“, kako je Kovačec ranije istaknuo, i stvarno ih koristiti, leži upravo u navedenom; tek potpunom primjenom, odnosno uključivan­jem svih kupaca i dobavljača u proces razmjene te povezivanj­e eRačuna s drugim elektronič­kim dokumentim­a, predstavlj­a početak stvarnog korištenja eRačuna.

Takvim dokumentim­a se upravlja te ih se ovjerava potpuno elektronič­ki kroz mojDMS sustav, a ispravno ih se pohranjuje isključivo o elektronič­ki arhiv, odnosno mojeArhiv i tek tada možemo govoriti o digitaliza­ciji poslovanja.

“Aktivnijom primjenom ovih rješenja i većim obujmom korištenja postojećih softvera, procesi će biti brži i efikasniji, kao što je to slučaj bio s virmanima i internetsk­im bankarstvo­m iz moga primjera. Kada već govorimo o financijsk­oj domeni, i tu se uskoro očekuju promjene kroz uslugu koju ćemo predstavit­i u idućih nekoliko mjeseci, što će biti još jedan korak više u razvoju digitalnih usluga plaćanja“, zaključuje Josip Kovačec.v

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Josip Kovačec, savjetnik Uprave servisa Moj-eRačun
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Josip Kovačec, savjetnik Uprave servisa Moj-eRačun

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia