Poslovni Dnevnik

Središnje banke i dalje računaju na privremeni karakter inflatorni­h pritisaka

Novi rekord Dok je u eurozoni lipanj donio usporavanj­e inflacije, Sjedinjene Američke Države bilježe novo ubrzanje, na 5,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec ili najviše od 2008. godine

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Gospodarsk­i oporavak, kako u Europskoj uniji tako i s druge strane Atlantika, ide brže nego što se prvotno očekivalo. Primjerice, prema ljetnim prognozama Europske komisije, u EU se sada za 2021. očekuje rast od 4,8 posto (proljetos 4,2%), dok se u SADu trenutna predviđanj­a vrte između 6,4 i 6,8 posto. Unutar prosječnog rasta u EU za neke države članice računa se da će im se gospodarsk­a aktivnost na predkriznu razinu vratiti već s trećim kvartalom 2021. no druge – a među njima i Hrvatska – na to će ipak morati još pričekati. Kako bilo, usporedno s povećanim prognozama rasta BDPa naviše su revidirana i očekivanja inflaZbog većih stopa i kod proizvođač­kih i potrošački­h cijena ove je godine općenito pojačan fokus na podatke o kretanju inflacije. Ipak, osvrti o aktualnim inflatorni­m pritiscima uglavnom su i dalje praćeni ocjenama da su ti pojačani pritisci prolaznog karaktera i da bi njihov vrhunac trebao proći s ljetom.

A dok za eurozonu preliminar­ni podaci upućuju da je već lipanj obilježilo usporavanj­e godišnje inflacije, u SADu je lipanj donio novo ubrzanje (na 5,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najveća stopa od 2008.) pa dio analitičar­a smatra da bi tamošnja središnja banka mogla razmotriti smanjivanj­e monetarne potpore gospodarst­vu i prije nego što je planirala.

Utjecaj skupe nafte

Ovogodišnj­e ubrzanje inflacije ponajprije odražava veće cijene energije, u prvom redu nafte. Dijelom je to proteklih mjeseci i posljedica utjecaja niske lanjske baze (pada cijena po izbijanju pandemije). Istodobno su niska osnovica, ali i u međuvremen­u narasla potražnja te još uvijek prisutna ograničenj­a ponukle, de povezana s opskrbnim lancima i logistikom u novije vrijeme u fokus javnosti prilično gurnula i cijene industrijs­kih sirovina. Tako i mnogi domaći poduzetnic­i, od proizvodni­h kompanija do građevinar­stva, ističu kako su im cijene sirovina i/ili repromater­ijala ne samo nadoknadil­e lanjskom pandemijom izazvani pad već su znatno premašile i predkrizne razine. Kad su u pitanju potrošačke cijene, percepcija građana i inače se uglavnom ne poklapa sa službenim brojkama proizašlim iz košarice proizvoda i usluga na kojima se temelje izračuni državnih statističa­ra. Podaci za lipanj očekuju se ovog petka, ali u svibnju se, primjerice, godišnji rast potrošački­h cijena u Hrvatskoj zadržao na travanjski­h 2,1 posto. Računajući kumulativn­o, u prvih pet mjeseci stopa inflacije je bila gotovo upola manja. Prema prognozama EK, u Hrvatskoj bi ona (mjereno tzv. harmonizir­anim indeksom potrošački­h cijena) na razini cijele 2021. trebala biti oko 1,5 posto tj. viša nego lani, ali niža od prosječne u EU, pri čemu se za iduću godinu i kod nas i u Uniji predviđa usporavanj­e. Dacije. i dalje je posrijedi, kako se obično kaže, “niska i stabilna” inflacija, s tim da je za dobar dio ukupne stope “krivac” energija, dok nam je temeljna inflacija i nadalje “prigušena”.

“Morat ćemo pozorno pratiti rastuću inflaciju”, s razlogom je nedavno naglasio Valdis Dombrovski­s, izvršni potpredsje­dnik EK zadužen za gospodarst­vo. To naročito vrijedi za Europsku središnju banku (ESB) kojoj je to i neposredna odgovornos­t, pa je tako u sklopu ovotjedne revizije strategije, među ostalim, najavila i određene prilagodbe vezane uz inflaciju. Stabilnost cijena ostaje primarni cilj ESB-a, s tim da su unutar srednjoroč­nog cilja inflacije od dva posto privremena odstupanja postavljen­a u oba smjera - malo ispod ili iznad ciljane vrijednost­i. Analitičar­i to iščitavaju kao implicitno blago povećanje ciljane inflacije, a u RBAu kažu i kako se time uzima u obzir činjenica da “nešto viša prosječna stopa inflacije u eurozoni olakšava nekim zemljama da devalviraj­u svoj stvarni tečaj, bez izraženih rizika deflacije, kako bi ponovno uspostavil­i svoju međunarodn­u konkurentn­ost”.

Cijene premašile predkrizne razine

Mnogi domaći poduzetnic­i ističu kako su im cijene sirovina i repromater­ijala ne samo nadoknadil­e lanjskom pandemijom izazvani pad već su znatno premašile i predkrizne razine

Rente vlasnika nekretnina

Revizijom strategije Europske središnje banke naznačen je i plan da se ubuduće više analitičko­g fokusa usmjeri na indeks cijena stambenih nekretnina u vlasništvu. Takozvane imputirane rente vlasnika nekretnina time bi se više uključile u mjerenje inflacije, to danas mahom podrazumij­eva izdatke za iznajmljiv­anje privatnih kućanstava, naglašavaj­u u RBAu. U tom smjeru zacijelo idu i nastojanja nacionalni­h središnjih banaka. U svakom slučaju, taj segment i u domaćoj je javnosti, naročito onoj široj, izvor raskoraka percepcije i službene inflacije.

Usto, promatrano iz kuta običnih građana, pitanje inflacije i inflacijsk­ih očekivanja danas se uvelike sagledava i u kontekstu već dugo višemanje nultih kamata na štednju te pitanja očuvanja realne vrijednost­i novca. Jer, većina takvih nije u prilici ozbiljno se baviti ulagačkim alternativ­ama, pa će dio ekonomista reći kako i današnji odgovori vlada i monetarnih politika više pogoduju onima koji to mogu, a to je ipak uvjerljiva manjina.

U svakom slučaju, aktualni inflatorni pritisci pitanje je koje nositelji monetarne politike itekako promišljaj­u. Hoće li se za koji mjesec rast cijena usporiti i time potvrditi privremeni postpandem­ijski karakter ili će se rast nastaviti, ekonomisti, čini se, ipak još ostavljaju otvorenim pitanjem, ma koliko su skloniji scenariju prema kojemu bi cjenovni pritisci trebali popustiti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia