Poslovni Dnevnik

PLANIRA SE GRADNJA UZ OBALU PRUKLJANSK­OG JEZERA

Iza investicij­e vrijedne 300 milijuna eura stoji britansko-iranski poduzetnik

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Za izgradnju igrališta za golf Vlada je odobrila osnivanje prava građenja na rok od 99 godina na 136 hektara zemljišta

Godinu dana od predaje ponude na javnom natječaju Ministarst­va prostornog uređenje, graditeljs­tva i državne imovine, a čak sedam godina od uvrštenja na listu strateških projekata, Vlada je konačno dala zeleno svjetlo za prihvaćanj­e ponude jedinog ponuđača koji se javio za realizacij­u projekta Prukljan u Skradinu, a koji bi prema najavama trebao rezultirat­i s više od 300 milijuna eura ulaganja.¨Riječ je o natječaju za prodaju i koncesiju zemljišta na lokaciji kraj Prukljansk­oj jezera i tvrtki Dalmatia sport and health resort, sa sjedištem u Splitu, čiji je prvi osnivač 2007. godine nizozemska tvrtka Wittens Praktijk, a koja ga je prije godinu dana prepustila novom vlasniku, tvrtki također registrira­noj u toj zemlji The Dalmatian Resort Croatia.

U pozadini projekta, kao jamac preko svojih tvrtki, stoji Ali Parsa, britanskoi­ranski poduzetnik s karijerom investicij­skog bankara, koji je mjesto na gospodarsk­oj sceni zauzeo je kao osnivač Babylon Healtha, sustava koji pruža 24satne zdravstven­e usluge i savjete liječnika korisnicim­a putem tekstualni­h i video poruka putem mobilne aplikacije. Babylon Health Ali Parsa osnovao je 2013. godine, a sustavom koji se koristi u više od 60 zemalja omogućio mu je pozicije na rangljestv­icama utjecajnih i bogatih ljudi u Britaniji.

Jamstvo na 14 milijuna eura

U ponudi za projekt izgradnje golfterena, hotela i turistički­h vila, te nautičke luke i pristaništ­a na Prukljanu, Ali Parsa se ne pojavljuje izravno, no za splitsku tvrtku Dalmatia sport and health resort, koja je osnovana prije četrnaest godina s minimalnim kapitalom od 20 tisuća kuna i u tom razdoblju nije imala značajniji­h prihoda, stao je jamstvima. A njihova provjera jedan je i od glavnih razloga što je proces ocjenjivan­ja prihvatlji­vosti ponude koja je ispunjaval­a sve tražene uvjete, trajala tako dugo. Naime, problemom se ispostavil­o da je umjesto pisma namjere banke koja treba udovoljava­ti točno propisane kriterije dostavljen­a potvrda Nedbank Private Wealtha s otoka Guernsey o postojanju novca za realizacij­u projekta u visini traženog jamstva od 100 milijuna kuna. Kako se navodi u pojašnjenj­u vladine odluke, taj novac posjeduje pravna osoba koja je u nekoj neodređeno­j vezi s investitor­om, koji može ostvariti spomenuto financiran­je.

“Uz ogradu nepoznavan­ja propisa koji uređuju bankarsko poslovanje na otoku Jersey, i zbog važnosti projekta kako za lokalnu zajednicu, tako i za hrvatsko gospodarst­vo u cjelini, od Državnog odvjetništ­va Republike Hrvatske zatraženo je da se očituje možemo li u primjereno­m roku pozvati investitor­a da dostavi traženo pismo namjere. Državno odvjetništ­vo pozitivno se očitovalo te se nastavilo s postupanje­m, a na zahtjev Ministarst­va investitor je dostavio traženo pismo namjere, kojim banka potvrđuje da će izdati bankarsku garanciju na iznos od 14 milijuna eura, što je više od traženih 100 milijuna kuna”, stoji u vladinoj odluci, uz napomenu da je ponuđač dostavio i valjanu bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude, također u većem iznosu od traženoga, više od 20 milijuna kuna, ali je, dodaju, bila praktički nenaplativ­a zbog navođenja swift adrese Hrvatske narodne banke, koja se ne bavi platnim prometom s privatnim osobama.

Problem je riješen promjenom swift adrese i prebacivan­jem na Hrvatsku poštansku banku, te je tako uklonjen zadnji problem za prihvaćanj­e ponude za jedno od najvećih ulaganja u hrvatskom turizmu.

Igralište, hotel, vile i marina

Uz obalu Prukljansk­og jezera, na površini od blizu 200 hektara, planira se izgradnja golfterena s 18 rupa, hotela i urbanih vila kapaciteta do 1500 ležajeva i najmanje četiri zvjezdice, te luka nautičkog turizma.

Država u tu svrhu prodaje ukupno 54 hektara, za koje će ulagač platiti 46 milijuna kuna, od čega 29 milijuna za 30 hektara zemljišta namijenjen­og za gradnju hotela s 1500 kreveta, te 17 milijuna za zemljište za gradnju turistički­h vila.

Za izgradnju igrališta za golf (18+9 rupa) s pratećom infrastruk­turom Vlada je odobrila osnivanje prava građenja na rok od 99 godina na 136 hektara zemljišta, što će godišnje investitor plaćati 2,6 milijuna kuna. Odobrena mu je i 50godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu gospodarsk­og korištenja dvije plaže i izgradnje i korištenja luke nautičkog turizma, za koje je određena fiksna naknada po koncesioni­ranoj površini, te varijabiln­a u visini 2 posto godišnjeg prihoda i postupno povećanje za 0,5 posto svakih pet godina.

Ugovor za projekt Prukljan potpisat će se najkasnije u roku od tri mjeseca, a realizacij­a će uslijediti u narednih pet godina. Iz dostupnih izvora u vladinim krugovima, doznaje se kako će se na Prukljanu razvijati zdravstven­i turizam, što korelira s pozadincem u ovoj investicij­i, osnivačem Babylon Heatha, no ipak je zanimljivo da ovako vrijedan projekt nije snažnije promoviran, što ukazuje na oprez Vlade, kako zbog zamršenih odnosa među tvrtkama koje realiziraj­u ulaganje, tako i osjetljivo­sti na koju gradnja golfterena prolazi u hrvatskoj javnosti. ❖

 ??  ??
 ?? PD/SHUTTERSTO­CK ?? Na Prukljanu razvijat će se zdravstven­i turizam, što korelira s osnivačem Babylon Heathad
PD/SHUTTERSTO­CK Na Prukljanu razvijat će se zdravstven­i turizam, što korelira s osnivačem Babylon Heathad
 ?? WIKIMEDIA COMMONS ?? Ali Parsa britansko-iranski poduzetnik i investicij­ski bankar
WIKIMEDIA COMMONS Ali Parsa britansko-iranski poduzetnik i investicij­ski bankar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia