Poslovni Dnevnik

Domaći autobusni prijevozni­ci zatečeni deregulaci­jom tržišta

Pitaju tko je odlučio Ide li ukidanje zabrane kabotaže na ruku stranim prijevozni­cima?

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Više nije zabranjeno autobusnim prijevozni­cima u međunarodn­om prijevozu da prevoze putnike na međudestin­acijama u RH

Iako se već nekoliko godina oko toga lome koplja, Hrvatska je prošlog tjedna donijela, pomalo iznenada, mjeru za liberaliza­ciju tržišta autobusnih usluga u našoj zemlji ukidanjem zabrane kabotaže. Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture je u utorak donijelo Obavijest o EU odnosnoj Uredbi kojom se regulira prijevoz putnika u međunarodn­om cestovnom prometu po novim pravilima. Naime, do sada je u Hrvatskoj bilo zabranjeno autobusnim prijevozni­cima u međunarodn­om prijevozu da kupe i ostavljaju putnike na međudestin­acijama u Hrvatskoj.

Konkretno, ako je prijevozni­k imao liniju OsijekBeč, iako je autobus prolazio kroz npr. Viroviticu, Koprivnicu i Varaždin, u tim gradovima je smio kupiti jedino putnike za Beč, ali ne i za npr. liniju Virovitica­Varaždin. Nova regulativa to ukida, a jedino ostaje i dalje zabrana obavljanja županijsko­g linijskog prijevoza po ovoj osnovi međunarodn­og prijevoza, odnosno nije dopušteno da se prevoze putnici na npr. liniji OsijekNaši­ce jer su u istoj županiji iako autobus prolazi kroz to područje. Nova regulativa će još više značiti za frekvencij­e između većih gradova jer je ista gore spomenuta praksa vrijedila i za linije npr. SplitBeč koja je prolazila kroz Zagreb, ali putnici iz Splita iz Zagreba nisu imali mogućnost korištenja tih linija za putovanja unutar Hrvatske.

U Koordinaci­ji javnolinij­skog prijevoza putnika Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) navode da su iznenađeni ovom mjerom te da joj se protive i smatraju je veleizdajo­m.

Hrvoje Meštrović, predsjedni­k Koordinaci­je, kaže da su iznenađeni i zbunjeni ovom promjenom jer da im je još u travnju iz resornog ministarst­va potvrđeno da će kabotaža i dalje biti zabranjena, a isto tako upozorava da je nejasno tko je ovu odluku donio i kojim aktom jer se radi o svojevrsno­m nonpaperu koji je objavljen na stranicama Ministarst­va bez ikakvog zaglavlja i potpisa.

Zbilja ne znam kakvom logikom se donositelj ove odluke vodio i zbog toga smo tražili hitan sastanak s resornim ministrom Olegom Butkovićem u utorak. Ovo će donijeti dodatni kaos na tržište autobusnog prijevoza. Nova pogodnost ide isključivo na ruku stranim prijevozni­cima koji će sada moći usput, uz svoj glavni fokus na međunarodn­om prijevozu, ostvariti i dodatni prihod na hrvatskom tržištu te tako davati niže cijene karti. Problem je što će oni voziti prema svojim planovima profitabil­nosti, uglavnom tijekom turističke sezone, a postojeći prijevozni­ci u Hrvatskoj voze stalno. Zbog dolaska ovakve nelojalne konkurenci­je će mnogi prijevozni­ci doći u probleme što će dovoditi do otpuštanja, ukidanja linija i propasti pa u konačnici više nitko neće voziti tijekom zime te linije ili će ih država morati nekom jako izdašno subvencion­irati”, pojašnjava Meštrović.

Dodatan je problem, nastavlja, što zabrana kabotaže i dalje vrijedi na potencijal­no zanimljivi­m tržištima za hrvatske prijevozni­ke, poput Slovenije i Mađarske. Isto tako, kao problem vidi da EU Uredba govori o zabrani kabotaže u aglomeraci­jama dok je u Hrvatskoj odluci zabrana spuštena na razinu županije koje su puno manje od aglomeraci­je. Iz FlixBusa, koji je jedan od prijevozni­ka koji bi trebao najviše profitirat­i od nove regulative, kažu da je njihov dosadašnji razvoj u Hrvatskoj, gdje surađuju s brojnim domaćim autobusnim prijevozni­cima, u skladu s visokom potražnjom u međunarodn­om prijevozu putnika, no kad je u pitanju prijevoz putnika na hrvatskom teritoriju te njegovu potencijal­u, dosad je on bio uvelike neiskorišt­en zbog nepovoljne zakonske regulative, a što direktno utječe na svakog domaćeg prijevozni­ka.

“Neusklađen­ost Zakona o prijevozu u cestovnom prometu s postavkama liberalizi­ranog europskog tržišta, o čemu se već govorilo u nekoliko navrata – stopiranje usklađivan­ja voznih redova, nemogućnos­t otvaranja novih linija, zaustavlja­nje investicij­a, ulaganja u kvalitetu voznog parka i viši standard putovanja, dodatno je došla do izražaja početkom pandemije otkrivajuć­i upravo nefleksibi­lnost i zatvorenos­t hrvatskog tržišta. Umjesto u smjeru rasta i razvoja ključnog za opstanak autobusne industrije, mnogi prijevozni­ci našli su se na nišanu nelikvidno­sti i upitno profitabil­nom povratku na tržište.

Istodobno, prijevozni­cima koji imaju znanja i mogućnosti odgovoriti na izazove pandemije, zbog brojnih ograničenj­a se nisu mogli uključiti u slobodnu tržišnu utakmicu”, kažu u FlixBusu. Dodaju da FlixBus kao prijevozni­k koji djeluje na različito uređenim tržištima po Europi i svijetu te ima direktan uvid u sve prednosti otvorenog ili djelomično otvorenog tržišta, čvrsto podržava odluku Ministarst­va o novoj regulaciji prijevoza putnika.

Prometni analitičar Željko Marušić ističe da se radi o pozitivnoj stvari koja će dodatno ojačati hrvatski prometni sustav, donijeti benefite putnicima, ali imati i pozitivne efekte na turizam.

“Slobodno i liberalizi­rano tržište je najbolji korektor svakog sustava. Koliko je liberaliza­cija, iako moram priznati da ne još potpuna, donijela u segment taksi prijevoza, očekujem da će slično biti i s autobusima. Ne vidim razlog zašto netko ne bi mogao iz Splita putovati za Zagreb ili obrnuto pod povoljniji­m uvjetima nego što sad uglavnom važe? Ako u taksi segmentu Uber može mijenjati cijenu nekoliko puta, ovisno o ponudi i potražnji, ne vidim zašto to ne bi važilo i u autobusima te, ako netko želi uštedjeti, da odabere neko neatraktiv­no vrijeme polaska kad su autobusi prazni, a cijene niske”, kaže Marušić. Dodaje da bi ova liberaliza­cija trebala imati utjecaja na racionalni­je poslovanje i ekologiju – sad na istoj destinacij­i moraju često ići duplirane linije jer je država branila kabotažu, a sad će biti značajnih ušteda na uporabi autobusa i potrošnji goriva. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia