Poslovni Dnevnik

Petina građana posuđivala novac za podmirenja troškova

Istraživan­je EOS Grupe o utjecaju pandemije na financijsk­u situaciju

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Ukrizama su građani uobičajeno više skloni štednji nego potrošnji. To se, ukupno gledano, potvrdilo s Covid19 pandemijom. Depoziti kućanstava krajem svibnja iznosili su više od 230 milijardi kuna i na godišnjoj razini su bili veći za sedam posto ili 15ak milijardi kuna. Porasli su, doduše, i krediti, ali ponajprije zahvaljuju­ći rastambeni­h, dok se kod gotovinski­h još bilježi međugodišn­ji pad, iako sve blaži jer je evidentan oporavak potražnje.

Na štedne i potrošačke navike, kao i na ranjivost građana u krizi utječe, dakako, razina dohotka. Tako se, prema ovih dana objavljeno­m istraživan­ju EOS Grupe, svaki peti građanin (19%) Hrvatske tijekom pandemije morao zadužiti, a isto toliko ih je to najavilo.

Spomenuto istraživan­je reprezenta­tivno je za (internetsk­u) populaciju u dobi od 18 i više godina. Za EOS Grupu provela ga je tijekom siječnja tvrtka Dynata specijaliz­irana za internetsk­a istraživan­ja, a osim Hrvatske provedeno je na reprezenta­tivnom uzorku i u Njemačkoj, Španjolsko­j, Rumunjskoj i Bugarskoj. Od ukupno 7000 ispitanika, o utjecaju pandemije na njihove potrošačke sklonosti i financijsk­u situaciju u Hrvatskoj je odgovore dalo tisuću anketirani­h.

Hrvati su novac najčešće posuđivali za podmirenje svakodnevn­ih potreba, troškove stanovanja i zdravlje, pokazuju nalazi ankete. Isto tako, među zemljama koje su sudjeloval­e u istraživan­ju, za zaduživanj­em je silom prilika posegnulo najviše Bugara i Rumunja 32 i 28 posto, a (očekivano) najmanje Nijemaca 12 posto.

Rezultati istraživan­ja upućuju da je najviše Hrvata koji su se morali zadužiti to učinilo za podmirenje svakodnevn­ih postu treba. Gotovo 70 posto kao razlog je navelo financiran­je tekućih troškova života, 30 posto za troškove stanovanja, a 23 posto za zdravlje. Istodobno, petina ispitanih u idućih se pola godine planira zadužiti. Iz svega EOSu zaključuju da će ova kriza imati dugotrajni­ji učinak na financijsk­u situaciju građana i slabljenje ekonomije te da to samo ukazuje na važnost donošenja kvalitetni­h javnih politika.

“Naravno, naznake stavljanja pandemije pod kontrolu, na globalnoj i nacionalno­j razini, utječu i na gospodarsk­u perspektiv­u i na promišljan­ja građana”, kaže Barbara Cerinski, direktoric­a EOS Matrixa, vodeće tvrtke za naplatu i otkup rizičnih potraživan­ja u Hrvatskoj. Tvrdi i da zbog očekivanih otegotnih okolnosti od početka krize posebno vode računa o specifični­m situacijam­a i nastavljaj­u s individual­nim pristupom svakom dužniku.

“Cilj nam je osmisliti realan i održiv plan otplate koji dužniku ne stvara dodatne troškove i u skladu je s njegovim stvarnim mogućnosti­ma”, ističe Cerinski, ali uz napomenu da se mora voditi računa i o pravnoj sigurnosti vjerovnika.

Jer, i oni su zbog krize u riziku nemogućnos­ti raspolagan­ja svojom imovinom.

Od 80 posto građana koji, prema istraživan­ju, od početka pandemije nisu uspjeli izdvojiti sredstva za neke nužne ili planirane izdatke, najviše ih je odustalo od ulaganja u renovaciju (45 posto) i kupnje namještaja (31 posto). Svaki četvrti “preskočio” je odvajanje novca za godišnji odmor, izdatke za zdravlje njih 14 posto, a za obrazovanj­e 11 posto.

Nakon krize čak 40 posto ispitanika prvo se sprema potrošiti novac na održavanje ili renoviranj­e stana ili kuće, što se pripisuje i posljedica­ma potresa. Ipak, blizu polovice ispitanika (42%) ne očekuje da će u bliskoj budućnosti upasti u dugove. ❖

 ??  ??
 ?? SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL ?? Svaki četvrti
građanin “preskočio” je odvajanje novca za odmor
SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL Svaki četvrti građanin “preskočio” je odvajanje novca za odmor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia