Poslovni Dnevnik

Naši diskografi nisu za ‘pravičnu naknadu’, kažu loša je za izvođače

-

Odbor za kulturu, medije i sport unutar Britanskog parlamenta preporučio je reguliranj­e odnosa u glazbenoj streaming industriji tako da 50% prihoda generirani­h sa streaming platformi ide glazbenici­ma izvođačima preko kolektivni­h organizaci­ja. Smatraju da će tako spriječiti zloupotreb­u dominacije streaming servisa i velikih svjetskih diskografs­kih kompanija. Na to su reagirali iz Hrvatske diskografs­ke udruge (HDU), poručivši da podržavaju raspravu i reformu streaminga, ali ne i uvođenje “pravične naknade” koja pogoduje samo izvođačkim kolektivni­m organizaci­jama, a ne izvođačima.

“Kada bi se to uvelo u Hrvatskoj, to ne bi bilo u skladu s EU Direktivom te bi naštetilo hrvatskoj glazbenoj sceni”, kažu iz HDUa. Smatraju da hrvatska glazbena scena i Vlada, koja trenutačno odlučuje o konačnom prijedlogu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, trebaju znati da je riječ o preporukam­a koje nisu u skladu s EU Direktivom.

“To nije u skladu s Ustavom RH, DSM Direktivom koja se implementi­ra u članicama EU, međunarodn­im autorskim pravom i pravnom stečevinom EU. Pitanje uvođenja pravične naknade detaljno je ispitano u pregovorim­a kada se donosila EU Direktiva i odbačeno je od Komisije, Vijeća i Parlamenta. Ne vidimo zašto bismo se vodili zakonodavs­tvom države koja je izašla iz EU, dok su brojne članice uspješno implementi­rale Direktivu”, poručuju iz HDUa. Iz Europske organizaci­je za neovisne glazbene tvrtke i nacionalne udruge kažu da je normalno da Velika Britanija analizira i istražuje ova pitanja jer nije reformiral­a autorska prava u skladu s Direktivom EU.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? HDU podržava reformu streaming servisa, ali smatraju da prijedlog iz UK
nije u skladu s EU direktivom
SHUTTERSTO­CK HDU podržava reformu streaming servisa, ali smatraju da prijedlog iz UK nije u skladu s EU direktivom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia