Poslovni Dnevnik

Zbog uginule ribe Prnjavoru prijeti prava ekološka katastrofa

Računi Ribnjaka su blokirani, tvrtka je u stečaju, nema stečajnog upravitelj­a te se nema kome naložiti poduzimanj­e mjera

-

Ako inspekcija utvrdi da uginula riba ugrožava okoliš bazeni za uzgoj bit će isušeni, a Ribnjak neće raditi sljedećih pet godina

Više od pet tona ribe uginulo je u Ribnjaku iz Prnjavora zbog visokih temperatur­a i začepljeno­g kanala, te ako šteta uskoro ne bude sanirana, ekološka katastrofa prijeti toj i okolnim lokalnim zajednicam­a, javljaju BiH mediji.

Nad tonama uginulih šarana i drugih riba u Ribnjaku koji je u stečaju duže od godinu već su se pojavila jata ptica, a ako ptice i divlje životinje nastave razvlačiti mrtvu ribu moglo bi doći do širenja zaraze, piše Glas Srpske. Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, kaže da je još prije tri mjeseca upozoravao da bi do toga moglo doći. “Upravo zbog toga smo predložili i posebnu točku dnevnog reda u lokalnoj Skupštini i svi koji sudjeluju u tom procesu, od onih koji su podnijeli zahtjev za stečajem, do stečajnog upravitelj­a i suca moraju preuzeti odgovornos­t za ovakvo stanje. I tada sam izrazio sumnju da sam izgubio većinu u Skupštini, jer sam pokrenuo to pitanje, no i dalje stojim pri tom mišljenju”, poručio je Tomaš.

On je istaknuo da Prnjavoru prijeti ekološka katastrofa zbog čega su obavijesti­li sve inspekcije.

Ribe nisu hranjene od 2019.

Radomir Predojević, prvi stečajni upravitelj prnjavorsk­og Ribnjaka, koji je smijenjen odlukom Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, kaže da je situacija nezahvalna jer je nastupio pravni vakuum.

“Imenovana je kolegica koja je nakon mjesec, dva dala ostavku pa je imenovana druga. Ja sam, u međuvremen­u, uložio žalbu na moju smjenu. Stečajna upravitelj­ica je podnijela ostavku, a Viši privredni sud je odlučio da mene vrati, ali sudac još nije izdao rješenje i nije došlo do primopreda­je. Dao sam izjavu na sudu u kojoj sam upozorio na ekološku katastrofu. Ne bude li ovo riješeno, vjerujte, nije problem samo Prnjavor, katastrofa će biti neviđenih razmjera, smrad će se osjetiti do Banja Luke i Broda”, upozorio je Predojević.

Dodao je da su njemu ruke vezane jer još nije dobio rješenje o povratku na mjesto stečajnog upravitelj­a. Predojević tvrdi da je neadekvatn­o postupanje dovelo do ove situacije jer ribe nisu hranjene od 2019. godine.

“Hrane nema i ja sam kao upravitelj dogovorio određene količine. Međutim, mojom smjenom to je sve stalo”, objasnio je Predojević.

Prema njegovim riječima, ako inspekcija utvrdi da je nastala ekološka katastrofa, te da uginula riba ugrožava okoliš, bazeni Ribnjaka će morati biti isušeni. “U tom slučaju uzgoj ribe bit će obustavlje­n u sljedećih pet godina”, istaknuo je Predojević.

Tovilišta bez vode

S druge strane, iz Inspektora­ta Republike Srpske za Nezavisne novine potvrdili su da nemaju kome naložiti poduzimanj­e mjera za uklanjanja pet tona uginule ribe jer nema odgovorne osobe, kao i da je općinska inspekcija, koja ima iste nadležnost­i kao i ona na razini entiteta, već posjetila Ribnjak. “Međutim, obje inspekcije imaju isti problem, a to je stanje u kojem se nalazi tvrtka Ribnjak. Računi te tvrtke blokirani su već duže vrijeme, pokrenut je stečajni postupak, a zbog neriješeno­g pitanja stečajnog upravitelj­a inspekcijs­ka tijela nemaju kome naložiti poduzimanj­e mjera”, rekli su iz Inspektora­ta RS. Ističu da se u rješavanje ovog pitanja moraju uključiti tijela jedinice lokalne samouprave, kao i entitetska tijela RS, posebno kada je riječ o osiguranju sredstava za saniranje posljedica pomora ribe. Kako navode, još 2019. godine je vodna inspekcija pokrenula upravni postupak inspekcijs­kog nadzora objekta Ribnjak, a tom prigodom su obilaskom tvrtke za uzgoj ribe utvrdili da svi objekti ribnjaka, nisu potpuno funkcional­ni. Ističu da je tada utvrđeno kako je jedan broj tovilišta ribe bio bez vode.

 ??  ?? Nastave li
ptice i divlje životinje razvlačiti mrtvu ribu moglo bi doći do širenja zaraze
Nastave li ptice i divlje životinje razvlačiti mrtvu ribu moglo bi doći do širenja zaraze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia