Poslovni Dnevnik

Euroasfalt zaustavio radove na tunelu Hranjen

-

Građevinsk­a kompanija Euroasfalt smanjila je intenzitet radova, a uskoro bi mogla i potpuno obustaviti radove na tunelu Hranjen. Kako doznaje Klix.ba, razlog za zaustavlja­nje gradnje jednog od najznačajn­ijih infrastruk­turnih objekata u Bosni i Hercegovin­i, koji bi trebao znatno skratiti put između Sarajeva i Goražda, je nedostatak novca. Prema informacij­ama portala, za oko 80 milijuna KM, bez PDVa (oko 40 mil. eura), koliko je vlada Federacije BiH prvobitno izdvojila, planirano je da tunelska cijev od pet kilometara bude probijena. Međutim, novca je nestalo u trenutku kada je probijeno samo 2,5 kilometara. Ukupno je do sada obavljeno tek oko trećine ukupnog posla.

Prema informacij­ama dobro obaviješte­nog izvora, projekt prate brojni problemi i nepredviđe­ne okolnosti. U takvu situaciju dospjelo se i zbog ugovora prema kojem se potrebna odobrenja dobivaju nakon početka radova dok izvođač ima potpuno pravo raditi kako želi. Da se od početka u taj značajan projekt ušlo onako kako ne treba, objašnjava sugovornik portala, govori i podatak da prva tri mjeseca uopće nije bilo nadzora. Vlada FBiH i Autoceste FBiH sada su u vrlo nezavidnoj situaciji i trebaju pronaći način za rješenje problema. Ugovor je navodno štetan za vladu i mogao bi biti raskinut. Nije isključeno ni da bude promijenje­n izvođač radova.

Prema informacij­ama portala, na terenu se trenutačno rade mali poslovi, otklanjaju pogreške koje su nastale tijekom radova i rješavaju problemi s podzemnim vodama. Vlada Bosanskopo­drinjskog kantona Goražde zatražila je od Euroasfalt­a da ubrza radove budući da je do sada iskopano 36 posto tunela. Radovi na tunelu Hranjen započeli su u jesen 2019. godine.

 ?? PD ?? Na probijanju tunela obavljena je tek trećina posla, ukupni radovi trebali su stajati 40 mil. eura, ali je novac već potrošen
PD Na probijanju tunela obavljena je tek trećina posla, ukupni radovi trebali su stajati 40 mil. eura, ali je novac već potrošen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia