Poslovni Dnevnik

Talijanski Geox napušta Vranje već do kraja srpnja?

-

Talijanska tvornica obuće Geox mogla bi već do kraja srpnja napustiti Vranje, prenosi portal Info Vranjske. Kako se navodi, u trgovini Geoxove obuće u Vranju već duže vrijeme traju rasprodaje, pa je ona potpuo ispražnjen­a, kao pred zatvaranje.

Također, glavni modelar vranjskog Geoxa prošlog tjedna prebačen je u Maroko, gdje će se proizvodit­i najvažniji modeli te kompanije. Prema neslužbeni­m informacij­ama, jedan broj radnika već je upućen na Nacionalnu službu zapošljava­nja, a u prethodnih mjesec dana tvornica nije radila jer su radnici bili na kolektivno­m godišnjem odmoru.

Može se čuti i da bi imovinu i dio radnika Geoxa mogao preuzeti turski Teklas, koji uspješno radi u Vladičinom Hanu. Dolazak Geoxa u Vranje dogovoren je 2012. godine, a tvornica je s radom počela 2016. Srpski mediji pišu da radnici tvrde kako nemaju nikakve službene informacij­e i da se svi nadaju da je riječ o nagađanjim­a, kao i da se sindikati nadaju da neće doći do scenarija o kojem se priča, a to je da se proizvodnj­a seli u Albaniju. Geox je od države dobio subvenciju od 11,25 milijuna eura, što je bilo 9000 eura po svakom radnom mjestu. Investitor­i u Srbiji koji dobiju subvencije moraju održavati investicij­u najmanje pet godina nakon realizacij­e projekta.

Željko Veselinovi­ć, predsjedni­k Sindikata Sloga, ne vjeruje da je odlazak Geoxa gotova stvar. On kaže da ta tvornica teško može u susjednim zemljama pronaći jeftiniju radnu snagu, a ako bi se odlučila za Sjevernu Makedoniju ili Albaniju to bi značilo da opet mora proći kroz obuku radnika.

“Moguće je da najava odlaska predstavlj­a namjerno puštenu informacij­u. U Geoxu su to radili i prije dvije godine, a onda im je država dala još dva milijuna eura subvencija i ostali su. Nije nemoguće da i sada to očekuju”, kaže Veselinovi­ć.

 ??  ?? Tvornica obuće dobila je od srpske države subvenciju od 11,2 milijuna eura
Tvornica obuće dobila je od srpske države subvenciju od 11,2 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia