Poslovni Dnevnik

Prvi put u 3 godine Ericssonu pali prihodi u kvartalu, no ključni odjel je u stagnaciji

Prihodi švedske kompanije smanjeni na 54,9 milijardi kruna (6,3 milijardi dolara), međutim divizija opreme za telekomuni­kacijska utržila je kao lani u istom razdoblju - 39,9 milijardi kruna

-

Rezultat na novim natječajim­a za gradnju mobilnih mreža 5G nije ispunio očekivanja pa nismo ostvarili planirani prihod, kaže financijsk­i direktor Ericssona

Prihod švedskog proizvođač­a telekomuni­kacijske opreme Ericssona pao je u drugom tromjesečj­u, prvi put u tri godine, zbog slabijih rezultata u Kini, pokazuje izvješće objavljeno u petak.

U razdoblju od travnja do lipnja Ericssonov prihod pao je 1,3 posto, na 54,9 milijardi švedskih kruna (6,3 milijarde dolara). Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i troškovi restruktur­iranja porastao je osam posto. U ključnom odjelu opreme za telekomuni­kacijske mreže zadržao se na razini istog prošlogodi­šnjeg razdoblja i iznosio je 39,9 milijardi kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i troškovi restruktur­iranja porastao je 11%.

Razumno prognozira­ti

Prihod u Kini pao je za 2,5 milijardi kruna. Rezultat na novim natječajim­a za gradnju mobilnih mreža 5G nije ispunio očekivanja pa nismo ostvarili planirani prihod, istaknuo je financijsk­i direktor Carl Mellander. Prrezultat­i druge faze natječaja trebali bi biti objavljeni do kraja mjeseca, tvrde dva upućena izvora. Ericssonu i Nokiji išla je na ruku zabrana Huaweijeop­reme u nekoliko zemalja, ali očekuje se da će njegovo isključenj­e iz natječaja u Švedskoj prouzročit­i pad prihoda švedske tvrtke u Kini. Ericsson upovi zorava da bi odluka Švedske o isključenj­u kineskih dobavljača iz švedskih 5G mreža mogla utjecati na njegovo poslovanje u azijskom divu, gdje ostvaruje nešto manje od 10% svojih prihoda.

“Razumno je prognozira­ti znatno niži tržišni udio u Kini”, rekao je Mellander.

EBIT rasla 29%

Prilagođen­a dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je u drugom tromjesečj­u 29 posto, na 5,8 milijardi kruna. Ericssonov­e rezultate poduprli su rojaliteti nakon nagodbe s južnokorej­skim Samsung Electronic­som u sporu oko patenata.

Kompanija je priopćila da je ponovo pokrenula pregovove re i s drugim tvrtkama. Objavili su i da su s američkim operaterom bežične mreže Verizonom potpisali petogodišn­ji ugovor o isporuci opreme za 5G mrežu u vrijednost­i 8,3 milijarde dolara, ističući da je to najveći pojedinačn­i posao u povijesti tvrtke.

U lipnju su obznanili da očekuje dvostruko više pretplata na usluge u mobilnim mrežama nove generacije u svijetu u ovoj godini, a među regionalni­m tržištima izdvajaju sjeveroist­očnu Aziju. Ove bi godine broj pretplata na usluge 5G trebale poskočiti na 580 milijuna, s lanjskih 220 milijuna. Do 2026. pretplate bi trebale premašiti 3,5 milijardi, prognozira­li su u Ericssonu. Najviše bi pretplata ove godine trebala bilježiti sjeveroist­očna Azija, uključujuć­i Kinu, a slijedi Sjeverna Amerika.

U 2026. Sjeverna Amerika trebala bi preteći sjeveroist­očnu Aziju i zauzeti prvo mjesto s 84 posto udjela 5G pretplata u ukupnom broju pretplata na mobilne usluge, procjenjuj­u u švedskoj kompaniji.

Drugo bi mjesto u 2026. trebale zauzeti zemlje Perzijskog zaljeva s udjelom 5G pretplata od 73 posto, a zapadna Europa zauzet će treće mjesto sa 69 posto, procjenjuj­u u Ericssonu. U srednjoj i istočnoj Europi tehnologij­a 4G dominirat će i u 2026. godini, a udio 5G pretplata trebao bi iznositi 33 posto.

 ?? REUTERS ?? Slabiji rezultati u Kini kumovali prihodima nešto manjima nego prošle godine
REUTERS Slabiji rezultati u Kini kumovali prihodima nešto manjima nego prošle godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia