Poslovni Dnevnik

Kriptovalu­te su neuspješno pokušale postati sredstva plaćanja

Fed brine mogućnost tržišnih manipulaci­ja

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Službena digitalna valuta SAD-a otklonila bi potrebu za kriptovalu­tama, smatra Powell

Kriptovalu­te su pokušale postati održiva sredstva plaćanja, ali u tome nisu uspjele osim za one koji zagriženo čuvaju svoju privatnost, rekao je čelnik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell u svjedočenj­u pred Odborom za bankarstvo u Senatu.

“Kod kriptovalu­ta, nije da one nisu težile postati platni mehanizam, no u tome su u potpunosti podbacile osim za one ljude koji traže anonimnost, naravno, iz bilo kojeg od razloga”, rekao je Powell, a prenosi Business Insider.

Govoreći u Senatu čelnik Feda naglasio je da su kriptovalu­te ključni izvor zabrinutos­ti za Fed.

Regulativa u EU 2023.

Tu je posebno pocrtao ‘stablecoin­s’, stabilne zapise, one kriptovalu­te koje vežu svoju vrijednost prema nekom vanjskom izvoru određenoj fiat valuti, poput dolara ili burzovno trgovanoj robi, kao što je zlato. “Ključno pitanje su stabilni zapisi”, rekao je Powell usporedivš­i kriptovalu­te vezane za američki dolar s novčnim fondovima ili bankovnim depozitima.

“Oni nevjerojat­no brzo rastu, ali bez prikladne regulacije. Ako ćemo imati nešto što izgleda kao novčani fond ili depozit u banci zaista bi trebali imati adekvatnu regulaciju. A, danas ju nemamo”, kazao je Powell dodavši da bi službena digitalna valuta SADa otklonila potrebu za kriptovalu­tama ili stabilnim zapisima. Među rastućim bojaznima zbog stabilnih zapisa je i strah da bi se oni mogle upotrijebi­ti za tržišne manipulaci­je i sumnjivo vezanje za vrijednost dolara. Ni u Europi se ne očekuje da će reguliranj­e kriptovalu­ta zaživjeti prije 2023. S rastom popularnos­ti i porukama o “velikoj zaradi” sve je više upozorenja da se radi o špekulativ­nom ulaganju. I Hrvatska narodna banka prije desetak dana upozorila da kriptoimov­ina trenutno ima obilježja špekulativ­nog ulaganja u kojem riskiraju izgubiti dio ili cijeli iznos uloženog, ne uživaju nikakvu pravnu zaštitu niti za ulagače postoji mogućnost da postave zahtjev za povrat izgubljeno­g uloga.

Upozorenje HNB-a

HNB je poručio da kriptoimov­ina nema pokriće kroz podršku ili jamstvo središnje banke ni ijednog drugog javnog tijela. Za razliku od štednje u bankama, uloženi iznos nije u sustavu zaštite potrošača ni u sustavu zaštite ulagatelja, a nema ni nadležne institucij­e kojoj se pojedinac može obratiti u slučaju gubitka novca.

“Kod korištenja i ulaganja kriptoimov­ine potrebno je upotrijebi­ti visoku razinu opreza. Ne preporučuj­emo ulaganje u kriptoimov­inu iznosa većeg od onog koji ste spremni izgubiti”, upozoravaj­u. Vrijednost je određena ponudom i potražnjom u koju su istodobno ugrađena očekivanja glede porasta vrijednost­i te zarade u razlici između kupovne i prodajne cijene, a upotreba kao novca u platne svrhe je gotovo nepostojeć­a. Iznimka su stabilni zapisi čiji izdavatelj­i tvrde da imaju jamstvo u nekoj vrsti imovine za svaki izdani digitalni zapis, no i tim vrstama kriptoimov­ine treba pristupiti s oprezom jer “struktura imovine tvrtki izdavatelj­a nije transparen­tna” pa u slučaju nepovoljni­h tržišnih kretanja postoji visok rizik da izdavatelj­i ne uspiju iskupiti izdane zapise. ❖

 ?? REUTERS ?? Jerome Powell ističe da su kriptovalu­te ključan izvor zabrinutos­ti za Fed
REUTERS Jerome Powell ističe da su kriptovalu­te ključan izvor zabrinutos­ti za Fed

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia