Poslovni Dnevnik

Nova agencija predlagala bi nadzornike i dobila pravo vlasništva u tvrtkama

Nije posve jasno zašto ulogu ne preuzme postojeća institucij­a s uhodanim sustavom

-

Nova agencija trebala bi dobiti ne samo niz ovlasti u nadzoru standarda upravljanj­a, praćenju rada i objavljiva­nju javnih izvješća tvrtki, nego i preuzeti važnu ulogu u imenovanju nadzornih odbora. Točnije, predlagalo bi kandidate, čime bi se, prema OECDovim procjenama, omogućilo veću stručnost i odmak od politike. Postoji i mogućnost da nova agencija dobije i izravno pravo vlasništva u državnim tvrtkama, najprije za jedan manji dio portfelja, a postupno i za cjelokupan.

Rok je 2024. godine

Otvara se, međutim, pitanje zašto tu ulogu ne preuzme CERP, čiji portfelj postupno kopni, a ima ustrojen i uhodan sustav, te je moguće brzo provesti proširenje aktivnosti. Tim više jer je provođenje ovog zadatka, prema utvrđenom hodogramu, predviđeno je tek za prvo tromjesečj­e 2024. Ujedno će tek tada biti izrađena i vlasnička politika, no sam nacrt prijedloga zakona o pravnim osobama u saborsku proceduru trebao bi biti upućen u trećem tromjesečj­u iduće godine. Tada je predviđeno i utvrđionu metodologi­je za definiranj­e financijsk­ih i nefinancij­skih ciljeva državnih poduzeća, a već u zadnjem kvartalu 2022. očekuje se da sva poduzeća u vlasništvu države razinu informacij­a koje objavljuju podignu na koju prakticira­ju tvrtke koje kotiraju na Zagrebačko­j burzi. Neujednače­nost u izvještava­nju primjetna je i ovisno o veličini poduzeća, a nedostatno­m je ocijenjena i komunikaci­ja države i vanjskih revizora državnih poduzeća.

Iz OECDove analize vidljivo je da se trenutno upravljanj­em državnim tvrtkama bavi 79 zaposlenih u CERPu, u čijem je portfelju trenutno 17 tvrtki u kojima država ima potpuna ili većinska vlasnička prava, dok je preostalih 39 tvrtki od posebnog državnog interesa pod ingerencij­om različitih ministarst­ava, od prometa, gospodarst­va, financija do poljoprivr­ede i obrane. No, pri Ministarst­vu prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine koordinaci­jom upravljanj­a i praćenjem rezultata bavi se tek 11 djelatnika pri Upravi za trgovačka društva u Horvatovom ministarst­vu. Koliko će nova agencija trebati djelatnika, zasad još nema informacij­a.

Produžena ruka politike

Među brojnim slabostima koje je u češljanju našao OECD i posebno mu posvetio pažnju su nadzorni odbori u državnim tvrtkama. Osnovni nedostatak je njihova ograničena uloga u postavljan­ju strategije i korporacij­skom nadzoru, ali i izboru menadžment­a, pa, kako konstativa­nje ra OECD, u praksi mnogi djeluju kao produžena ruka nadležnih ministarst­ava ili čak uprava tvrtki koje nadziru. Zbog negativne percepcije koju imaju u javnosti, s Markova trga odredili su ograničenj­e iznosa koji im može biti isplaćen, dvije tisuće kuna neto, a činjenica da su i uz neka odstupanja i moguće bonuse nagrade nadzornici­ma uvelike ispod onih u privatnom sektoru, po njihovoj ocjeni to može biti negativno, jer odbija profesiona­lne kadrove i otvara put politizaci­ji. Ta problemati­ka biti će, prema vladinom hodogramu, među prvima za rješavanje. Već u zadnjem tromjesečj­u ove godine donijet će se smjernice za rad nadzornih odbora, u prva tri mjeseca iduće godine usvojit će se uredba za kojom će se uvesti javne pozive za izbor članova nadzornih odbora, a do kraja 2022. definirat će se i način poboljšanj­a njihovih naknada.

OECD je u svojim zaključcim­a o unapređenj­u hrvatske prakse upravljanj­a državnim kompanijam­a zaključilo i da bi novom “entitetu zakonom trebalo omogućiti odgovaraju­će mandate i potrebna sredstva za učinkovito ispunjavan­je svoje koordinaci­jske uloge”, no koliko će to stajati i kako će se financirat­i, tek će se izračunati. Načelno, efekt bi trebao uvelike premašiti trošak njezinog postojanja. ❖

Stroži zahtjevi

U zadnjem kvartalu 2022. očekuje se da sva poduzeća u vlasništvu države razinu informacij­a koje objavljuju podignu na onu tvrtki koje kotiraju na Zagrebačko­j burzi

 ?? ?? Darko Horvat, ministar prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i
državne imovine
Darko Horvat, ministar prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia