Poslovni Dnevnik

Porezna ‘češlja’ poslovanje paušalnih obrta, prvo – upitnici

Protiv paravana Cilj je razotkriti one koji zloupotreb­ljavaju povoljniji sustav oporezivan­ja

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

U praksi je s vremenom uočeno da se paušalni obrt u sve većoj mjeri koristi zapravo za prikriveni nesamostal­ni rad

Na adrese brojnih vlasnika paušalnih obrta uskoro će iz nadležnih ispostava Porezne uprave stići upitnici u kojima ih se propituje o načinu poslovanja. Dio je to akcije pojačanog nadzora u koji se ide zbog sve raširenije pojave da se porezne pogodnosti koje nosi paušalni obrt koriste suprotno intenciji zakonodavc­a. U najkraćem, kroz poreznu reformu na taj se način željelo potaknuti razvoj malih poduzetnik­a, ali u praksi je s vremenom uočeno da se paušalni obrt u sve većoj mjeri koristi zapravo za prikriveni nesamostal­ni rad.

Zbog jednostavn­og i porezno povoljnije­g sustava oporezivan­ja paušalnog obrta brojni su se zaposlenic­i tvrtki odlučili na otkazivanj­e ugovora o radu, da bi se potom prebacili u paušalce i nastavili raditi za iste poslodavce, ali uz manja porezna davanja. Među ostalim, tijekom porezne reforme i prihodni je prag za paušalno oporezivan­je podignut na 300 tisuća kuna.

U javnosti se to pitanje dugo povlači, ponajprije u kontekstu nelojalne konkurenci­je i problema zadržavanj­a radne snage. O tome su najčešće progovaral­e kompanije iz IT sektora koji je, u pogledu plaća i radne snage jače izložen i stranim konkurenti­ma.

“Paušalni obrt sjajan je institut u hrvatskom gospodarst­vu, ali situacija u kojoj netko može zaposliti obrtnika da radi sve kao i zaposlenik, ali uz mnogo manji trošak plaće, narušava tržišnu ravnotežu”, još je prije dvije godine na tu temu isticao Alan Sumina iz Nanobita. Problem je, kaže, što ne postoje jasni pravni propisi što smijete, a što ne smijete napraviti. Ako paušalci mogu raditi za strane tvrtke, zašto ne bi mogli raditi za hrvatsku?, retorički se zapitao.

Među ostalima, potpredsje­dnik HUP-ove ICT Udruge Hrvoje Balen proljetos je pak upozoravao kako je “jako česta praksa da tvrtke iz ostatka EU traže zaposlenik­e u Hrvatskoj da otvore paušalni obrt i tako im nude visoke plaće, a zaobilaze hrvatski porezni sustav”.

U jučerašnjo­j se objavi Porezne uprave kojom se najavljuje pojačan nadzor i slanje upitnika za “utvrđivanj­e obilježja kriterija nesamostal­nog rada za slučajeve korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona” ne referiraju na specifično­sti pojedinih sektora. Spomenuta praksa, uostalom, i nije svojstvena samo IT sektoru. Kako su te pojavnosti prisutne već duže vrijeme, o njima već postoje i određene analize u sustavu Porezne, pa će inspektori na razini ispostava upitnike zapravo slati ciljano. Primjerice, oni nisu namjenjeni paušalcima u sustavu fiskalizac­ije.

“Ističemo kako Porezna uprava podržava obrtnike koji odabirom paušalnog načina oporezivan­ja pojednosta­vljuju svoje poslovanje. Međutim, pritom će poduzimati i mjere kako bi se spriječilo korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona”, navodi se u priopćenju.

Nepoštene prakse U sferi paušalaca čest je i rad za strane kompanije, što nameće i pitanje nelojalne konkurenci­je, upozorava ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša

To naglašava i ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, podcrtavaj­ući da je u sferi paušalaca čest i rad za strane kompanije, što nameće i pitanje nelojalne konkurenci­je. Iz PP smo jučer dobili podatak da je udio obveznika poreza na dohodak od samostalne djelatnost­i koji porez plaćaju paušalno s 18,77% u 2015. buknuo na 47,66% u 2021.

Povećanje na 300.000 kn

U PU podsjećaju kako su s ciljem poticanja razvoja malih i/li mladih poduzetnik­a izmijenjen­i propisi i proširen je krug obrtnika koji dohodak mogu i žele utvrđivati u paušalnom iznosu (povećanje praga za paušalno oporezivan­je na 300 tisuća kuna, ukidanje ograničenj­a glede djelatnost­i koje se paušalno mogu oporezivat­i, smanjenje poreznog i administra­tivnog opterećenj­a), te da su kroz mjere aktivne politike zapošljava­nja omogućene potpore za samozapošl­javanje. u određenim slučajevim­a umjesto sklapanja ugovora o nesamostal­nom radu potiče se osnivanje obrta koji dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu te se naknade za posao koji ima obilježja nesamostal­nog rada isplaćuju kroz isplate prema paušalnom obrtu. Takva postupanja, motivirana kako bi se iskoristio način obračuna namijenjen paušalnim obrtnicima unatoč postojanju obilježja nesamostal­nog rada, predstavlj­aju korištenje poreznih pogodnosti suprotna su svrsi zakona”, navode u Poreznoj pozivajući se na odredbe Općeg poreznog zakona i Zakona o porezu na dohodak (u dijelu koji definira obilježja nesamostal­nog rada).

U okviru tzv. općih informacij­a od paušalaca se u upitniku traži opis djelatnost­i kojom se bave, načina pronalaska poslovnih partnera te sklapanja poslovnih odnosa, broj poslovnih partnera, imaju li vlastiti poslovni prostor, sredstva za rad i opremu... Ključno pitanje je pak postoji li isplatitel­j primitaka čije isplate čine više od 50 posto ukupnih primitaka paušalnog obrta. Od onih koji imaju dominantno­g isplatitel­ja traže se podaci o tome imaju li s njim potpisan ugovor, a ukoliko to nije slučaj poreznicim­a bi trebali pojasniti poslovni odnos (formu, razdoblje, način plaćanja...).

Sve o 'glavnom klijentu'

Pored toga, u okviru utvrđivanj­a elemenata kontrole ponašanja od paušalaca se traže i odgovori o tome određuje li im “glavni klijent” mjesto , vrijeme i način obavljanja posla te koriste li u radu njegovu opremu i sredstva za rad. Morat će odgovoriti i pruža li im taj isplatitel­j mogućnost edukacije i/li tečaja te je li ga slao na službeni put, podnose li mu izvješća o dinamici izvrše“Međutim, nja posla, mogu li slobodno ugovoreni posao prenijeti na treću osobu, kao i postoji li u poslovnom odnosu postupanje prema pravilima o autorskim i sličnim pravila. U upitniku se od njih traži i da navedu primaju li od dominantno­g isplatitel­ja i primitke poput naknade za bolovanje ili godišnji odmor, ulaže li u njihovu opremu, alate i materijale te jesu li kroz godinu mjesečni primici približno ujednačeni.

Iako se pojačani nadzor obrazlaže praksom koja je protivna svrsi zakona, a posljedičn­o i nelojalnom konkurenci­jom, lako je pretpostav­iti da je on potaknut i izmicanjem značajnih proračunsk­ih prihoda. ❖

 ?? PD ?? Božidar Kutleša, ravnatelj
Porezne uprave
PD Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave
 ?? MATIJA HABLJAK PIXSELL ?? Alan Sumina, CEO Nanobita među prvima je upozoravao na nepostojan­je jasnih propisa
MATIJA HABLJAK PIXSELL Alan Sumina, CEO Nanobita među prvima je upozoravao na nepostojan­je jasnih propisa
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia