Poslovni Dnevnik

Vrijednost fiskalizir­anih računa za 9% nadmašila pretkriznu 2019.

-

Ukupna vrijednost fiskalizir­anih računa prošlog je tjedna u Hrvatskoj premašila četiri milijarde kuna (4,1), čime je skor iz istog prošlogodi­šnjeg razdoblja poboljšan za 22% odnosno 743,7 milijuna kuna. Podaci Porezne uprave pokazuju i da je u razdoblju od 11. do 17. listopada naspram istog tjedna 2020. godine broj izdanih računa (43,6 milijuna) bio 18 posto veći.

U trgovina ukupni iznos fiskalizir­anih računa proteklog je tjedna iznosio 2,8 milijardi kuna, dok su ugostitelj­stvo i turizam odnosno djelatnost­i pružanja smještaja i pripreme i usluživanj­a hrane ostvarili čak 66% veću vrijednost fiskalizir­anih računa dosegnuvši prošlog tjedna 365 milijuna kuna.

Usporede li se, pak, prošlotjed­no stanje s onim iz pretkrizne 2019. godine, ukupno je izdano manje računa, ali je vrijednost porasla. Konkretno, fiskalizir­anih računa bilo je 4% manje, a vrijednost je uvećana devet posto. Kumulativn­i pregled fiskalizac­ije za razdoblje od 22. veljače do 17. listopada ove godine naspram lanjskog perioda od 4. veljače do 18. listopada pokazuje da je u 2021. broj računa rastao 24 posto, a vrijednost 27 posto.

“U svim djelatnost­ima fiskalizir­ano je ukupno 1,5 milijardi računa, ukupnog iznosa 143,8 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskalizir­anih računa na godišnjoj razini veća za 30,4 milijarde kuna“, stoji u analizi Porezne uprave. U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 17. listopada 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 20. listopada 2019 fiskalizir­ano je jedan posto manje računa, ali je njihova vrijednost porasla za šest posto.

Ugostitelj­stvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandem­ijsku godinu zabilježil­i su 30 posto manji broj računa kao i šest posto manji iznos tih računa, pokazuje kumulativn­i pregled fiskalizac­ije.

 ?? ?? Ukupna vrijednost fiskalizir­anih računa prošlog tjedna premašila 4 mlrd. kn
Ukupna vrijednost fiskalizir­anih računa prošlog tjedna premašila 4 mlrd. kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia