Poslovni Dnevnik

Dostupnost

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Procjena uroda za 2021. oko 65.000 tona - konzumne oko 50.000 t, a industrijs­ke, za sokove i džemove, 15.000

Jabuka spada među najzastupl­jenije i najraspros­tranjenije voćne vrste i najvažnija je domaća voćarska vrsta, a u Hrvatskoj postoji više od 7000 sorti jabuka. Neke od najpoznati­jih i najzastupl­jenijih u nas su idared, zlatni delišes, jonagold, gala, granny smith, braeburn, fuji, a budući da su sorta voća pogodna za čuvanje, kupcima su dostupne tijekom cijele godine. Prema informacij­ama Hrvatske voćarske zajednice (HTZ), procjena uroda jabuka za 2021. godinu je oko 65.000 tona, pri čemu bi konzumne trebalo biti oko 50.000 tona, a industrijs­ke jabuke, koja se najčešće koristi za proizvodnj­u sokova i džemova, oko 15.000 tona.

Svjesni trenda da kupci sve više preferiraj­u domaće proizvode, tvrtka Enna Fruit i ove godine, u dogovoru s domaćim proizvođač­ima i sa svojim kupcima, vodećim trgovačkim lancima, tijekom listopada promovira Dane domaće jabuke. Listopad je mjesec kada se obilježava i Svjetski dan jabuke (20. listopada), tijekom kojeg će se sutra sorte Zlatni delišes i Gala naći na policama većine trgovačkih lanaca u zemlji. Iz tvrtke poručuju kako je cilj povećanje prodaje hrvatske jabuke te da se nadaju da će ovu promociju podržati svi lanci koji posluju na domaćem tržištu. Inače, jabuke su krajem rujna postale i prvi domaći proizvod sa znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska, a iz Distributi­vnog centra za voće i povrće u Vukovini jabuke proizvođač­a PZ Jabuka HR, prve su s tom oznakom krenule su na tržište.

“Jedan od najvećih problema voćara je izostanak kvalitetno­g i transparen­tnog označavanj­a domaćeg proizvoda u trgovačkim lancima, a ovaj certifikat podiže vrijednost našeg proizvoda i daje jasnu informacij­u hrvatskim potrošačim­a koji su željni dokazano domaćeg proizvoda. Također, voćari trebaju znati kako za dobivanje certifikat­a proizvod mora proći rigoroznu provjeru radi dobivanja verifikaci­je temeljene na propisima Europske komisije, potrebno je imati odgovaraju­ću kvalitetu, ali i odgovaraju­ću količinu proizvoda.

Nadam da ćemo sve ovo uskoro raditi zajedno u skladišnod­istributiv­nim centrima, koji su još jedan važan preduvjet za razvoj ovog sektora”, poručio je predsjedni­k HVZa Branimir Markota. ❖

 ?? ?? Jabuke nedavno postale prvi proizvod sa znakom Dokazana kvaliteta-Hrvatska
Jabuke nedavno postale prvi proizvod sa znakom Dokazana kvaliteta-Hrvatska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia