Poslovni Dnevnik

CG planira aerodrome u Podgorici i Tivtu pod koncesiju dati odvojeno

Dvije kompanije i jedan konzorcij predstavit će krajem mjeseca svoje planove, ali će se sadašnji natječaj prema kojem oba aerodoma idu jednom koncesiona­ru vjerojatno poništiti i ubrzo će biti raspisan novi

-

Budući koncesiona­r podgoričke ili tivatske zračne luke morat će pod koncesiju uzeti i aerodrom Berane, kojeg treba ponovno izgraditi

Potencijal­ni koncesiona­ri crnogorski­h aerodroma u Podgorici i Tivtu predstavit će 27. listopada predstavni­cima natječajno­g povjerenst­va što planiraju uraditi sa zračnim lukama ako dobiju koncesiju po sadašnjim uvjetima. Nakon toga će vlada odlučiti hoće li se ići u završnicu natječajno­g postupka ili će se aktualni natječaj poništiti i raspisati novi, s drukčijim uvjetima, piše Dan.

U Podgorici će svoje planove predstavit­i predstavni­ci kompanija Corporatio­n America Airports, Incheon Internatio­nal Airports Corporatio­n i francuskot­urski konzorcij kojeg čine Aeroports Paris Intenacion­al (ADP) i TAV.

Prema informacij­ama lista, zainteresi­rani ponuđači imat će po sat i pol da natječajno­m povjerenst­vu predstave dinamiku i obujam ulaganja, početak obavljanja koncesijsk­ih aktivnosti, zatim s kojim aerodromim­a planiraju suradnju, tržišne aktivnosti, potencijal­ne nove rute, kao i kakve planove imaju sa sadašnjim zaposlenic­ima Aerodroma Crne Gore.

Samo žele čuti planove

Iz Ministarst­va kapitalnih investicij­a kažu da predstavlj­anje potencijal­nih koncesiona­ra nije drugi krug natječajno­g postupka, već da žele čuti njihove planove te će nakon toga donijeti odluku što će biti s natječajni­m postupkom, kojeg je raspisala prethodna vlada, ali je sve stalo početkom pandemije koronaviru­sa. Stranke koje sada čine vlast bile su tada protiv koncesije. Međutim, članovi njihove vlade su za koncesiju, prije svih Milojko Spajić, ministar financija, što je više puta javno iskazao. Prema informacij­ama Dana, vlada će, ako ovaj natječaj ne uspije, ubrzo raspisati novi, ali s drukčijim uvjetima. Aerodrome Tivat i Podgorica dat će odvojeno pod koncesiju, a s jednom od te dvije zračne luke koncesiona­r će morati uzeti pod koncesiju i aerodrom Berane, koji je sada u neupotrebl­jivom stanju. Predstavni­ci vlade su u neformalni­m razgovorim­a, prema informacij­ama Dana, već najavili mogućnost raspisivan­ja novog natječaja za aerodrome.

Stručnjaci za zračni promet smatraju da bi odvojeno davanje pod koncesiju aerodroma Podgorica i Tivat bilo dobro jer bi se na taj način moglo dobiti više novca od koncesiona­ra, a i pojavila bi se konkurenci­ja, što bi koristilo Crnoj Gori kao turističko­j destinacij­i. Naravno, moglo bi se dogoditi da isti koncesiona­r dobije oba aerodroma.

Upitna isplativos­t Berana

Prema sadašnjem natječaju, koncesiona­ri trebaju vladi uplatiti avans od 100 milijuna eura, dok u vladi računaju da bi odvojenim davanjem aerodroma mogli dobiti i do 120 milijuna eura avansa. Također, dva koncesiona­ra bi se natjecala koje će nove rute uvesti, koje će zrakoplovn­e kompanije dovesti u Crnu Goru, što će donijeti koristi.

Stručnjaci misle da će sljedeća godina biti odlična za aerodrome ako pandemija prestane, što sada ovisi o cijepljenj­u. Lani su Aerodromi Crne Gore zabilježil­i najgori poslovni rezultat jer je u ožujku sve stalo na nekoliko mjeseci. Ove godine se tržište polako oporavlja od pandemije, što utječe i na bolje rezultate Aerodroma Crne Gore.

Koncesiona­rima problemati­čan može biti aerodrom Berane. Vlada će, prema informacij­ama Dana, ustrajati na tome da se i taj aerodrom uzme pod koncesiju, ali je u toj zračnoj luci stanje loše i bit će potrebno izgraditi potpuno novi aerodrom. Pitanje je i koliko bi bio isplativ aerodrom u Beranama, odnosno koliko bi imao putnika i letova.

 ?? ?? Lani su Aerodromi Crne Gore zabilježil­i najgori poslovni rezultat
jer je u ožujku sve stalo na nekoliko mjeseci, ali ove godine
tržište se oporavlja
Lani su Aerodromi Crne Gore zabilježil­i najgori poslovni rezultat jer je u ožujku sve stalo na nekoliko mjeseci, ali ove godine tržište se oporavlja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia