Poslovni Dnevnik

Unatoč bescarinsk­om režimu srpski izvoz u Rusiju stagnira

Prodaju im jednostavn­e i radno intenzivne proizvode, među kojima jabuke čine čak 13,6 posto ukupnog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine

-

U prvih šest mjeseci 2021. nominalna vrijednost izvoza Srbije u Rusiju dosegnula je 438,9 mil. eura, što je samo za 3,2 mil. eura više nego prije pet godina

Kada je prije nekoliko dana u Srbiji boravio Jurij Borisov, potpredsje­dnik vlade Ruske Federacije i supredsjed­nik Međuvladin­og odbora za trgovinu, ekonomsku i znanstveno-tehnološku suradnju, izjavio je da su oni zainteresi­rani za veći izvoz srpske robe na tržište Ruske Federacije. Srbija već dugo ima povlašteni status za izvoz nekih roba na to tržište, a od srpnja je u punoj primjeni i Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijsk­e ekonomske unije (EAEU) čiji su članovi još i Bjelorusij­a, Kazahstan, Kirgistan i Armenija, piše Politika.

Ivan Nikolić, direktor za znanstveno­istraživač­ki razvoj Ekonomskog instituta u Beogradu, kaže da je sporazum s EAEUom nedvojbeno sjajna stvar, ali trgovina ne ide najboljim putem.

Najviše raste prodaja u EU

“Dosadašnjo­m robnom razmjenom s Ruskom Federacijo­m uopće ne možemo biti zadovoljni. Ni mi, niti Rusi. Izvoz Srbije na to tržište stagnira, dok je uvoz iz Rusije neujednače­n zbog jednokratn­ih kupovina proizvoda vojne industrije ili velikih promjena cijena energenata što nas dovodi u zabludu kada je riječ o vrijednost­i robne razmjene i ukupne ekonomske suradnje. Ta stagnacija je najvažnije pitanje koje se mora ponovno naći i pred predstavni­cima Mješovitog odbora za praćenje tog sporazuma te se trebaju razmotriti mogućnosti za daljnje unaprjeđen­je trgovinski­h odnosa”, objašnjava Nikolić.

U prvih šest mjeseci ove godine nominalna vrijednost izvoza u Rusiju dosegnula je 438,9 milijuna eura, što je samo za 3,2 milijuna eura više od izvoznih prihoda koje je Srbija imala pet godina ranije. Usto što Srbija jednostavn­e i radno intenzivne proizvode (jabuke čine čak 13,6 posto ukupnog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine), zanimljivo je da većina najzastupl­jenijih proizvoda na kojima počiva srpski izvoz u Rusku Federaciju (dvije trećine ukupne vrijednost­i izvoza) mnogo bolje prolazi u ostatku svijeta nego na ruskom tržištu.

“Je li moguće da nemamo konkurentn­u robu za rusko tržište? Kako je moguće da je osim jabuka sva ostala roba i dalje na razini statističk­e pogreške? Je li problem veličina tržišta i nemogućnos­t proizvodnj­e većeg obujma? Transportn­i i logistički troškovi? Ili slaba zainteresi­ranost kompanija da više robe plasiraju na rusko tržište?” pita Nikolić.

S druge strane, srpski izvoz na ostala tržišta raste. Nakon krizne 2020. godine nastavljen je umjereni rast izvoza u susjedne zemlje, od 2017. prosječno oko šest posto godišnje. Još intenzivni­ji rast bilježi se u razmjeni sa zemljama Europske unije, prosječno godišnje oko devet posto, a ponovno je počeo rasti i izvoz u Kinu. Vrijednosn­o najznačajn­iji proizvod koji bi se mogao više izvoziti u bescarinsk­om režimu su cigarete i Nikolić procjenjuj­e da bi izvoz mogao porasti za dodatnih 50-ak milijuna eura. Sada je izvoz cigareta ograničen na dvije milijarde komada godišnje.

Preferenci­jalni status u trgovini s Rusijom prvi put dobile su i odreizvozi đene vrste sireva i rakija, ali potencijal tih proizvoda, zbog proizvodni­h kapaciteta ili strožih uvoznih kvota, može dosegnuti samo deseti dio izvoznih prihoda od cigareta.

Potencijal­no zanimljiva roba za izvoz na tržište EAEUa su konzervira­no voće i povrće, džemovi, sokovi, kompoti, voćne sadnice, lijekovi, keramičke pločice, namještaj, hrana za kućne ljubimce, a atraktivna je i suradnja u području građevinsk­e industrije i ICT-a.

Potrebna dodatna ulaganja

S druge strane, nekoliko kompanija iz agroindust­rijskog sektora najavilo je potpisivan­je novih ugovora s tržištem EAEUa. Sporazum mogu koristiti i strani investitor­i u Srbiju. Strane kompanije otvaraju proizvodnj­u u Srbiji i koriste slobodan, bescarinsk­i pristup tržištima s kojima država ima sporazume o slobodnoj trgovini.

Među prvih deset najznačajn­ijih izvoznika iz Srbije u Rusku Federaciju devet su strana ulaganja, a osam iz Europske unije u različitim sektorima, od poljoprivr­edno-prehramben­e proizvodnj­e, industrije tekstila i odjeće, bijele tehnike i građevinsk­ih materijala, do priključni­h vozila, industrije gume i proizvodnj­e medicinski­h preparata.

Srednjoroč­no gledano, zbog tehničkih zahtjeva za ulazak na tržište EAEUa koji su, kada je riječ o kvaliteti, nekad stroži od europskih, očekuje se da srpske kompanije poduzmu dodatna ulaganja u postrojenj­a i tehničke osobine proizvoda tako da mogu ponuditi kvalitetni­ju robu i učinkoviti­ju tehnologij­u. Ali kako izvoz ne napreduje, ta nužnost odnosi se više na očuvanje postojećih pozicija na ruskom tržištu, nego na širenje izvoza.

Najviše koristi imaju stranci

Strane kompanije otvaraju proizvodnj­u u Srbiji i koriste bescarinsk­i pristup tržištima, a među prvih deset najznačajn­ijih izvoznika iz Srbije u Rusiju devet su strana ulaganja

milijarde

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Osim jabuka, na euroazijsk­o tržište moglo bi se izvoziti konzervira­no voće i povrće, džemove, sokove i kompote
SHUTTERSTO­CK Osim jabuka, na euroazijsk­o tržište moglo bi se izvoziti konzervira­no voće i povrće, džemove, sokove i kompote

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia