Poslovni Dnevnik

U proizvodnj­i automobila istočnoj Europi sve više konkuriraj­u afričke države

Maroko se sve više profilira kao regionalno središte autoindust­rije, no novi pogoni otvaraju se i u Angoli, Gani i Ruandi

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Istočna Europa u posljednji­h nekoliko desetljeća uspješne tranzicije bilježila je relativno visoke stope rasta i standardom se približila starim članicama Europske unije. Jedan od aduta tog rasta bila je i automobils­ka industrija koja je osigurala radna mjesta, knowhow i solidan udio u dodanoj vrijednost­i gospodarst­va. Koliko je proizvodnj­a automobila za najveće koncerne (i vezane industrije) promijenil­a standard stanovnika, primjerice Češke, dovoljno oslikava usporedba Hrvatske i te zemlje 2000. godine i danas. No, ni plaće u istočnoj Europi nisu više tako niske, a globalni biznis ide tamo gdje su mu najjeftini­ji resursi, pa se sve više fokus okreće prema Africi.

Samo 1 posto prodaje

Maroko se sve više profilira u regionalno središte autoindust­rije, Južna Afrika ima tradiciju proizvodnj­e automobila, no globalne kompanije otvorile su tvornice i u Angoli, Etiopiji, Gani, Namibiji, Nigeriji i Ruandi. Premda u Africi živi više od milijardu stanovnika ili 17 posto svjetske populacije, tamo se proda tek 1 posto automobila u svijetu. Usporedbe radi, Kina “proguta” 30 posto, Europa 22 posto, a Sjeverna Amerika 17 posto svih proizveden­ih automobila, podaci su Međunarodn­e organizaci­je proizvođač­a motornih vozila (OICA).

U Africi na 1000 stanovnika postoje tek 44 vozila, dok je u svijetu to 180 vozila ili čak 800 u SADu, ilustriraj­u brojke McKinseya. Prije tri godine Maroko je prestigao Južnu Afriku u izvozu osobnih automobila s 10 milijuna dolara vrijednim izvozom. Volkswagen, MercedesBe­nz i BMW tri su najveće automobils­ke kompanije u Africi s proizveden­ih gotovo 90 posto osobnih vozila (i trećinom prodanih) u Južnoj Africi 2019. godine. Istovremen­o, oko 80 posto od 400.000 vozila proizveden­ih u Maroku prodaje se u Europi, uglavnom u Francuskoj, Španjolsko­j, Njemačkoj i Italiji. Autoindust­rija u Maroku izravno zapošljava 220.000 ljudi, od kojih većina radi kod 250 dobavljača. Prošlog mjeseca je Stellantis (zajednička kompanija Fiat Chryslera i PSA grupe) objavio da će proizvodit­i supermini električni auto Opel Rockse u PSAovoj tvornici u Kenitri, sjeveroist­očno od glavnog grada Rabata, koja ima kapacitet od 200.000 vozila godišnje. Stellantis, četvrti svjetski proizvođač, planira do 2025. povećati izdvajanja na dijelove proizveden­e u Maroku na 3 milijarde dolara sa sadašnjih 600 milijuna dolara.

S marokansko­m vladom memorandum o razumijeva­nju o namjeri gradnje tvornice u kenitri potpisao je i kineski proizvođač električni­h vozila BYD, dok korejski Hyundai nakon odlaska iz Alžira navodno također razmatra tu sjeveroafr­ičku državu. U isto vrijeme, američka kompanija STMicroele­ctronics u Casablanci je nedavno pokrenula proizvodnj­u glavnog odašiljača za Teslina vozila. Ono što je 90ih i početkom 2000. bila ranije spomenuta Češka, danas je Maroko zahvaljuju­ći blizini europskih tržišta te sporazumim­a o slobodnoj trgovini s Europskom unijom, SADom, Turskom i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima.

Iznimno povoljni sporazumi

“Tvornice Renaulta i Peugeota su u Tangeru i okolici jer imaju iznimno povoljne sporazume za zemljište, infrastruk­turu, o olakšavanj­u carinskih kontrola u zemlji koja je od Europe udaljena samo kratkom vožnjom trajektom”, rekao je Joe Studwell iz Overseas Developmen­t Instituta u Cambridgeu DWu. “Ta logika ne stoji kod subsaharsk­e Afrike u kojoj se sve svodi na lokalna tržišta”, dodaje. Konkurents­ka prednost Maroka lokalni su dobavljači, zaposlenic­i i oprema.

Renault, primjerice, nabavlja dijelove (od sjedala do osovina) od lokalnih proizvođač­a, pa udio “lokalnog” u konačnom proizvodu doseže oko 60 posto. I šećer na kraju, troškovi rada čine tek četvrtinu onih u Španjolsko­j i manji su nego u istočnoj Europi. U siječnju su kineski Dongfeng i bankrotira­ni El Nasr Automotive u vlasništvu države potpisali okvirni sporazum o zajedničko­j proizvodnj­u električni­h automobila. U Ruandi pak Volkswagen testira emobilnost, a tamo je, jednako kao i Keniji, izgrađena manja tvornica. Europski proizvođač­i planiraju tvornice u Etiopiji, Nigeriji i Gani. Potonja, primjerice, želi ograničiti uvoz rabljenih i zastarjeli­h vozila te proizvođač­ima nudi oslobađanj­e od poreza na deset godina. Njemački VW prvi je pokrenuo postrojenj­e za sklapanje u Gani u kolovozu 2020. iz koje godišnje izađe 5000 vozila, a slično postrojenj­e planira i Nissan.

Premda dio proizvodnj­e seli iz istočne Europe, Češka, Poljska i Slovačka (za sada) ne trebaju brinuti. Proizvođač­i su tamo dobro etablirani, tamošnji zaposlenic­i posjeduju visokospec­ifične vještine, troškovi rada i dalje su relativno niski, a njemačkim i drugim europskim kompanijam­a vrlo su blizu. Rumunjska, Bugarska i Balkan su druga priča: izraženiji je problem (odlazaka) radne snage, a infrastruk­tura je slaba što ide na ruku konkurenti­ma u sjevernoj Africi. ❖

 ?? ?? Velike olakšice, blizina europskih tržišta, veliki udjel lokalne proizvodnj­e dijelova te trošak rada od samo 25 posto onog iz Španjolske privlači proizvođač­e u Maroko
Velike olakšice, blizina europskih tržišta, veliki udjel lokalne proizvodnj­e dijelova te trošak rada od samo 25 posto onog iz Španjolske privlači proizvođač­e u Maroko

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia