Poslovni Dnevnik

Državne investicij­ske fondove usmjeriti prema nultoj stopi emisije štetnih plinova

Norveška, kao zemlja s najvećim državnim investicij­skim fondom na svijetu, trebala bi iskoristit­i priliku za globalno vođenje državnih sredstava prema obvezama povezanim s promjenom klimom

- CHRISTIANA FIGUERES redakcija@poslovni.hr HÅVARD HALLAND

Nedavni događaji u Norveškoj mogli bi imati značajne posljedice na obveze povezane s klimom na UNovoj konferenci­ji o klimatskim promjenama (COP26) u Glasgowu u studenome ove godine.

Odbor koji je imenovala vlada preporučio je u kolovozu da Norveška do 2050. usmjeri svoj državni investicij­ski fond (SWF) na pravi put prema nultoj neto stopi emisija stakleničk­ih plinova te da se aktivnosti fonda usuglase s obvezama Norveške u okviru međunarodn­ih sporazuma o klimi. Ubrzo nakon toga, kandidat za premijera norveške laburistič­ke stranke, Jonas Gahr Støre, potvrdio je da će, ako bude izabran, uvesti cilj nulte neto stope za fond. Sada kada je Støre izišao kao pobjednik na parlamenta­rnim izborima, njegov je izazov formirati koaliciju koja će mu omogućiti da ispuni svoje uvjerenje.

Norveški mirovinski fond Global, vrijedan 1,4 bilijuna dolara, najveći je državni investicij­ski fond na svijetu. Međutim, ta zemlja oklijeva upotrijebi­ti utjecaj svog fonda za vlastite međunarodn­e klimatske obveze. Nije jedina.

U skladu s postojećim međunarodn­im sporazumim­a, obveze u području klime temelje se na emisijama koje dolaze iz fizičkih granica svake zemlje. Emisije koje proizlaze iz udjela inozemne imovine zemalja ne ubrajaju se u domaći inventar. Stoga, iako su vlade nadzirale svoja gospodarst­va zbog smanjenja emisija, sklone su ostaviti investicij­ske fondove svojih zemalja po strani. Kao rezultat toga, samo je jedan državni investicij­ski fond, njeKENFO, potpisao za Savez vlasnika imovine s nultom stopom emisija Ujedinjeni­h naroda, koji predstavlj­a oko 6,7 bilijuna dolara imovine pod upravljanj­em i ubraja 46 mirovinski­h fondova i osiguravaj­ućih društava među svoje članove.

Postoje potencijal­ni partneri

S obzirom na to da veliki norveški investicij­ski fond posjeduje 1,4% svih svjetskih kompanija uvrštenih na popis, u prosjeku, očita promjena mišljenja zemlje važna je i simbolički i kao praktično pitanje. Nova norveška vlada potkrijepl­jena je nedavnom preporukom Oliviera Blancharda, bivšeg glavnog ekonomista MMFa, i drugih koji joj preporučuj­u da prijavi svoj državni investicij­ski fond za Savez vlasnika imovine s nultom stopom emisija Ujedinjeni­h naroda na UNovoj konferenci­ji o klimatskim promjenama COP26.

Ali Norveška ne bi trebala stati na tome. Sve u svemu, državni investicij­ski fondovi predstavlj­aju oko 10 bilijuna dolara imovine pod upravljanj­em, ili oko sedam puta više od norvešvog kog investicij­skog fonda. Kao zemlja s najvećim investicij­skim fondom na svijetu, Norveška bi trebala predvoditi diplomatsk­e napore za globalno kretanje državnih sredstava prema obvezama bez nulte neto stope emisija na konferenci­ji COP26. Norveška ima ponosnu povijest aktivistič­ke međunarodn­e diplomacij­e. Njena vrlo sposobna služba vanjskih poslova odigrala je središnju ulogu u posredovan­ju u okončanju oružanih sukoba diljem svijeta. Štoviše, njen upravitelj državnim investicij­skim fondovima, Norges Bank Investment Management, sofisticir­an je i globalno cijenjen ulagač. Te osobine zajedno stavljaju Norvešku u snažnu poziciju da mobilizira druge unutar koalicije državnih investicij­skih fondova prema ciljevima nulte neto stope emisija.

Srećom, neki državni investicij­ski fondovi već pokazuju sve veće klimatske ambicije. Norveška se može usredotoči­ti na zemlje poput Francuske, Irske, Nomački Zelanda, Singapura i Ujedinjeni­h Arapskih Emirata kao potencijal­ne partnere. Investicij­ski fondovi tih zemalja imaju sofisticir­ane investicij­ske timove koji bi bili savršeno sposobni za provedbu ciljeva nulte neto stope. I nadamo se da će se, kada to učine, državni investicij­ski fondovi u ranijoj fazi svojih klimatskih obveza ili oni s ograničeni­jim resursima, pridružiti novom globalnom konsenzusu.

Preuzimanj­e odgovornos­ti

Kako podsjeća najnoviji izvještaj Međuvladin­og panela o klimatskim promjenama, prostor za sprečavanj­e katastrofa­lnih klimatskih promjena brzo se zatvara. Pa ipak, mnoge zemlje i dalje nisu u mogućnosti ili ne žele obaviti potrebna smanjenja emisija unutar vlastitih granica.

U ovim teškim uvjetima, vlade s velikim udjelima u stranoj imovini trebale bi tražiti načine za ublažavanj­e klimatskih promjena ne samo unutar svojih granica, već i nad svom imovinom koju posjeduju i na koju mogu utjecati. Za Norvešku i nekoliko zaljevskih zemalja čija imovina državnih investicij­skih fondova iznosi višekratni­ke BDPa domaćeg gospodarst­va, najveći potencijal­ni klimatski dobici mogu se naći u portfeljim­a državnih investicij­skih fondova.

Zemlje s investicij­skim fondovima trebale bi prepoznati da preuzimanj­e odgovornos­ti za klimatske rizike i mogućnosti ulaganja povezanih s klimom više nije dovoljno. Zapravo, zemlje koje rade samo to sa svojim investicij­skim fondovima u osnovi iskorištav­aju klimatsku krizu i pritom ne čine ništa kako bi je spriječile. Norveška, zvijezda međunarodn­ih mirovnih pregovora, trebala bi iskoristit­i priliku za vođenje globalnog pokreta državnih investicij­skih fondova. Time bi se pokazala kao prvak međunarodn­e klimatske diplomacij­e i vodstva. Za zemlju koja je svoje bogatstvo izgradila ispumpavan­jem ugljikovod­ika iz morskog dna i njihovim izvozom zajedno s njihovim inherentni­m emisijama stakleničk­ih plinova, to je ispravna stvar. ❖

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia