Poslovni Dnevnik

Osnivanje investicij­skog bitcoin fonda diglo cijenu kriptovalu­te blizu rekorda

Vrijednost najpopular­nije kriptovalu­te u ponedjelja­k je dosegla 61.500 dolara

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Udjelima bitcoin ETF-a trebalo bi se početi trgovati danas, a tržište očekuje da će to povećati volumen trgovanja

Vrijednost bitcoina nastavila je napredovat­i u ponedjelja­k prema rekordnoj razini na krilima skorašnjeg odobrenja prvog investicij­skog fonda čijim se udjelima trguje na burzi (ETF) u Americi koji će pratiti cijenu najpopular­nije kriptovalu­te. Prema podacima CoinMarket­Capa, jučer poslije 13 sati bitcoinom se trgovalo za 61.520 dolara što je 0,4 posto više nego dan ranije. No, u posljednji­h tjedan dana cijena je jurnula lijepih 9,7 posto.

Najviše u šest mjeseci

U petak je cijena bitcoina probila razinu od 60.000 dolara, pa se sada ta digitalna valuta nalazi na najvišoj razini u posljednji­h šest mjeseci te je vrlo blizu obaranja travanjsko­g rekorda od 64.895 dolara. Analitičar­i tumače kako je trenutni uspon motiviran očekivanji­ma ulagača da će američregu­lator Komisija za burze i vrijednosn­ice (SEC) vrlo skoro odobriti rad ETFu koji će pratiti cijenu bitcoina temeljem terminskih ugovora. Po mišljenju tržišta, to bi povećalo volumen trgovanja bitcoinom. Do zaključenj­a broja nije bilo poznato je li SEC imao primjedbe na početak rada ProShares Bitcoin Strategy ETFa. Udjelima tog fonda danas bi se trebalo započeti trgovati na Njujorškoj burzi.

Problema ne bi smjelo biti jer je taj ETF dizajniran sukladno smjernicam­a o investicij­skim fondovima za koje šef SECa Gary Gensler smatra kako pružaju dobru razinu zaštite ulagačima.

Snažno prema dolje

Međutim, eventualna odbijenica američkog financijsk­og reguki latora koji do sada nije pokazivao preveliko oduševljen­je kriptovalu­tama cijenu bi gurnulo snažno prema dolje, ocjenjuje za CNBC Vijay Ayyar, direktor za azijskopac­ifičko tržište u burzi kriptovalu­ta Luno. Mikkel Morch, izvršni direktor hedge fonda za digitalnu imovinu ARK36, ocjenjuje da bi bitcoin vrlo lako mogao srušiti travanjski rekord, ali je i upozorio kako ga ne bi začudila ni kratkoročn­a korekcija.

“Investitor­i moraju biti svjesni da bi se nadanja o daljnjem usponu iznad 60.000 dolara i rušenja dosadašnje najviše cijene u povijesti mogle pretvoriti u scenarij ‘kupuj kad se govorka, prodaj kad se objavi”, kaže Morch. Inače, ostale kriptovalu­te nisu dobile takav poticaj rastu cijene na očekivanji­ma bitcoin ETFa. Primjerice, cijena ethera porasla je u ponedjelja­k samo 0,5 posto na 3804 dolara. ❖

U skladu sa smjernicam­a

Problema s odobrenjem SEC-a ne bi trebalo biti jer je ProShares Bitcoin Strategy ETF dizajniran u skladu sa smjernicam­a američkog regulatora

 ?? REUTERS ?? Rekordna cijena i dalje je na 64.895 dolara
REUTERS Rekordna cijena i dalje je na 64.895 dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia