Poslovni Dnevnik

Bez navodnjava­nja prinosi kukuruza u RS i do pet puta manji

-

Prinosi istih hibrida kukuruza na parcelama sa sustavima za navodnjava­nje i do pet puta su veći nego na zemljištu gdje nema navodnjava­nje, pokazali su rezultati žetve na oglednom polju kukuruza Ministarsv­a poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de Republike Srpske i tvrtke Vitaland u Romanovcim­a kod Gradiške.

Aleksandar Majkić, stručni suradnik u Područnoj jedinici za pružanje stručnih usluga u poljoprivr­edi, rekao je da je na pet hektara oglednog polja bio zasijan 41 hibrid od 10 sjemenskih tvrtki, da su na cijelom polju obavljene jednake agrotehnič­ke mjere, ali da je na jednoj polovici zalijevano sustavom kap po kap, a na drugoj nije bilo zalijevanj­a.

“Cilj ogleda bio je da pokaže ponašanje hibrida u teškim vremenskim uvjetima kakvi su bili ove godine, te kakvi su prinosi ovisno o tome navodnjava li se ili ne. Vaganje je pokazalo razlike i veće nego što smo se nadali. Prinosi po hektaru na dijelu koji nije navodnjava­n kreću se od jedne do dvije i pol tone, što je malo za proizvodnj­u kukuruza i nije isplativo, dok je na navodnjava­nom dijelu prinos bio od osam i pol do devet tona”, rekao je Majkić.

Petar Dukić, vlasnik tvrtke Vitaland, kaže da bez navodnjava­nje nema isplative poljoprivr­edne proizvodnj­e, te da je problem što navodnjava­nje nije moguće uspostavit­i na svim poljoprivr­ednim parcelama.

“Negdje je problem izvor vode, a negdje nije moguće dovesti električnu energiju kao najisplati­viji energent za pokretanje sustava za navodnjava­nje”, objasnio je Dukić.

Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivr­ede RS, istaknuo je da je ispitivanj­e pokazalo očitu razliku u prinosima kukuruza i da se isplati ulagati u sustave za navodnjava­nje.

“U proteklih pet godina uložili smo oko 50 milijuna KM (oko 25,5 mil. eura) u izgradnju sustava za navodnjava­nje. Pripremamo nove projekte jer znamo da u budućnosti bez ovakvih sustava nećemo moći dosegnuti prosječne europske prinose”, rekao je Bursać. On je dodao da je od uloženih 50 milijuna KM osam milijuna isplaćeno izravno poljoprivr­ednicima kao subvencije za podizanje sustava za navodnjava­nje, a ostatak je uložen u izgradnju velikih hidromelio­racijskih sustava.

 ?? ?? Prinosi po hektaru na dijelu oglednog polja koji nije navodnjava­n kreću se od jedne do dvije i pol tone, što nije isplativo, dok je na navodnjava­nom dijelu ubrano osam i pol do devet tona kukuruza
Prinosi po hektaru na dijelu oglednog polja koji nije navodnjava­n kreću se od jedne do dvije i pol tone, što nije isplativo, dok je na navodnjava­nom dijelu ubrano osam i pol do devet tona kukuruza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia