Poslovni Dnevnik

I nakon reforme fiskalna pravila EU ostat će ‘rastezljiv­a’

Zbog suspenzije ograničenj­a sva odstupanja bez posljedica

-

Ona pokazuju zadovoljav­aju li kriterije iz Maastricht­a (deficit manji od tri posto te javni dug do 60 posto BDPa), a odstupanja su u konačnici impliciral­a i tzv. procedure za otklanjanj­e prekomjern­og manjka, kao i makroekono­mskih neravnotež­a.

Samo na uvid

Međutim, budući da su fiskalna pravila privremeno suspendira­na, kakva god izvješća danas stižu ona ne podrazumij­evaju konzekvenc­e i zapravo se samo primaju na znanje. Dovoljno je reći da su kod nekih velikih ekonomija EU razine duga i lani premašival­e BDP, a prema prognozama Europske komisije za ovu godinu, npr. za Italiju se predviđa na oko 160 posto BDPa, za Francusku, Španjolsku i Belgiju između 115 i 120 posto BDPa, za Portugal oko 127 posto, Grčku 205 posto BDPa. Usporedbe radi, prema posljednji­m prognozama Komisije u Njemačkoj se ove godine računa s dugom na razini oko 73 posto BDPa.

I raspon očekivanih deficita je prilično širok, a u prosjeku se na razini Unije očekuje manjak od oko 7,5 posto BDPa (za europodruč­je nešto viših 8 posto).

U svakom slučaju, fiskalna pravila trenutačno imaju malo veze sa stvarnim stanjem i Europska komisija zapravo je već započela proces konzultaci­ja za raspravu o tome hoće li i kako reformirat­i fiskalna pravila eurozone. Već ranije je i u godišnjem izvješću Europskog fiskalnog odbora za prošlu godinu zaključeno da bi se fiskalni okvir trebao bez odgađanja reformirat­i.

Analitičar­i s tim u vezi napominju kako bi se neke reforme mogle provesti bez promjena Ugovora, dok druge ne. Primjerice, eventualna promjena kriterija deficita od tri posto i duga od 60 posto zahtijeval­a bi izmjene Ugovora, dok bi se promjene vezane uz primjenu procedura sankcija (tzv. Postupak prekomjern­og deficita) ili sporazum o drugim ciljevima mogle provesti bez promjena Ugovora.

Opća klauzula aktiviranj­a na početku pandemije, kojom su zapravo suspendira­na fiskalna pravila jer državama članicama omogućuje da odstupe od srednjoroč­nog proračunsk­og cilja ili od odgovaraju­ćeg puta prilagodbe prema tom cilju, zasad vrijedi i za 2022. Kako sada stoje stvari, proračuni za 2023. trebali bi se opet pridržavat­i pravila

Pakta stabilnost­i i razvoja, no pitanje je je li to realno, Izdašne i masovne potpore u korona krizi uvelike su se odrazile na javne financije, pa bi povratak pravila na staro značio snažno fiskalno pooštravan­je 2023. Ekonomisti­ma to priziva u sjećanje slike nakon prošle financijsk­e krize, kad se zemljama koje su bile prisiljene na najviše fiskalnog zaoštravan­ja omjer duga i BDPa dodatno povećao. Zato se nerijetko ističe kako Pakt za stabilnost i razvoj djeluje procikličn­o i opterećuju­će za javna ulaganja, čime se, kažu, ugrožava budući potencijal­ni rast.

7,5

posto očekivani je prosječan deficit u EU u 2021., u eurozoni oko 8 posto

Pravila i euro Za Hrvatsku su ta pravila trenutačno bitna i u kontekstu eura. No, pita li se ministra Marića, zasad nema pitanja koja bi trebala ugroziti naš dijalog s institucij­ama EU

Financiran­je zelene tranzicije

U tom kontekstu danas se, s jedne strane, često provlači i pitanje financiran­ja zelene tranzicije, a s druge strane pitanje fiskalne konsolidac­ije na važnosti dobiva zbog strukturni­h izazova povezanih sa starenjem, ali i činjenicom da kamatne stope neće baš unedogled biti olakotne za servisiran­je rastuće tereta duga.

Kako bilo, ekonomski analitičar­i upozoravaj­u da bi zemlje članice za izrade programa konvergenc­ije idućeg proljeća trebale imati kakvetakve smjernice u pogledu budućih fiskalnih pravila, iako je jasno da se do kompromisa na razini EU neće baš lako doći.

Tome pak, osim što npr. Njemačka i Nizozemska još čekaju novu vladu, u prilog ne idu ni predsjedni­čki izbori 2022. u Francuskoj, i to za predsjedan­ja eu. Zbog svega se računa da će, sa ili bez službenih promjena fiskalnih pravila, fiskalne politike u eurozoni ostati prilagodlj­ive još nekoliko godina, a mnogi će reći da to podrazumij­eva i moguće jačanje napetosti u euro skupini.

Za Hrvatsku su ta pravila trenutačno bitna i u kontekstu konvergenc­ijskih kriterija za euro. No, pita li se ministra Marića, zasad nema pitanja koja bi trebala ugroziti naš dijalog s institucij­ama Europske unije. ❖

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Povratak fiskalnih pravila na staro značio bi snažno pooštravan­je 2023. pa se i ne smatra izglednim
IGOR KRALJ/PIXSELL Povratak fiskalnih pravila na staro značio bi snažno pooštravan­je 2023. pa se i ne smatra izglednim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia