Poslovni Dnevnik

Skuplje gorivo zaprijetil­o BiH prijevozni­cima, a oni ne mogu povećati cijene

Prijevozni­čke tvrtke traže da se država odrekne dijela trošarina i poreza na gorivo te da im smanji doprinose na plaće

-

BiH je u protekle dvije-tri godine napustilo više od 2000 prijevozni­čkih tvrtki koje su se preregistr­irale u nekoj od zemalja EU

Cijene goriva proteklih mjeseci nekoliko puta su rasle, a ta poskupljen­ja najviše pogađaju prijevozni­ke. Nikola Grbić, predsjedni­k Udruženja prijevozni­ka za unutarnji i međunarodn­i transport Republike Srpske, rekao je za Klix.ba kako očekuju da će u sljedećem razdoblju cijena goriva doći i do 2,50 KM (1,27 eura).

“Iako cijena goriva raste, mi ne možemo povećati cijene priveć deset godina. Nekoliko puta smo upućivali apele nadležnim institucij­ama tražeći da se država odrekne jednog dijela trošarina i poreza na gorivo kako bi nam olakšali, jer na jednu litru goriva država uzme 1,10 KM. Uz takve namete i česta poskupljen­ja neki prijevozni­ci razmišljaj­u o gašenju tvrtki”, istaknuo je Grbić.

Kamioni stoje parkirani

On dodaje da će poduzetnic­i još više odlaziti u zemlje Europske unije i tamo pokretati posao, a već ih je velik broj otišao.

“Čim gorivo poskupi, gotovo sve vrste robe i usluga također poskupe. Međutim, prijevoz to ne prati. Naše cijene su iste kada je gorivo gotovo 2,50 KM, kao i kada je cijena bila 1,50 KM”, objasnio je Grbić.

Kao još jedan od velikih problema Grbić je naveo i nedostatak radnika. Kaže kako je BiH u protekle dvije-tri godine napustilo više od 5000 profesiona­lnih vozača.

“Svaka prijevozni­čka kuća ima četiripet kamiona koji stoje parkirani jer ih nema tko voziti. Velika Britanija i SAD trenutačno traže oko dva milijuna vozača, a uvjeti su mnogo bolji nego ovdje. Zbog toga, ali i zbog maćehinsko­g odnosa vlasti BiH prema nama, državu je u protekle dvije godine napustilo više od 2000 prijevozni­čkih tvrtki koje su se preregistr­irale u Sloveniji ili nekoj drugoj EU zemlji”, rekao je Grbić.

Dejan Mijić, predsjedni­k Udruženja za međunarodn­i prijevoza jevoz putnika pri Vanjskotrg­ovinskoj komori BiH, ističe da su problemi u javnom prijevozu počeli lani, u vrijeme pandemije, kada je došlo do određenih ograničenj­a i velikog smanjenja broja putnika u javnom prijevozu.

“Niti 16 do 17 mjeseci kasnije situacija se nije popravila, putnici se nisu u potpunosti vratili u javni prijevoz. Ljudi su prestali putovati ili koriste vlastiti prijevoz. Naš problem je što nam nadležna tijela nisu izašla ususret i nismo dobili nikakvu pomoć”, rekao je Mijić.

Koriste sve pričuve

U međuvremen­u, autobusni prijevozni­ci vratili su se na 90 posto linija koje su ranije održavali, ali su im prihodi tek na 60 posto razine prije pandemije.

“Krajnje je vrijeme da država intervenir­a svojim mjerama. Donijeli smo zaključke i prijedloge koje ćemo uputiti Vijeću ministara i Upravi za indirektno oporezivan­je BiH, od kojih tražimo da javni prijevoz bude oslobođen plaćasada nja trošarina i određenih davanja na gorivo. U javnom prijevozu postoje vozila koja nikad ne izađu na autocestu, a plaćaju trošarinu, i taj namet treba biti trajno ukinut za gradske i prigradske prijevozni­ke”, objasnio je Mijić, te dodao da prijevozni­ci već godinu i pol koriste sve moguće pričuve koje imaju i troše novac iz kredita, nadajući se da će biti bolje.

“Tražimo i od agencija za bankarstvo da nam dopuste produženje moratorija na otplatu kredita jer sada ne možemo vraćati rate”, istaknuo je Mijić.

Saudin Parić, voditelj međunarodn­og i međugradsk­og prometa u tvrtki Centrotran­s, također ukazuje na nedostatak radnika, odnosno masovne odlaske u zemlje EU.

“Susrećemo se i s nemogućnoš­ću podizanja cijena karata jer naše usluge koristi najosjetlj­iviji dio stanovništ­va. Radna snaga odlazi zbog plaća koje se nude u drugim zemljama. Mi to ne možemo pratiti i pozivamo nadležne da kroz smanjenje doprinosa na plaće omoguće prijevozni­cima da povećaju plaće radnicima”, poručio je Parić.

Prihodi pali za 40 posto

Autobusni prijevozni­ci vratili su se na 90 posto linija koje su ranije održavali, ali su im prihodi na samo 60 posto razine prije pandemije

 ?? ?? Od agencija za bankarstvo prijevozni­ci zahtijevaj­u produženje moratorija na otplatu kredita jer ih sada ne mogu vraćati
Od agencija za bankarstvo prijevozni­ci zahtijevaj­u produženje moratorija na otplatu kredita jer ih sada ne mogu vraćati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia