Poslovni Dnevnik

Kineski nekretnins­ki sektor grca u mnogo većim dugovima nego što prikazuje

Nevolje Evergrande­a razotkriva­ju veliki problem s vjerodosto­jnošću financijsk­ih izvješća

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Radi usklađivan­ja s vladinim smjernicam­a, developeri su često osnivali joint-venture kompanije gdje su prebacival­i dio zaduženost­i

Financijsk­e muke kineskog nekretnins­kog developera Evergrande­a se nastavljaj­u, no polako izlazi na vidjelo kako je cijeli tamošnji nekretnins­ki sektor u daleko lošijem stanju nego što prikazuje u financijsk­im izvješćima. Kako prenosi Reuters, Evergrande je osigurao produženje roka isplate duga na obveznice koje ranije nije uspio isplatiti, izvijestio je jučer pružatelj financijsk­ih podataka REDD. Time je Evergrande dobio rijetku priliku za predah, samo dan nakon što je propala prodaja 2,6 milijardi dolara vrijednog udjela u jednoj njegovoj podružnici.

Predsjedni­k dao svoj novac

Evergrande je dobio produženje roka dospijeća obveznica vrijednih 260 milijuna dolara za više od tri mjeseca, tvrde investitor­i u te vrijednosn­ice. Reutersov izvor upućen u zbivanja u najzadužen­ijoj nekretnins­koj kompaniji na svijetu - duguje 300 milijardi dolara, odnosno 2 posto kineskog BDP-a - tvrdi kako je predsjedni­k Hui Ka Yan pristao uplatiti svoj privatni novac u nekretnins­ki projekt vezan za te obveznice kako bi investitor­ima pružio jamstvo da će na kraju dobiti uloženo. Evergrande nije odgovorio na Reutersov upit za komentar. Vijest o produženju roka dospijeća došla je dan nakon objave kako neće biti ništa od prodaje 50,1 posto udjela u tvrtki Evergrande Property Services koji je želio kupiti manji konkurent Hopson Developmen­t Holdings. Nakon objave vijesti o propasti tog posla Evergrande­ova dionica izgubila je još 12 posto vrijednost­i. Time je potonuće dionice tijekom ove godine produbljen­o na više od 80 posto. Ovo je već drugi neuspjeh prodaje Evergrande­ove imovine. Dva su izvora otkrila da je prošlog tjedna propala prodaja sjedišta u Hong Kongu za 1,7 milijardi dolara. Navodno je potencijal­ne kupce odbila neizvjesno­st Evergrande­ova financijsk­og stanja.

Ovakav razvoj događaja odvija se netom prije isteka 30-dnevnog roka počeka za isplatu 83,5 milijuna dolara kamata na obveznice denominira­ne u dolaru, a plasirane na stranom tržištu. Ako ne uspije isplatiti kamate nakon tog roka, Evergrande će i službeno biti bankrotira­na kompanija. No, kako Evergrande­ovi problemi sve više povlače u ponor i ostale manje nekretnins­ke kompanije, sve je očitije kako su kineski developeri, osim u financijsk­om, i u moralnom bankrotu.

Sljedeća slaba karika

Međunarodn­i investitor­i koji pokušavaju shvatiti tko je iduća slaba karika u lancu kineskih nekretnins­kih kompanija sve više uviđaju kako fraza “brojke ne lažu” baš i ne vrijedi kad se iščitavaju njihova financijsk­a izvješća. Analitičar­i i pravnici ističu kako su tamošnje kompanije - otkako je kineska vlada 2017. počela rigoroznij­e gledati na dug kompanija razvile model zaduživanj­a putem joint-venture kompanija kako bi fiktivno smanjili razinu svoje zaduženost­i. “Dužnički problemi nekretnins­kog sektora gori su nego što se može vidjeti”, tvrdi He Siwei, odvjetnik u odvjetničk­oj tvrtki Hui Ye.

Japanska banka Nomura procjenjuj­e kako su kineski developeri krajem lipnja dugovali 33,5 bilijuna juana, odnosno 5,24 bilijuna dolara kroz različite kanale.

Tempirana dužnička bomba Od 70 kineskih developera s Moody’sovim rejtingom, njih 27 ima značajnu izloženost joint-venture kompanijam­a, a 2015. ih je bilo 5 od njih 49

Problem skrivenog duga prepoznala je i rejtinška agencija Fitch koja je objavila da je kompanija Fantasia Holdings nedavno “po prvi put objavila” da je dugovala 150 milijuna dolara po obveznicam­a, a što do tada nije bilo zabilježen­o u financijsk­im izvješćima. Zanimljivo je da je Fantasia po izvješćima krajem lipnja imala više od 4 milijarde dolara gotovine, ali je u rujnu propala zbog “manjka kapitala”.

Od 70 kineskih nekretnins­kih developera kojima je Moody’s dodijelio rejting, njih 27 ima značajnu izloženost jointventu­re kompanijam­a. Za ilustracij­u, još 2015.bilo ih je 5 od njih 49. Sami model u suštini je jednostava­n. Developers­ka kompanija ulaže u manjinski udjel u nekretnins­kom projektu u suradnji sa fondom rizičnog kapitala ili nekim drugim upravitelj­em imovine. Developer pri tome partnerima obećava fiksni godišnji prinos. Nakon proteka određenog niza godina developer otkupljuje svoj udjel od ostalih investitor­a. Zbog rasta temeljenog na kreditima, zaduženost kineskog nekretnins­kog sektora od 2016. se učetvreros­tručila. ❖

 ?? REUTER ?? Evergrande je dobio
produženje roka dospijeća jedne tranše obveznica
REUTER Evergrande je dobio produženje roka dospijeća jedne tranše obveznica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia